Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 2. 11:06

Pénzzel is támogathatók a kedvenc YouTube-csatornák

Már a YouTube-on is támogathatják pénzzel kedvenc feltöltőiket a rajongók, a Google ugyanis bevezette az először júniusban bejelentett adományozás funkciót. A lehetőség egyelőre csak néhány országban, illetve böngészőben és Android platformon használható, hamarosan azonban világszerte elérhetővé válik.

Csendben új funkcióval bővült a YouTube, amelynek főleg a videókészítők örülhetnek: az egyes csatornák tulajdonosait ugyanis mostantól pénzzel is támogathatják rajongóik, az újonnan bevezetett "Tip Jar", vagy borravalós bödön opciónak köszönhetően. A Google tulajdonában lévő videomegosztó egyelőre nem mindenhol tette elérhetővé a funkciót, jelenleg csak az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban és Mexikóban élő felhasználók vehetik igénybe, ezen országok listája azonban a közeljövőben várhatóan bővülni fog.

A támogatás lehetősége nincs alapértelmezetten jelen a csatornáknál, azt a tulajdonosoknak kell bekapcsolni. Azt egyelőre nem tudni, hogy az iOS-es eszközökön mikortól lesz lehetőség az adományozásra, a Google szerint azonban folyamatosan dolgoznak rajta, hogy az minél előbb eljusson az összes platformra a képesség. Azon csatornák esetében, ahol a funkció be van kapcsolva, a videók bal felső sarkában egy ikon jelenik meg, erre kattintva nyílik meg egy ablak, 1 és 5 dolláros támogatási opciókkal, de magunk is megadhatjuk a kívánt összeget. A lehetőség az androidos YouTube app esetében is ugyanígy működik.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A megoldás kiegészíti a feltöltők a hirdetésekből származó bevételét - amely a legtöbb esetben kevés a megélhetéshez - persze a maga részét a Google is lekanyarítja az adományokból, amelyekből öt százalékot, plusz 21 centet tesz zsebre (legalábbis az Egyesült Államokban). A Google először júniusban számolt be róla, hogy lehetőség lesz borravalót hagyni az egyes csatornák üzemeltetőinek. Korábban a feltöltők legfeljebb valamelyik közösségi finanszírozó oldalon keresztül juthattak hasonló módon jövedelemhez, mint az IndieGogo vagy a Kickstarter.

Hasonló megoldást láthatunk egyébként a nemrég az Amazon tulajdonába került Twitch videojáték-streaming oldal esetében is, amely már régóta lehetőséget ad a kedvenc játékosok támogatására, akiknek csatornájára a nézők opcionálisan havi 5 dollárért elő is fizethetnek. A Patreon.com is ide sorolható, noha ez a weboldal inkább jelent átmenetet a közösségi finanszírozó oldalak és a Twitch modellje között. Itt ugyanis mindenféle alkotót támogathatunk havi rendszerességgel, a videókészítőktől a zenészeken és írókon át, egészen a képregényrajzolókig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról