:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 1. 10:28

Budapesten tartják Európa egyik legnagyobb demopartyját

Még nem késő programot tervezni a hétvégére: akit érdekel a számítógépes grafika és zene, a demók világa, látogasson el a Function 2014 partyra.

Méltatlanul kevés szó esik ma a demoscene-ről, amely a 90-es évek második felében kezdett a csúcsra törni és a 2000-es években élte virágkorát, miközben olyan szakembereket termelt ki, akiket ma a legnagyobb játékfejlesztő stúdiók vagy szoftvercégek alkalmaznak, de van olyan elismert zenész is, aki ilyen eseményeken tett szert kezdeti ismertségre műveivel - a legendás finn Future Crew tagjai alapították például az Alan Wake sorozatot is jegyző Remedyt és a 3D benchmarkjairól ismert Futuremarkot.

A Function a legnagyobb hazai demoparty, de Európában is jelentősnek számít. Idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a most következő hétvégén Budapesten, egy 11. kerületi kollégiumban. A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki szeretné kipróbálni magát valamelyik versenyszámban, vagy csak kíváncsi másik műveire, megismerkedne és beszélgetne az alkotókkal (művészekkel) - esetleg csak bulizna egy jót.

A program péntek délután kezdődik a megnyitóval és közös szabadtéri főzéssel, este pedig a játékfejlesztő versenyre leadott pályaművek megtekintésével. Ezt követően "időutazás" kezdődik és az elmúlt évek legnagyobb sikerű, legendás demóiból vetítenek válogatást, majd egy buli veszi kezdetét - természetesen elektronikus tánczenével. Szombaton a támogatók (pl. Kürt, KILOO, Graphisoft) workshopjait hallgathatják meg a látogatók kora délután, ezt követően pedig elindulnak veszi az esemény magját adó "compók", ahol a zenéket, grafikákat, fotókat, intrókat és demókat lehet megtekinteni. Fellép a SIDRip Alliance is, amely legendás videojátékok még legendásabb zenéinek feldolgozását adja elő élőben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szervezők az elmúlt évek legnagyobb díjazását tudták összekalapozni 2014-re több mint 3,5 millió forint értékben, ígéretük szerint vannak olyan kategóriák (pl. kézzel rajzolt grafika, 4k, demo), ahol a nyertesek a nyugat-európai vezető demoscene-eseményekéhez (pl. Assembly, Gathering) hasonló nagyságrendű jutalommal gazdagabban térhetnek haza. Az idei rendezvény támogatóinak sorába sikerült megnyerni az NVIDIA-t is a fent felsorolt vállalatok mellett, amely a számítógépes grafika egyik úttörője és mára megkerülhetetlen szereplője és az esemény Facebook-oldala alapján nyereményekre is számíthatunk tőle.

A Function 2014-et a Dayka Gábor utcai Kőrősi Csoma Sándor Kollégiumban tartják, a belépő 2000 forint. A szervezők hálóhelyet és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak, de aki itt töltené az éjszakát, magának kell gondoskodnia hálózsákról és/vagy matracról, illetve élelemről, vagy a megvásárlásához szükséges pénzről. További részletek a Function 2014 weboldalán érhetők el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.