:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 13. 13:01

A tőzsdén is megérezték az új Assassin's Creed hibáit

Több mint 9 százalékot zuhant a Ubisoft részvényárfolyama tegnap, amikor a vállalat piacra dobta az Assassin's Creed videojáték-sorozat legújabb tagját, a Unityt. A szoftvert hibáktól hemzsegve küldte piacra a vállalat, nem is kímélték a kritikusok.

A Ubisoftnak régóta az egyik "fejőstehene" az Assassin's Creed sorozat - PC-re és különféle konzolokra több mint másfél tucat videojáték érkezett eddig, de mára képregények, regények, rövidfilmek is feldolgozták ezt az univerzumot. Csak a különféle videojátékok már közel 80 millió eladott példány felett járnak, amellyel olyan neveket előz meg mint a Zelda vagy a Battlefield.

A legújabb rész, a régóta várt Unity rajtja ugyanakkor nem sikerült a legjobban: a játék az első visszajelzések szerint rengeteg hibával került a boltokba. Ez volt az első Assassin's Creed, amelyet kimondottan az új generációs konzolokra fejlesztettek, így a rajongók érthetően sokat vártak tőle. Nagy volt a kíváncsiság azzal kapcsolatban, hogy az Xbox One és a PlayStation 4 képességeit mennyire tudják kihasználni a Ubisoft fejlesztői.

A vállalat már korábban kicsapta a biztosítékot a játékosoknál azzal, hogy közölte, az Assassin's Creed: Unity az elvárt Full HD felbontás és 60 fps helyett csak 1600x900-ban és 30 fps sebességgel fut, az igazi csalódás azonban a rajton érte a vásárlókat, amikor azzal kellett szembesülniük, hogy a játék az ígért 30 fps-t inkább csak alulról karcolja, de sok helyen láthatóan szaggat, akadozik, emellett rendszeresek benne a grafikai hibák is: a karakterek néha átmennek falakon vagy épp a semmiből tűnnek elő, láthatatlan falakba ütköznek vagy a levegőben lógnak. Néha a Unity pedig egyszerűen csak lefagy.

Belsős források szerint a Unity az eddigi legösszetettebb projektje a Ubisoftnak. A PC-s verzió gépigénye ennek megfelelőn brutális (ajánlott konfiguráció: Core i7, 8 GB RAM, GeForce GTX 780 vagy Radeon R9-290X, 50 GB HDD), de a cég állítólag sokat küzdött a konzolokkal, hogy játszható sebességet tudjon kicsikarni belőlük. A problémát állítólag az okozza, hogy hiába a PC-kéhez hasonló hardver, a két új konzolt még nem tudták úgy kiismerni a programozók és a játék nem is használja azokat az alacsony szintű API-kat, amelyek révén a legnagyobb sebesség lenne elérhető PS4-en és Xbox One-on.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Ubisoft PR-részlege válságmódba kapcsolt, a cég egy blogbejegyzésben is foglalkozik az Assassin's Creed: Unity problémáival és ígéretet tett ezeknek a hiányosságoknak a felszámolására. A játékhoz már az első nap kiadtak egy 1 GB-os patchet, de már készül a következő (vagy következők), amelyekben olyan hibákat javítanak mint például a többjátékos módban tapasztalt fagyás, vagy éppen a főhős, Arno beragadása a szénásszekerekbe, amelyekből egy programhiba miatt nem tud többé kijönni.

A fenti problémákról a tesztek is beszámolnak persze, ezért a játék a vártnál lényegesen rosszabb pontszámokat kapott az értékelések során, ami sokakat tántoríthat el a vásárlástól - végtére is egy 60 dolláros, Magyarországon 18 ezer forintos játékról van szó, ennyi pénzért pedig joggal várhatja el mindenki az ilyen hibáktól mentes terméket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.