Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 25. 12:26

Új, beágyazott eszközökbe szánt processzor az ARM-tól

Új, elsősorban integrált készülékekbe, többek között IoT eszközökbe és okosotthon-kiegészítőkbe szánt processzort jelentett be az ARM. A 32 bites Cortex-M7 mikrokontrollert több vállalat már licencelte.

Új, elsősorban integrált eszközökbe szánt processzort jelentett be az ARM. Az M-szériát folytató Cortex-M7 processzorok a gyártó szerint számítási és digitális jelfeldolgozási kapacitás terén megduplázzák a jelenleg elérhető leggyorsabb konkurens eszközök teljesítményét. A lapkákat ennek megfelelően csúcskategóriás beágyazott készülékekbe, például különböző "connected" eszközökbe, okosotthon-kiegészítőkbe, sőt akár járművekbe szánják. A technológiát az Atmel, a Freescale és az ST Microelectronics már licencelte.

Az új 32 bites Cortex-M7 esetében nem a megszokott értelemben vett alkalmazásprocesszorokról van szó, azokat a legtöbben MCU-ként, azaz mikrokontrollerként könyvelik el, miután nem található bennük memóriakezelő egység, amely a hagyományos, általános célú operációs rendszerek működéséhez szükséges. A lapka ennek megfelelően kifejezetten célfeladatokra készül, mint a digitális jelfeldolgozás hang- és vizuális szenzoroktól, vagy akár a motorok vezérlése.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A chiphez egy hatfokozatú szuperskalár pipeline tartozik, amely  400 megahertzen 2000 Coremark teljesítményt produkál. A lapka emellett TCM (tightly coupled memory) technológiát alkalmaz, amely eddig csak a gyártó A- és R-szériás lapkáiban volt megtalálható, és a valós idejű válaszadást tesz lehetővé. Mindezek mellett az ARM Connected Community a harmadik féltől származó eszközökre vonatkozó, illetve RTOS és middleware-támogatást is biztosít a chiphez.

A vállalat elsősorban különböző okosotthon-kütyükben, IoT (Internet of Things) készülékekben látja a Cortex-M7 fő felhasználási terülteit, de azok potenciálisan drónokban, illetve robotokban is feltűnhetnek. Ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy az okostelefonok egyes funkcióit is hasonló dedikált lapkák látják el, ilyen például egyes Lumia telefonok Glance Screen képessége, amellyel a lezárt kijelzőn is tudják mutatni az időt, a CPU felébresztése nélkül, de a Motorola mindig fülelő Moto Voice funkciójáról is MCU gondoskodik. Az integrált felhasználási területek mellett, mint az okos háztartási gépek vagy ipari eszközök, az sincs kizárva, hogy a Cortex-M7 valamilyen formában az új generációs okostelefonokban vagy táblagépekben is feltűnik.

A tavalyi év során több mint 10 milliárd, az ARM processzortechnológiáját használó chipet adtak el, ezeknek nagyjából fele került mobil eszközökbe, fele pedig egyéb készülékekbe. Mikrokontrollerből a vállalat partnerei 3 milliárdot értékesítettek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról