Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 29. 12:34

Megmutatta ProLiant Gen9 szervereit HP

Az Intel ugyan csak a szeptember második hetében kezdődő Intel Developer Forumon mutatja be a vadonatúj generációs Xeon processzorait, de a HP-t ez nem zavarta abban, hogy másfél héttel előtte megmutassa az ezekre épülő új szervereit.

A x86 processzoros szerverek piacán kevés igazán átütő újdonsággal tudnak előrukkolni a gyártók. A terület már kommoditizálódott, a műszaki paramétereket és a gazdaságossági mutatókat érdemben meghatározó innovációt a processzorgyártók és az operációs rendszerek fejlesztői végzik, a szervergyártókra jobbára csak az összeszerelés, értékesítés és támogatás marad.

A HP előző generációs (Gen8) gépei kapcsán elsősorban a jobb szervizelhetőségre feküdt rá és ilyen fejlesztésekkel igyekezett megkülönböztetni magát a versenytársaktól és ezt a vonalat viszi tovább a Gen9 kódnevű ProLiantek esetében is. A cég legfontosabb üzenete: ahelyett, hogy a felhasználók a hardverek egyedi optimalizálásával foglalkoznának, hanem a rendelkezésükre álló erőforrásokat (számítási kapacitás, tárolókapacitás, hálózat) olyan programozható elemekként kezelnék, amelyeket a folyamatosan változó üzleti igényekhez lehet alakítani.

Erre két fő ok miatt kell figyelmet fektetni a cég szerint. Az egyik, hogy ma már nem működik a "működik, tehát nem nyúlunk hozzá" megközelítés az informatikában, a virtualizáció és a folyamatosan változó feladatok miatt egy szervernek életciklusa során változatos szoftvereket kell futtatnia, és minél gyorsabban lehet ezekhez a változásokhoz igazítani, annál jobb az üzletnek. Ezért egyre inkább felértékelődik a felügyeleti megoldások jelentősége. A másik ok: a számítási, tárolási és hálózati igények rendszerint nem együtt változnak.

A nagy dobás: felügyelet

Az új szerverek bejelentésének leghangsúlyosabb pontját nem is maguk a gépek jelentik elsősorban - a részletes specifikációk hiányában ezekről elég kevés szó is esett -, hanem a HP infrastruktúrafelügyeleti szoftverrendszere, a OneView. A vállalat állítása szerint itt az idő a konvergens rendszerek felügyeletének "software defined" megközelítésére, amely jelen esetben a programozhatóságot és a minél magasabb szintű automatizációt jelenti, vagyis egy-egy változtatáshoz kevesebb kézi adminisztrációs műveletre lesz szükség. A felügyeleti megoldás természetesen integrálódik a nagy szoftvergyártók felügyeleti rendszereivel (VMware, Microsoft, Red Hat) is. Külön figyelmet fektette a cloudfelügyeleti megoldásokkal (pl. OpenStack) történő együttműködésre is.

A vállalat kimondott célja, hogy egyetlen közös platformja legyen a konvergens infrastruktúrák felügyeletére, ezzel megszűnik az a gyakorlat, hogy a rackbe szerelhető (vagy torony kivitelű) és a blade formátumú gépeknek eltérő a felügyeleti szoftvere. Az adminok így elvileg könnyebben kiigazodnak majd egy nagyobb környezetben, nem kell többféle felügyeleti interfészt megtanulniuk, illetve a cégeknek sem kell majd eltérő szoftvereket licencelniük és folyamatosan karbantartaniuk. A HP brosúrája nagyon szépen megfogalmazza, hogy a  felügyeleti szoftverek száma 50 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy kettőből lett egy.

A szerverfelügyeleti szoftverrendszer nagy dobása azonban nem csak ez, hanem hogy automatizálhatók általa olyan feladatok, amiket eddig "kézzel" kellett elvégezni. Ezt a gépek fejlesztése teszi lehetővé, a Gen9 ProLiant szerver egyes képességei ugyanis RESTful API-kon keresztül elérhetők. Az eredmény: gyorsabban elvégezhető adminisztrációs feladatok révén az infrastruktúra könnyebben változtatható, az SLA-k könnyebben hozhatók vagy akár magasabb SLA-k vállalhatók be. A cég egy példát is hoz, egy több száz szerveres környezetben a firmware-frissítés órák helyett perceket vesz igénybe.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új képességekkel felturbózott OneView miatt egyelőre nem érdemes a HP kereskedelmi partnerei előtt sátrat verni és sorban állni, ennek a szoftvernek az elérhetőségét ugyanis csak későbbre ígéri a cég. A hivatalos kommunikáció szerint még 2014 vége előtt megérkezik, de a licenceket már be lehet szerezni. A OneView elkészültéig a HP Insight Control 7.4 (és az iLO Advanced) használatát javasolja a cég azoknak, akik ProLiant Gen9 szervereket üzemeltetnek.

Ha már szóba került az iLO, érdemes megemlíteni, hogy a Gen9 gépek megjelenésével ez is fejlődik. A HP legnagyobb dobásának ezen a téren az iLO Federation tűnik, amely segítségével több szervert egy csoportban egyszerre lehet kezelni. Az adminok változatos szempontok szerint rendezhetik csoportokba a Gen9 ProLiant gépeket és egy-egy csoporton egyszerre hajthatnak végre olyan felügyeleti feladatokat, amelyeket korábban külön-külön kellett a szervereken elvégezniük. Érkezik egy Pr-Boot Health Summary nevű képesség, amivel a gép bekapcsolása előtt megtekinthető annak "egészségi állapota", és mostantól a UID gombbal is lehet a szervereket (vagy az iLO-t) resetelni, ha esetleg az iLO válaszképtelenné válna. A 4 gigabájt iLO NAND-ot tartalmazó gépeken 1 gigabájtos partíció tetszőlegesen használható.

A gépek

Magukról a gépekről egyelőre keveset tudni. A HP eddig hét új Gen9 generációs ProLiantet mutatott be. A szokásos rackes és tornyos kínálat a DL160, DL180, ML350, DL360, DL380 gépekből áll jelenleg, ehhez csalatkozik a BL460 blade, illetve a nagy teljesítménysűrűségű környezetbe tervezett Apollo család két új tagja, az XL230a és XL730f - természetesen minden új gép nevében benne van a Gen9. A vállalat ígérete szerint egészen jövő nyár elejéig több hullámban érkezik összesen 21 Gen9 rendszer.

Most csak a Haswell-generációs Xeon EP-re épülő, legfeljebb kétfoglalatos szervereket mutatta meg a cég, de pontos konfigurációk nem láttak napvilágot. Ami a HP bejelentéséből tudható, hogy a szerverek már DDR4 memóriát támogatnak (2133 MHz-es órajel a maximum), ennek köszönhetően a memória-sávszélességük magasabb lesz a Gen8 generációs szerverekénél, amely minden bizonnyal a teljesítményadatokon is tetten érhető. A Xeonok energiahatékonysága is sokat javult, a HP a hivalos anyagokban kétszeres teljesítmény/watt értékről beszél - a szeptember 8-án esedékes Intel-bejelentés után többet fogunk tudni. A DDR4 mellett a másik nagy előrelépést a 12 Gb Smart Array Controller bevezetése jelenti, amely magasabb I/O teljesítményt eredményez: a cég egymillió elérhető IOPS-ról ír, igaz, konkrét konfiguráció és a további szokásos körülmények felsorolása nélkül.

A gépek részletes specifikációit (tippünk szerint) szeptember 8. után, a Haswell-generációs Xeonok bejelentését követően teszi majd nyilvánossá a HP és az árak is ekkor lesznek elérhetők, valamint a rendeléseket is ekkortól fogadják majd a kereskedők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról