Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 30. 12:49

Megjelent a Microsoft okosórája is

A Microsoft is bemutatta saját okosóráját. A Microsoft Band nevű eszköz nem csak Windows Phone, de Android és iOS rendszerekkel is használható és nincs híján a fitneszfunkcióknak. A kütyü már most megvásárolható a gyártó weboldalán.

Igaznak bizonyultak az elmúlt hetekben szárnyra kapott pletykák: a Microsoft valóban belép a viselhető eszközök piacára. Azt egyelőre nehéz eldönteni, hogy a vállalat egyszerűen Microsoft Band névre keresztelt eszköze az okosórák, okoskarperecek sorait gazdagítja - mérete alapján inkább utóbbihoz sorolható, a rajta található színes 320x106 pixel felbontású érintőkijelző ugyanakkor inkább az első kategóriát jellemzi.

Szenzorhadsereg

A kütyü a vállalat első terméke, amellyel igénybe vehető a már korábban bejelentett Microsoft Health szolgáltatás, amely a felhasználó napi testmozgásával kapcsolatban közöl különböző statisztikákat, például az adott idő alatt gyalog vagy futva megtett távolságot vagy az elégetett kalóriák számát.

Ehhez persze a szokásos érzékelőerdőre is szükség lesz, amelynek mára már szinte kötelezővé vált elemei a Bandről sem hiányoznak. A pulzusmérő a kütyü csatjánál található, ráadásul itt nem az okosóráknál általában megszokott szenzorról van szó, ez az érzékelő ugyanis a Microsoft szerint nem csak a hozzá tartozó menüpontot megnyitva, hanem a nap 24 órájában folyamatosan figyel, így jobb betekintést kínál az alvási szokásokba, illetve a nyugalmi pulzusszámról is hitelesebb adatokat ad.

Az eszközben lépésszámlálót is találunk, amellyel nem csak a kültéri, de a futópados edzések is követhetők, illetve az egyes lépések távolsága is mérhető vele. A készülékbe ezen felül GPS is jutott, ha mégis kimerészkednénk az edzőteremből, illetve ugyanerre az esetre a gyártó egy UV szenzort is belerakott. A kütyü mindezek mellett a viselő testhőmérsékletét, illetve bőrének ellenállását is képes mérni, utóbbival az izzadás mértéke, annak alapján pedig például a stresszhelyzetek állapíthatók meg. A Bandben továbbá egy mikrofon, háromtengelyes gyorsulásmérő, giroszkóp és egy környezetifény-érzékelő is helyet kapott.

Nem csak Windows Phone-nal

A Microsoft első viselhető terméke tehát meglepően sokféle adatot képes begyűjteni tulajdonosáról, de az alvás- és fitneszkövetés mellett az ismerős okosórás funkciók sem maradtak ki belőle. Okostelefonnal Bluetooth 4.0-n keresztül párosítva megkapjuk rá a bejövő hívásokról, naptáreseményekről, SMS-ekről és emailekről érkező értesítéseket, de az óra a Facebook és Twitter appokkal is képes kommunikálni. A kütyün ezenfelül az aktuális időjárás- és tőzsdeadatok is elolvashatók.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Band nem csak Windows Phone 8.1 rendszerű telefonokkal működik, tetszőleges Anrdoid 4.3 vagy iOS 7.1, illetve azoknál újabb verziót futtató készülékekkel is használható. Az első platform esetében a Microsoft virtuális asszisztensének, azaz Cortanának is adhatunk vele utasításokat, Siri vagy Google Now parancsokra azonban egyelőre úgy tűnik, nem használható. A kütyüre megjelenésekor három fitneszpartnertől is elérhetők lesznek tartalmak, ezek a Gold's Gym, a MyFitnessPal és a Runkeeper, a Starbucks pedig egy fizetőappot is kiad rá, bár ez egyelőre kérdéses, hogyan működik majd. A készülékről a hagyományos óra mód sem maradt le, erre váltva az folyamatosan aktív kijelzővel mutatja a dátumot és időt.

A karperecet szélsőséges időjárás esetén sem kell otthon hagyni, az -10-től egészen 40 Celsius fokig üzemel, ezen felül por- és fröccsenésálló, úszni tehát ne induljunk vele, kézmosáskor viszont bátran fent lehet hagyni. Az energiaellátásról két darab 100 mAh kapacitású akku gondoskodik, ezek a gyártó szerint 48 óra "normális" használatot tesznek lehetővé, ugyanakkor a cég weboldala alapján a GPS bekapcsolása például már nem esik bele a normális kategóriába, az tehát visszavehet az akkus üzemidőből.

A Microsoft Band már most megvásárolható a vállalat online boltjából, viszonylag elérhető, 200 dolláros áron, de csak az Egyesült Államokba szállítják ki egyelőre. Az eszköz hátránya, hogy szíjának mérete nem állítható, a gyártó ezért azt három különböző méretben adja ki, amelyek közül előre kell kiválasztani a méretet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról