:

Szerző: Koi Tamás

2014. szeptember 29. 11:29

Frekvenciapályázat: mobilszolgáltató lehet a Digi

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ma kihirdette az eredményét annak a frekvenciapályázatnak, melynek eredményeként jelentősen bővíthetik a mobiladat-hálózat elérését és sávszélességét a magyarországi mobilszolgáltatók.

Hosszú hónapok előkészítő és kiértékelő munkáját követően eredményt hirdetett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azon a frekvenciapályázaton, melyet a közelmúltban felszabadult, illetve szabadon lévő frekvenciablokkok használati jogának értesítésére írt ki. Az eljárás során négy cég jutott adatszolgáltatás nyújtására alkalmas frekvenciacsomagokhoz, ezek sorrendben a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország.

Régi csibészek, új fiú

A mostani pályázat hosszú, a frekvenciaértékesítés szempontjából meglehetősen sikertelen időszakot zár le, jóllehet ezeket a frekvenciacsomagokat először tavaly év végén tervezte megpályáztatni a hatóság. Így tavaly november végén lett csak egyértelmű, hogy a magyar hatóság az európai szakhatóságok körében elterjedt licitálás-alapú értékesítést (aukció) helyett a pályáztatási eljárást preferálja, ahol az adott csomagokért megajánlott ár csak az egyik értékelési szempont, legalább olyan fontos emellett az is, hogy az új blokkokra jelentkező, illetve azokat elnyerő pályázók milyen műszaki feltételek és ütemezés mellett vállalják az új frekvenciákat hasznosító hálózat kiépítését.

Az NMHH a három magyarországi mobilszolgáltatóval tavaly ősszel megkötött megállapodását követően a frekvenciahasznosítás "második ütemének" nevezte a most véget ért eljárást, melyben a 800, a 900, az 1800, a 2600 és 26000 MHz-es sávok szabad frekvenciablokkjainak használati jogát kívánta értékesíteni. Az eredeti pályázati kiírás-tervezetben kilenc frekvenciacsomag mintegy 400 MHz-nyi szabad sávjának értékesítését tűzte ki célul, nagyjából 125 milliárd forintos összértékben.

A hatóság végül a szolgáltatókkal folytatott konzultációkat követően áprilisban új pályázattervezetet adott ki, melyben a csomagok ára csaknem 20 milliárd forinttal csökkent. A most lezárt pályázat idén májusban indult, az alaki megfelelőség értékelése a nyáron zajlott, az ajánlatok tényleges értékelése, valamint a "holtverseny miatt" a viszontajánlatok bekérése ezt követően következett. A mai eredményhirdetést követően öt nap múlva indul az a maximum 45 napos folyamat, amíg a hatósági szerződést megköti az NMHH a szolgáltatókkal. Az elnyert frekvenciákat a cégek 2034-ig használhatják, ami az eljárás jellegét tekintve indokolt - mondta el a hatóság mai sajtótájékoztatóján Dr. Karas Mónika, az NMHH elnöke.

A hatóság által megpályáztatott kilenc csomagra a négy ajánlattevőtől összesen 13 ajánlat érkezett be, derült ki a hatóság mai sajtótájékoztatóján. Az A, B és C kombinált csomagok esetében a megajánlott díj kevéssé volt szempont az értékesítés során, míg a D, E és F csomagoknál (1800 MHz-es blokkok) szinte kizárólag az árak alapján mérlegelt a hatóság. A teljes meghirdetett minimum díjak összege mintegy 104 milliárd forint volt.

Az új erőegyensúly. A Digi pici.

Az A csomag nyertese a Magyar Telekom lett, 33,225 milliárd forintért. A B csomagot a Telenor Magyarország nyerte, 31,725 milliárd forintért, a C kombinált csomag a Vodafone-kezébe jutott, 27,225 milliárd forintért. A D és E csomagokat egyaránt a Magyar Telekom nyerte, 15 és 10 milliárd forintért, a Digi pedig az F csomagot nyerte meg, szintén tízmilliárd forintért. A G csomagra a Vodafone nyújtott be pótajánlatot 3 milliárd forintért, a H és az I csomagokra nem érkezett be érvényes ajánlat. Ezzel a szolgáltatók több mint 130 milliárd forintot fizettek a frekvenciablokkok használati jogaiért.

Verseny 1800-on

A szolgáltatók közül a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom a pályázat eredményeként több mint duplájára növelte (előbbi 85-ről 172-re, utóbbi 85-től 189-re) a teljes, felhasználható spektrumot, míg a korábban a legnagyobb kerettel rendelkező Telenor Magyarország 114-ről 178 MHz-re növelte az általa használható spektrumot (a blokkok egy részének használati joga 2022-ben jár majd le). Ezzel a három nagy szolgáltató gyakorlatilag azonos frekvenciatartománnyal gazdálkodhat a jövőben, a Telenor jelentős versenyelőnye, amely például a Hipernet bevezetését lehetővé tette, eltűnt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szolgáltatók a nagy lefedettség elérésére alkalmas 800 MHz-es LTE/4G hálózat kiépítésére különböző tartalmú kötelezettségeket vállaltak a pályázat során. A Telekom, a Telenor és a Vodafone az 1000 fős lakosságszám alatti települések 38, 19,71 és 61,94 százalékát fogja lefedni egy éven belül, a 800 MHz-es sávban három év múlva a szolgáltatók vállalt lefedettsége az érintett településeket illetően 90,71, 67,57 és 81,64 százalékos lesz. A vállalásokból látható, hogy a Vodafone annak ellenére vállalt nagyobb lefedettségi arányt, hogy a cég által elnyert C blokkban a déli országrészen a szerb analóg tévéadók zavaró hatása miatt a szolgáltatás nyújtása egyes településeken nem valósítható meg.

A pályázat eredményét a mobilszolgáltatók közül mindhárom kommentálta. A Vodafone Magyarország kifejezetten elégedetten nyilatkozott: "A most elnyert frekvencia készlet minden szempontból megfelel a Vodafone terveinek és lehetővé teszi, hogy a Vodafone az elkövetkező években is a lehető magasabb szintű kiszolgálást nyújtsa jelenlegi és leendő ügyfeleinek" - áll a szolgáltató sajtóközleményében. A Telenor közleményében köszönetet mondott az NMHH munkatársainak és a Kormánynak a sikeres pályáztatási eljárásért, ugyanakkor leszögezte, hogy az ágazat a különadók és a magas frekvenciadíj miatt továbbra is jelentős kihívásokkal küzd. A Telekom szintén üdvözölte a hatóság döntését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.