:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 20. 15:26

Frissült a Visual Studio előzetese

Folyamatosan halad a kiadás előtti Visual Studio 2015 fejlesztése, a napokban megjelent CTP (Community Technical Preview) 5 fontos újdonságokkal egészült ki. Ezek közül kiemelkedik az ES6-közeli TypeScript 1.4, az új, Roslyn-alapú XAML-service és az új debug-képességek.

Kiadta a Visual Studio 2015 újabb előzetesét a Microsoft - jelentette be a vállalat. Alább szemezgettünk a legfontosabb újdonságokból:

Új Timeline Tool és diagnosztikai eszközök

Új eszközöket ad a fejlesztők kezébe a teljesítményoptimalizációhoz a VS2015, ez érthető, a Windows platform ma már sokszor korlátozott hardverkapacitást jelent (okostelefonok, tabletek), ahol a felhasználói élménynek kritikus eleme a jól futó alkalmazás. Ennek megfelelően több új eszköz is megjelent, amellyel az app erőforrásigénye monitorozható futás közben: a Timeline Tool, amely a XAML UI Responsiveness Toolt váltja és időben részletesen be tudja mutatni az alkalmazás indulásakor és futásakor lezajló folyamatokat, így például azonnal látható, ha bizonyos folyamatok szükségtelenül feltartják egymást.

Az IDE felületén megjelent egy új Diagnostic Tools ablak is, amely debug módban érhető el és mutatja (IntelliTrace használata esetén) a debug eseményeket, a memória és CPU-használatot is. Ezzel értelemszerűen a memóriaszivárgás illetve a processzort túlságosan terhelő folyamatok szűrhetőek ki, ezek azonosítását a részletes analitika segíti.

ASP.NET 5

A fejlesztés során az ASP.NET is kapott új képességeket, kisebb-nagyobb újdonságokat. Például referenciaként immár szabványos C# projektet is megadhatunk, nem csak ASP.NET 5-ös projektet. Megjelent az IntelliSense és a validáció a HTML/CSS/JavaScript szerkesztőfelületen, és javult a kliensoldalon futó feladatfuttatók (Grunt, Gulp) támogatottsága is. Természetesen külön fejlesztéseket kapott a teljesítmény is, amely a Microsoft ígérete szerint magasabb, mint VS2013 alatt.

TypeScript 1.4

Talán a legfontosabb újdonság a CTP5-ben a TypeScript 1.4 megjelenése. A Microsoft-féle scriptnyelv az eddig megszokottnak megfelelően mindenhol futó JavaScriptre fordul le, azonban az 1.4-es kiadás már támogatja az ECMAScript 6 (ES6) néhány újítását (let/const illetve sablon stringek). A terv továbbra is az ES6 teljes funkciókészletének implementálása a TypeScriptben, ezt a 2.0-s kiadásra irányozta elő a Microsoft.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ES6-tól függetlenül is gazdagodott a TypeScript, "ezek közül első helyen az új unió típusokat érdemes kiemelni, amelyek úgy teszik lehetővé több különböző típusú adat átadását egy-egy függvény számára, hogy ezért cserébe nem kell a típusbiztonságot feláldozni" - írja a prog.hu. A másik hasznos újdonság a típus-álnevek megjelenése, amelyekkel a típusdeklarációkat elég egyszer, egy helyen elvégezni, később ezekre visszahivatkozhatunk. Ez a későbbi módosítást is egyszerűbbé teszi, mivel azt elegendő egyetlen helyen elvégezni.

A Visual Studio 2015 CTP 5 letölthető a Microsoft oldaláról. A szoftver végleges verziója még az idén megjelenik. Mivel a VS 2015 néhány funkciója szorosan kötődik a Windows 10-hez, várhatóan az operációs rendszer kiadása előtt általánosan elérhető lesz a fejlesztői környezet is. A TypeScript-fejlesztések a VS2013-hoz is elérhetőek a megfelelő bővítmény letöltésével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.