Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 21. 14:14

Utódot kapott az egyik legnépszerűbb Chromebook

Új modellekkel bővítette Chromebook-portfólióját az Acer. A vállalat, többek között a népszerű C720, illetve annak érintőkijelzős verziójának sikerén felbuzdulva két új, a Google operációs rendszerét futtató noteszgépet leplezett le, amelyeket elsősorban az iskolapadba szán. Az új gépek igény szerint Celeron és Core i3 processzorokkal is kérhetőek.

A kisebbik, Acer C740 névre hallgató notebook kifejezetten a könnyű hordozhatóságot szem előtt tartva készült, 11,6 hüvelykes kijelzőjével még a kisebb táskákban is elfér. A panel felbontása az ilyen kijelzőméretnél még manapság is általánosnak mondható 1366x768 pixel, a pixelsűrűség is szerény, mindössze 135 PPI. A készülék kétféle processzorral is elérhető lesz, abba opcionálisan két Broadwell-alapú lapka, Intel Core i3-5005U, vagy Celeron 3205U lapka is választható. Az eszközbe jutott még egy 16 gigabájtos SSD, emellett opcionálisan 2, illetve 4 gigabájt RAM-mal felszerelt konfigurációban is megvásárolható lesz.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A másik, C910 nevű modell már tekintélyesebb méretű, azon egy 15,6 hüvelykes kijelzőt találunk, amelynek felbontása opcionálisan Full HD, 141 PPI-s pixelsűrűséggel (ebben az esetben ráadásul IPS panelről van szó) de 1366x768-as kivitelben is elérhető (100 PPI) - ez leginkább a kisebb költségvetésű iskolákat célozza. A processzorválaszték itt is hasonló mint a C740 esetében, a RAM mérete 4 gigabájt, a belső tárhelyet pedig tetszés szerint 16 vagy 32 gigabájtos SSD biztosítja. A vállalat a kisebb változathoz 9, a nagyobb notebookhoz pedig 8 órás akkumulátoros üzemidőt ígér - ezt persze érdemes némi szkepticizmussal kezelni.

Mindkét Chromebookot felkészítették az oktatási intézményekben potenciálisan felmerülő fizikai kihívásokra, azaz megerősített zsanérokat kaptak és akár 60 kilogrammnyi rájuk pakolt tankönyvnek is ellenállnak. A C740 és a C910 modellek februárban kerülnek a boltokba az Egyesült Államokban, a kisebb laptop indulóára 260, a nagyobbé pedig 300 dollár lesz. Az USA oktatási intézményeiben a Chromebookok kifejezetten népszerűek, az eladásokat többnyire ez a szektor dobja meg leginkább - a Dellnek tavaly egy időre még fel is kellett függesztenie a készülékek árusítását, miután az iskolák minden elérhető raktárkészletet, továbbá a teljes gyártási kapacitást lefoglalták.

Bár a Chromebookok továbbra is komoly népszerűségnek örvendenek, az utóbbi időben a Microsoft ellenoffenzívája is sikeresnek bizonyult. A Windows with Bing egyedi licenckonstrukciója által lehetővé tett szuperolcsó windowsos notebookok ugyanis egyelőre átvették a toplistás helyeket. Az Amazon mérvadó "best selling laptops" listája szerint például már nem a Google operációs rendszerével szerelt modellek, hanem az olyan 200-250 dolláros laptopok vezetik az eladási listákat, mint például a HP Stream 11 és 13, vagy a ASUS Transformer Book tablet-notebook hibrid - ezek pedig Windows-t futtatnak. A HP készülékeit egyébként nem titkoltan Chromebook-vetélytársként dobták piacra, és jelenleg úgy tűnik, annak sikerül beváltani a gyártó - és nem utolsó sorban a Microsoft - hozzá fűzött reményeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról