:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 5. 15:55

Magyarországon is kapható az Xbox One

Mától számos országban, köztük Magyarországon is hivatalos bolti forgalomba került a Microsoft Xbox One.

Egyelőre nem mondható átütő sikernek a Microsoft Xbox One, amely közel sem fogy olyan jól mint várták, eladási adatai a legfőbb rivális PlayStation 4-ét is csak távolról tudják követni. Ennek egyik oka, hogy a játékgépet viszonylag kevés országban kezdte csak forgalmazni a Microsoft és a földrajzi elérhetőséget fokozatosan terjesztette ki. Szeptember 5-én Csehország, Dánia, Dél-Afrika, Hollandia, Írország, Japán, Lengyelország, Oroszország, Svédország és Törökország mellett Magyarországon is elrajtolt a gép.

Köhögősen indult az Xbox One pályafutása

Nagyívű elképzelésként indult az Xbox One, a tavaly tavaszi bemutatón a Microsoft egy olyan konzol terveit vázolta fel, amely legalább annyira otthoni szórakoztató-központ mint amennyire játékgép, a tévés, videós tartalmak és az online kommunikáció ugyanolyan hangsúlyos szerepet kapott mint a játékok. A felvázolt elképzelések azonban láthatóan nem találkoztak a közönség elvárásaival, ráadásul a Microsoft néhány olyan funkciót is beleálmodott az Xbox One-ba (kötelező online aktiválás, használt játékok ellenőrzött kereskedelme), amelyek a gamerek határozott nemtetszését váltották ki. Az alapcsomaghoz kötelezően járó Kinect sem volt vonzó a célközönség számára, ráadásul emiatt az Xbox One 100 dollárral a PlayStation 4 felett rajtolt a boltokban.

A Microsoft időközben jócskán visszavett és a PlayStation 4, illetve a videojátékos közönség felől érkező nyomásra reagálva a nagyszabású integrált médiacenterből végül egyszerű játékgéppé "fokozta le" az Xbox One-t. Idén tavasszal a kötelező Kinecttől is megvált a cég, az E3 konferencián tartott nagyszabású eseményen a játékoké volt a főszerep, a Kinectől egy szó sem esett, mintha a mozgásérzékelős kontroller soha nem is létezett volna. A Kinect elhagyásának köszönhetően a konzol ára a PlayStation 4 szintjére csökkent - egyelőre azonban ez nem volt elég az eladások felpörgetéséhez.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A játékfelhozatal sem igen segítette az Xbox One-t, a konzolra kiadott címek jelentős része multiplatform, azaz más gépeken vagy PC-n is elérhető, a hardvert eladni hivatott platformexkluzív játékoknak pedig egyike sem volt olyan korszakalkotó újdonság, amely miatt tömegek rohantak volna a boltokba konzolért. Igaz, a viszonylag gyenge játékkínálat a PS4-et is sújtotta, az igazán ütős címek (pl. Battlefield), a mai napig megjelennek az elődökre is.

129 vagy 159 ezer

Magyarországra viszonylag szerény külsőségek közepette érkezett a gép, elmaradt a szokásos felhajtás, a "launch party", az előrendelések hada és az éjféli sorban állás - valószínűleg azért, mert aki akart, független üzletek kínálatában már amúgy is hónapok óta vehetett Xbox One-t. A "hivatalos" rajt a gép forgalmazása mellett egyben azt is jelenti, magyar nyelvű telefontos támogatás is elérhető a konzolhoz, illetve a garanciális hátteret is a Microsoft biztosítja. A forgalmazás minden olyan csatornán megkezdődik, ahol eddig is árulnak Xbox 360-at, az új konzol bekerülhet a nagy elektronikai áruházláncok és akár a hipermarketek kínálatába is.

A gép Magyarországon jelenleg kétféle kivitelben kapható, az alapváltozat 129 ezer forintba, a Kinectet is tartalmazó csomag pedig 159 ezer forintba kerül, egyes a kereskedőknél a rajt idején ajándék játékok és változatos akciós csomagok is elérhetők. Ezek egyébként jól is jönnek, a játékok ugyanis az új generációs gépekre még a PS3/Xbox 360 címeknél is drágábbak, 18-21 ezer forint közötti áron kaphatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.