Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 29. 15:14

Bezárja kapuit a PlayStation Home

Búcsúzik a PlayStation Home, a Sony saját, virtuális közösségi tere. A 2008 óta élő, MMORPG-szerű játékot a vállalat annak csökkenő népszerűsége miatt szünteti meg, előreláthatólag jövő márciusban.

Bezárja kapuit a PlayStation Home. A Sony saját virtuális közösségi teréből - amelyben a PSN fiókkal rendelkező felhasználók játszhattak egymással különböző minijátékokat, illetve szabhatták személyre karaktereiket és azok lakását - november 12-től eltűnnek az új tartalmak, jövő március 31-ével pedig a teljes játék megszűnik. A vállalat a változó igényeknek tudta be lépést, a játék magyarán az utóbbi időben nem volt túl sikeres.

A Sony sajátos, leginkább a Second Life-ra emlékeztető MMORPG-je 2008 decemberében látott napvilágot, és a PlayStation 3 konzolon volt elérhető, igaz ekkor még csak nyílt béta verzió formájában. A vállalat szerint a szolgáltatás 2011 augusztusában 23, 2013 márciusára pedig mintegy 31 millió felhasználót tudhatott magáénak, ez azonban mára jócskán visszaesett, a játéknak nem igazán sikerült fenntartania a játékosok érdeklődését. A Home megszűnését Ázsiában már múlt hónapban bejelentették, sejthető volt tehát hogy hamarosan az Egyesült Államokban és Európában is hasonló sorsra jut.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Érdekesség, hogy a Home eredetileg Hub néven indult és a PlayStation 2-re készült The Getaway: Black Monday című játék kétdimenziós online előszobájaként működött. A PS2-es online felhasználói bázis azonban meglehetősen szerény volt, ezért a kezdeményezést inkább átvitték a konzol következő generációjára és összekötötték a PSN-nel. Phil Harrison a Sony Computer Entertainment Worldwide Studios akkori elnöke egyik 2007-es beszédében egyszerűen "Game 3.0-ként" emlegette a virtuális világot.

A Home-ban a játékosok otthonaik mellett különböző közösségi tereken találkozhattak, 2010-ben pedig a Sony a világ minden tájáról összeeresztette a felhasználókat, mikor megnyitotta a FevaArena Global Pitch Area névre hallgató területet. Itt az ázsiai, európai, és észak-amerikai játékosok is találkozhattak egymással. A korábban használt Hub név egyébként nem tűnt el örökre, az a 2011 novemberében újra feltűnt, azt egy új terület kapta a virtuális világban, ahol a játékosok különböző minijátékokat játszhattak, de akár saját eseményeket is létrehozhattak.

A vállalat bejelentésében, amelyben közölte, megszünteti a virtuális világot, megköszönte a felhasználóknak a több éves részvételt, illetve előrebocsátotta, hogy a Home 2015-ös bezárásáig a kitartó játékosoknak mintegy búcsúajándékként számos ingyenes tartalom letölthetővé válik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról