Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 13. 14:43

Amazon: annyit költünk a cloudra, amennyit csak kell!

Az összes nagy országban saját adatközpont létrehozását tervezi az Amazon, a vállalat eltökélten folytatja a cloudszolgáltatásainak fejlesztését.

Az Amazon online könyvkereskedelemből, majd kiskereskedelemből lett naggyá, de a vállalat üzletének ma már jelentős része a rendelkezésre álló számítási kapacitását felhőszolgáltatások keretében értékesítő Amazon Web Services.

Andy Jassy, az Amazon Web Servicesért felelős vezető egy sajtóbeszélgetésen a Reutersnek elmondta, a vállalat továbbra is költeni fog arra, hogy ezt a részlegét növekedésben tartsa. Az Amazon a közelmúltban hozta nyilvánosságra negyedéves eredményeit, amelyben 20 milliárd dolláros bevételt és majdnem félmilliárdos veszteséget jelentett a növekedő költségek miatt. Befektetők és elemzők attól tartanak, az Amazon növekedésnek hamarosan vége, és a cégnek költségeket kellene csökkentenie, hogy profitot termelhessen.

"Készen állunk arra, hogy annyit költsünk, amennyi csak szükséges a növekedéshez" - mondta Jassy a cloudszolgáltatások kapcsán, hozzátéve, hogy a vállalat "szinte minden nagy országban" tervez saját adatközpontot építeni. A cloudszolgáltatások méretgazdaságosságát a kevés nagy méretű adatközpont biztosítja, azonban ha ezek messze esnek a kiszolgált piacoktól, az megnövekedő távközlési költségeket jelent a cég számára, az ügyfelek számára pedig magasabb késleltetést, amely ronthatja egyes szolgáltatások használatának élményét.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Amazon volt az első igazán nagy cloudszolgáltató, az utóbbi időben azonban több, igazán komolyan vehető versenytársat kapott az általa megcélzott piacokon, ilyen például a Microsoft és a Google. A cég ugyanakkor nem számít további versenytársak váratlan megjelenésére, mivel erre a piacra magas a belépési küszöb: csak a szolgáltatások bevezetéséhez szükséges adatközpontokat kiépíteni milliárd dolláros nagyságrendű költségeket jelent.

Az Amazon világszerte 11 helyszínen rendelkezik adatközponttal jelenleg, ezek közül négy található az Egyesült Államok területén, a többi pedig külföldön:Dublin , Frankfurt, Szingapúr, Tokió, Sydney, Sao Paulo és Peking a kiválasztott városok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról