Szerző: Koi Tamás

2015. január 5. 12:32

Mindenkit felenged a 4G-s hálózatra a Telekom

Az év első hónapjaiban a feltöltőkártyás ügyfelek számára is megnyitja 4G/LTE hálózatát a Magyar Telekom, ezzel a megfelelő készülékekkel rendelkező Domino-ügyfelek minden további teendő nélkül használatba vehetik a nagyobb sávszélességet és lefedettséget biztosító technológiát.

Március elsejével a feltöltőkártyás ügyfelek előtt is megnyitja 4G/LTE hálózatát a Magyar Telekom, ezzel gyakorlatilag minden, a hozzáférésre vonatkozó korábbi korlátozást feloldva. A változás révén immár a szolgáltató csaknem teljes, mobilnet-eléréssel rendelkező ügyfélbázisa használhatja majd az új generációs hálózatot, ha annak megfelelő készülékkel rendelkezik.

A Telekom korábban kizárólag havidíjas ügyfelek számára tette lehetővé a 4G-s hálózat használatát, eleinte azok közül is csak a drágább díjcsomagokra előfizetők élvezhették a nagyobb sávszélességet, és jellemzően csak a nagyobb városok körzetében. A szolgáltató a tavalyi év során fokozatosan, a legtöbb havidíjas díjcsomagnál bekapcsolta a 4G-hozzáférést, igaz, az elérhető sávszélesség tekintetében továbbra is alkalmaz áralapú differenciálást a cég.

Az operátor 4G-s hálózatának lefedettsége, illetve a technológiával elérhető csúcssebesség tavaly októberben nőtt jelentős mértékben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciapályázatának lezárását követően. Ezen a pályázaton a Magyar Telekom összesen három frekvenciacsomag használati jogát nyerte el, ezzel a cég által használatban lévő spektrum szélessége 189 MHz-re nőtt, melynek tetemes része a mobilnet-hálózat számára van fenntartva.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat tavaly októberben, a hatósági szerződések megkötését, illetve a rádióengedély kiadását követően azonnal használatba vette az elnyert 800, 1800 és 2600 MHz-es blokkokat, melynek köszönhetően a Telekom LTE-lefedettsége egyetlen nap alatt 53-ról 73 százalékra nőtt, a maximálisan elérhető letöltési sávszélesség pedig (megfelelő díjcsomag és kliens esetén) 150 Mbps-re változott. A szolgáltató ígérete szerint idén év végére az országos lefedettség elérheti majd a 93 százalékot.

Alighanem az új frekvenciacsomag nyújtotta jelentős kapacitásnövekedésnek köszönhető, hogy a Telekom márciustól a Domino Surf, Domino 5, Domino Web, valamint a Domino NetPlusz kiegészítő csomagok felhasználói számára is megnyitja a 4G-s hálózatot. A cég teljes mobilos ügyfélbázisának (a T-Systems céges ügyfeleket nem számítva csaknem ötmillió előfizető) jelenleg nagyjából a fele feltöltőkártyás, azaz a márciusi változás több százezer potenciális új 4G-ügyfelet jelenthet a Telekom számára. A szolgáltató egyébként legutóbb tavaly novemberben közölt adatot a 4G-s ügyfélbázis méretéről, akkor 320 ezer felhasználóról számolt be a cég, ez a szám azóta a karácsonyi időszakban eladott 4G-képes készülékek hatására jelentősen változhatott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról