Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 21. 16:25

Hatalmas pénzből fejleszt VR-technológiát a Magic Leap

500 millió dollárnál is több tőkét vont be a Magic Leap, amely közvetlenül az emberi szemre vetítő 3D vizualizációs technológiát fejleszt.

Négy éve létezik, de csak most lépett elő "lopakodó" módból a Magic Leap, amely most 542 millió dollár tőkét vont be a WSJ cikke szerint, hogy tökéletesítse és piacra vigye 3D vizualizációs technológiáját. A cégbe olyan befektetők szálltak be mint a Qualcomm, a Google, az általában filmeket finanszírozó Legendary Entertainment, valamint a KKR, a Kleiner Perkins, Vulcan, Andreessen Horowitz és Obvious Ventures tőkebefektetési alapok. Hogy a Google mennyire komolyan gondolja az együttműködést, azt jól mutatja, hogy nem a befektetésekre szakosodott Google Ventures, hanem maga az anyacég szállt be a Magic Leapbe, Sundar Pichai a Magic Leap igazgatótanácsának tagja is lett.

A Magic Leap vezetője Rony Abovitz, aki korábban a Mako Surgical nevű, orvosi robotokban utazó vállalatot alapította és adta el tavaly decemberben az egyik legnagyobb egészségügyi berendezésgyártónak, a Strykernek. "A virtual reality, augmented reality mára elhasznált kifejezések" - mondta egy korábbi interjúban Abovitz. "Olyan dolgokra utalnak, amelyek nem egészen hozták a várakozásokat. Mi a 'cinematic reality' kifejezést használjuk, mert szeretnénk eltávolodni ezektől a dolgoktól.... Ha meglátod, azt is látni fogod, hogy ez a számítástechnika jövője a következő 30-40 évben. Ha valaki ennél messzebbre vagy mélyebbre megy, alighanem már nem is emberi létről beszél."

A jelenleg fejlesztett VR-szemüvegek (köztük a területen úttörőnek számító Oculus Rift) sztereó képet vetítenek a két szem számára, ezzel keltve térérzetet. Ez a megoldás azonban sokaknál rosszullétet okoz és még a legjobb termékeknél is van némi késleltetés a fejmozgás és a kép mozgása között. A Magic Leap olyan 3D vizualizációs technológiát fejleszt és visz ígérete szerint piacra, amely közvetlenül az emberi szemre vetít, így az agy (megfelelően megkomponált kép esetén) a virtuális tárgyakat és élőlényeket a valódi világ részeként értelmezi - a cég weboldalán látható videó is ezt igyekszik bemutatni egy gyerek tenyeréből előbújó elefánttal. Abovitz szerint a megoldás nem okoz rosszullétet és nincs késleltetés sem.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A technológia nem csak a számítógépes virtuális valóságot alakítja át a nagyratörő tervek szerint, hanem a szórakozást (játékok, filmek), a kommunikációt (videochat) is. A vállalat igazgatótanácsában helyet kapott Richard Taylor is, annak a Weta Digitalnak a társalapítója, amely az elmúlt években számos mozifilmnek készített animált trükköket (pl. Gyűrűk ura trilógia, Avatar, District 9). A két cég már együttműködik azon, hogyan lehetne a Magic Leap technológiát az animációk területén alkalmazni, részletek azonban nem nyilvánosak.

Abovitz egy tavaszi interjúban elmondta, a Magic Leap a technológia minden komponensét maga fejleszti - hardvert, szoftvert, firmware-t. A cég weboldala számos állásajánlatot tartalmaz: többek között optikai mérnököt, chiptervezőt, rádiós mérnököt, szoftverfejlesztőket, grafikusokat, UX-szakértőket, játékfejlesztőket, gépi látással és gépi tanulással foglalkozó szakembereket is keresnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról