Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 5. 09:38

Nőtt a szerverpiac a nyáron

A nyári negyedévben folytatódott az olcsó és középkategóriás x86 szerverek iránti igény erősödése. Az IDC szerint a vállalaoknál beindultak a frissítések, emellett a cloud adatközpontok is hajtják a piacot rendesen.

Az IDC friss adatai szerint a harmadik negyedévben világszinten 4,8 százalékot nőtt a szerverpiac értéke, a leszállított gépek darabszáma pedig még ennél is nagyobb ütemben, 5,7 százalékkal emelkedett. A vállalat úgy becsli, a július elejétől szeptember végéig tartó időszakban a gyártók 12,7 milliárd dollár értékben adtak el szervereket, összesen 2,38 millió darabot. A volumen növekedésének fő oka az elemzőcég szerint a "hyperscale", vagyis sűrűségre optimalizált gépek iránti kereslet növekedése.

Némiképp más számokat, de hasonló tendenciákat lát a piacon a rivális Gartner. Az eltérő metodológiával dolgozó vállalat úgy találta, a harmadik negyedéves szerverforgalom világszerte 12,56 milliárd dollár volt, ami 1,7 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban, az eladott gépek száma 2,53 millió darabot tett ki, ami 1 százalékkal több mint 2013 harmadik negyedévében.

A legfontosabb trendek

Az IDC szerint több tényező befolyásolja jelentősen a szervereladásokat jelenleg. Ezek közül az egyik a kínai gazdaság növekedése, amely felpörgeti a szerverek iránti keresletet is az országban, ebből egyébként nem meglepő módon a helyi szállítók (Huawei, Ispur, Lenovo, Sugon) profitálnak a legjobban, mind a négy nevezett cég szervereladásai több mint 35 százalékkal ugrottak meg éves összehasonlításban - igaz, egyelőre még egyik sem elég nagy ahhoz, hogy beverekedje magát az öt legnagyobb gyártó közé, nekik köszönhetően azonban szépen duzzadt az "egyéb" kategória.

Az IDC harmadik negyedéves számai

Másrészt elkezdődött a vállalatoknál egy frissítési folyamat, amely 2015-ben is javában tartani fog. Ennek egyik oka a Windows Server 2003 támogatásának tavaszi megszűnése, amely sok vállalatot sarkall új hardvervásárlásra. Amint az ismert, az újabb Windows Server kiadások már nem támogatják a 32 bites processzorarchitektúrákat, így az operációs rendszer cseréje hardverfejlesztést is igényel - igaz persze az is, hogy az utolsó 32 bites x86 szerverchipek ma már bő tíz évesek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A harmadik fontos, piacot alakító trend az IDC szerint a "harmadik platform" jelentőségének növekedése. A "harmadik platform" azokat a modern alkalmazásokat takarja, amelyeket a mobilitás, big data, közösség és cloud buzzwordökkel lehetne leginkább leírni. Ezek az alkalmazások a klasszikus nagyvállalati feladatoktól egészen eltérő architektúrára épülnek és ennek megfelelően más típusú szervereket is igényelnek.

Az olcsó és közepesen drága x86, az nagyon megy

Az IDC szerint a (25 ezer dollárnál olcsóbb) tömegszerverek eladásai éves szinten majdnem 9 százalékot ugrottak, sorozatban ez volt a hatodik negyedév, amikor a szegmens növekedni tudott. Meglepően nagyot erősödött a midrange kategória, a korábban már említett vállalati frissítési ciklus beindulásának köszönhetően, ez a trend azonban nem tudta megfékezni a high-end kategória további zuhanását, ebben a szegmensben több mint 23 százalékot csökkent a forgalom. Igaz, a high-end piacon a gyártók termékfrissítési ciklusai és a szezonalitás miatt egyre nehezebb az éves összehasonlítás, de a tendencia ennek ellenére meredek csökkenést mutat és semmi jele annak, hogy ez megállna.

Ami a technológiai megoszlást illeti, az x86 szerverek forgalma 11,6 százalékkal bővült tavalyhoz képest és 10,7 milliárd dollárt tett ki, az eladott darabszám pedig 6 százalékot növekedett. Az IDC szerint 2,36 millió x86 szerver fogyott a harmadik negyedévben, vagyis a nem-x86 gépek száma legfeljebb 20 ezer darab lehetett. A nem-x86 szegmensben mindössze 2 milliárd dollár értékű gép fogyott, az éves szinten 20,9 százalékos csökkenést jelent. Sorozatban ez volt a tizenharmadik negyedév, amikor a kategória csökkent. A szegmens ura az IBM, a céghez folyik be a nem-x86 szerverforgalom 60 százaléka ma már.

Így látta a piacot a Gartner

Magabiztosan vezet a HP, dől az IBM, jön fel a Cisco

A gyártók versenyét szokás szerint a HP nyerte, a vállalat szervereladásokból származó forgalma az IDC szerint 3,4 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben, ami 0,5 százalékos csökkenés éves összevetésben - a cég üzleti kritikus gépeinek zuhanását ellensúlyozni tudták a ProLiantek tehát. A második helyen messze lemaradva az IBM áll, az x86 bizniszből kivonuló gyártó forgalma éves szinten majdnem 18 százalékot esett, így a bevétel 2,3 milliárd dollárt tett ki, ami 18 százalékos részesedést jelent. Az IBM néhány éve még magabiztosan vezette a szerverpiacot árbevétel alapján.

A harmadik legnagyobb árbevételt a kizárólag x86 gépeket kínáló Dell érte el, 2,27 milliárd dollárral a cég ott lihegett az IBM nyakán - a  Dell valószínűleg akkor is átvenné a második helyet az IBM-től, ha az nem adta volna el x86 szerverrészlegét a Lenovónak. A Dell egyébként éves szinten majdnem 10 százalékkal tudta növelni szervereladásait, amivel a vezető gyártók közül az egyik legnagyobb növekedést ért el.

A legnagyobb forgalombővülést a Cisco produkálta, a Unified Computing System szerverekkel alig pár éve a piacra betörő cég bevétele több mint 30 százalékkal emelkedett a nyári negyedévben és elérte a 768 millió dollárt. A blade kategória egyébként is virágzik, egyre több vállalat bízza feladatait blade kivitelű gépekre, az IDC szerint e szegmens forgalma 2,3 milliárd dollár volt a nyáron, a HP mögött a Cisco világszinten a második legnagyobb blade-gyártó. Az ötödik legnagyobb szervergyártó az Oracle volt, amely meglepő módon némi növekedést is ki tudott passzírozni magából, forgalma azonban így is alig haladta meg az 500 millió dollárt.

Külön kategóriaként tartja nyilván az IDC már az "ODM Direct" szervereket, ezek azok a gépek, amelyeket a szerződéses gyártók nem a nagy márkák, hanem közvetlenül a nagy adatközpontokat üzemeltető szervezetek (Microsoft, Amazon, Facebook, stb.) megrendeléseire fejlesztenek és gyártanak. Ez a termékkategória a harmadik negyedévben tavalyhoz képest több mint 44 százalékkal 1,1 milliárd dollár fölé nőtt, ezzel a teljes piac majdnem 9 százalékát adva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról