Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 8. 09:46

Nagyon picit nőtt a tárolópiac a harmadik negyedévben

A szervepiacról szóló gyorsjelentése után az IDC a múlt hét végén nyilvánosságra hozta a tárolópiacra vonatkozó adatait is. A teljes tárolópiac nőtt, de ami igazán számít, vagyis a külső diszkes tárolóké, csak alig-alig.

Az IDC friss adatai szerint a harmadik negyedévben 5,1 százalékkal 8,8 milliárd dollárosra hízott a globális tárolópiac, hosszú idő után először emelkedtek az eladások éves összehasonlításban. A leszállított tárolókapacitás 25 exabájt volt, ami kiugróan magas, 41 százalékos növekedés éves összevetésben.

Nagyot mentek az ODM-ek

Eric Sheppard, az IDC elemzője szerint a növekedő szerverpiac a tárolóeladásokat is húzta magával (az IDC a szerverekbe közvetlenül épített diszkeket is a tárolópiachoz számolja), emellett szépen teljesítettek a piacon a 100 ezer dollárnál olcsóbb tárolók is, amelyek forgalma 6 százalékkal bővült. A piac legnagyobb ütemben növekedő szegmensét a tárolóknál az ODM-ek által a vevők egyedi igényeire szabott berendezések tették ki, ezek olyan storage-ok, amelyeket a nagy cloudszolgáltatók és adatközpont-üzemeltetők egyedi igényei alapján fejlesztenek és csak számukra értékesítenek.Ez a kategória adta a leszállított kapacitás több mint 40 százalékát.

A külső diszkes tárolók forgalma 5,8 milliárd dollár volt a most lezárt negyedévben, adta hírül az IDC, ez mindössze 0,9 százalékos bővülést jelent éves szinten. A gyártók versenyét továbbra is az EMC vezeti, a cég a piaci átlag felett, 3,5 százalékkal növelte a forgalmát, ezzel a részesedése 30 százalék fölé emelkedett. A második helyen szokás szerint a NetApp lohol, de csak a piaci átlagnál némileg kisebb bevételnövekedéssel és 12,9 százalékos részesedéssel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A harmadik helyen statisztikai holtversenyt hirdetett az IDC, mivel az IBM és a HP eredménye annyira közeli. A Nagy Kék volt a tárolópiac nagy vesztese a harmadik negyedévben, eladásai 9,9 százalékkal zuhantak 2013 harmadik negyedévéhez képest, így a 2,7 százalékkal emelkedő HP szintjére csúszott le az IBM. Az új csúcskategóriás tárolóját tavasszal bemutató Hitachi sem brillírozott, 9,4 százalékkal csökkent a bevétele, ezzel majdnem beérte őt a 2,9 százalékot növekedő Dell.

Flashben is vezet az EMC

Az IDC a napokban adta ki jelentését a tisztán flashes tárolók piacáról is, amely első féléves adatokon alapul. Ez a szegmens forgalomban még messze van a diszkes tárolóktól, fél év alatt sem érte el a félmilliárd dollárt. A gyártók versenyében itt is az EMC áll az élen, amely viszonylag későn, 2013-ban jelent meg ezen a piacon az XtremIO nevű startup felvásárlásával és a termékeinek a saját portfólióba illesztésével. Világszerte kiépített értékestési csatornáinak, óriási ügyfélkörének és agresszív marketingjének köszönhetően mára az EMC a tisztán flashes tárolók területének ura, 22 százalék feletti részesedéssel.

Érdemes egyébként a lista további helyein levő cégekre is vetni egy pillantást, ugyanis tele van olyan vállalatokkal, amelyek frissek és Magyarországon kevéssé ismertek. A Pure Storage például 2009-ben alakult kifejezetten flashes tárolók gyártására és mára 18 százalék feletti részesedéssel bír, megelőzve azt az IBM-et, amely az EMC-hez hasonlóan felvásárlással szállt be erre a piacra, a Texas Memoryt vette meg a Nagy Kék, hogy saját flashes tárolóportfólióhoz jusson. A negyedik pozícióban a többiektől némileg leszakadva a NetApp áll, majd a coloradói SolidFire következik, amelynek érdekessége, hogy alapítója és vezetője Dave Wright a GameSpy születésénél is ott bábáskodott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról