Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 12. 12:42

A szerverpiac nagyot nőtt, a tárolópiac nagyot csökkent itthon

Darabszámban nagyot nőtt a magyar szerverpac, értékben azonban alig változott az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A tárolóeladásoknál a kapacitás volt szinte változatlan, míg a piac értékben látványosan csökkent.

Befutottak szerkesztőségünkbe a magyar szerver- és tárolópiac harmadik negyedéves teljesítményét mutató adatok, amiket most sem titkolunk el. A mozgásokat mindkét esetben erősen meghatározta az a tény, hogy a hazai szerver- és tárolópiac egyaránt elég kicsi, így már egy-egy projekt megvalósulásán is múlhat, hogy növekedésről vagy csökkenésről beszélünk.

Nagyot nőttek a szervereladások darabszámban

A harmadik negyedévben Magyarországon a gyártók több mint 4 ezer szervert adtak el, ami váratlanul magas érték és éves összevetésben majdnem 17 százalékos bővülést jelent, tudta meg lapunk Bagi Bencétől, az IDC elemzőjétől. A leszállított gépek értékét tekintve azonban már távolról sem ilyen rózsás a helyzet, a 14,5 millió dollár körüli forgalom alig 2,4 százalékos bővülést jelent 2013 azonos időszakával összehasonlítva. Szokás szerint a piac derekát az x86 processzoros gépek adták, a RISC és egyéb hardverek nagyjából az eladások 10 százalékát tették ki érték alapján.

Bence szerint a volumennövekedés legfontosabb oka, hogy a CERN adatközpontját most kezdték el feltölteni gépekkel, ezek azonban nem valamelyik nagy gyártó rendszerei, hanem egy ODM-től származó, olcsóbb modellek, igaz, több száz darab. Ennek köszönhető, hogy a leszállított darabszám nőtt, de a piac értéke csak alig változott. A HWSW iparági forrásokból szerzett értesülései szerint emellett a piaci mozgásokat a reexport is befolyásolja - egyes gyártók behozzák a gépeket az országba, de végül külföldön értékesítik, így duzzasztják fel a piaci részesedésükről szóló adatokat.

Nagyon nyomul a magyar szerver- és tárolópiacon is a Huawei

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szervergyártók rangsorában szokás szerint a HP áll az élen, a vállalat évek óta dominálja a hazai szerverpiacot a ProLiantek révén. A második az eladott gépek értéke alapján a rangsorban a Dell, majd az IBM következik. A harmadik helyet érdekes módon a Huawei kaparintotta meg, amely az egyik bankban talált vevőre, a vállalat igyekszik megvetni a lábát a régió szerverpiacán és ehhez az árazópisztoly az egyik legfőbb fegyvere, ami kapóra jön az árérzékeny vásárlóknál. Az ötödik legnagyobb szervergyártó érték alapján a Fujitsu volt.

A tárolópiac csökkent, mert túl jó volt egy éve

A hazai tárolópiac sem értékben, sem kapacitásban nem szerepelt igazán jól, ennek egyik oka azonban az, hogy egy évvel korábban viszont kimagasló negyedévet zárt. Az IDC adatai szerint a harmadik negyedévben az itthon eladott tárolók értéke megközelítette a 8,4 millió dollárt, a leszállított kapacitás pedig a 11,9 petabájtot. Utóbbi 2,4 százalékos növekedés éves szinten, a piac értéke azonban jó 14 százalékos visszaesést mutat, mivel 2013 harmadik negyedéve "kiemelkedő időszak volt állami és nagyvállalati eszközbeszerzések okán".

Mindazonáltal "a nagy gyártók 14Q3-ban sem panaszkodhattak, sok volt a projekt", mondta el a HWSW-nek Bence. A piacot (szokás szerint) az EMC vezette, megelőzve az IBM-et, a bronzérem pedig a HP-nek jutott, amely itthon is sikerrel tudja vevőit a 3PAR tárolók felé terelni. Az agresszívan árazó Huawei a szerverek mellett a magyarországi tárolópiacon is megszerezte a negyedik helyet a harmadik negyedévben, megelőzve a NetAppot, amely globális jelentőségéhez viszonyítva eléggé alulteljesít itthon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról