:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 28. 10:51

Rendhagyó okosórákkal támad az LG és a Samsung

A jövő heti IFA kiállítást megelőzve az LG is a Samsung is bemutatta legújabb okosóráját. Az LG kerek kijelzős eszköze, a G Watch R az Android Wear platformot, a Samsung ívelt panellel felszerelt Gear S nevű, 3G-képes órája pedig a gyártó saját fejlesztésű Tizen rendszerét használja.

Nehéz eldönteni, hogy a vásárlók vagy a gyártók várják türelmetlenebbül az új kütyük megjelenését, miután az LG és a Samsung is úgy döntött, már az alig egy hét múlva kezdődő berlini IFA előtt lerántja a leplet legújabb viselhető készülékéről. Ahogy azt bizonyára a legtöbben már sejtették a kiszivárgott adatok, illetve a vállalatok által elhintett információmorzsák alapján, két okosóráról van szó, amelyek végre kezdik levetkőzni a terület gyermekbetegségét, vagyis a sokszor ormótlan, kiforratlan külső dizájnt - ezzel pedig végre a "geek" közösségen túlra is kiterjesztik a potenciális vásárlók körét.

Akár egy hagyományos karóra

Ez eddig legjobban az LG-nek sikerült, a vállalat G Watch R névre keresztelt okosórája ugyanis első pillantásra akár hagyományos karórának is tűnhet. A készülék 1,3 hüvelykes kerek OLED kijelzőt kapott 320x320 pixel felbontással, noha ez nem terjed ki egészen a ház pereméig, mint a várva-várt Motorola 360 esetében, hanem a sportos karórákéhoz hasonló fém peremmel is kiegészül, amely hagyományos esetben a stopperfunkciót segíti - ez még inkább hozzátesz a "karóra" érzéshez.

A kütyüben egy Qualcomm Snapdragon 400 processzor dolgozik 1,2 gigahertzen, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy két- vagy négymagos modell, bár vélhetően az előbbiről van szó. RAM-ból 512 megabájt jutott bele, a belső tárhely mérete pedig 4 gigabájt. Az akkumulátor kapacitása 410 mAh, továbbá giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű és barométer is került az eszközbe. Jó pont továbbá, hogy az okosóra vízálló, egészen pontosan IP67-es behatolás elleni védelmi besorolást kapott, azaz fél órát bír ki egy méter mélyen a vízbe ejtve, zuhanyozni tehát bátran elindulhatunk vele - legfeljebb a bőr óraszíjat kell félteni, ám ez cserélhető.

Akárcsak a gyártó előző viselhető eszköze, az eredeti G Watch - amelynek néhány korai vásárlója már biztos célba vette fejével a falat - a kerek verzió is Android Wear platformra épül és az idei utolsó negyedévben lesz elérhető, egyelőre ismeretlen áron, kizárólag fekete színben.

Jókora kijelző, önálló 3G kapcsolat

A Samsung Gear S nevű órája is igyekszik szakítani a szériától eddig megszokott külsővel: a kijelző itt ugyan maradt téglalap alakú, cserébe viszont ívelt, mint a Gear Fit esetében és kéthüvelykes méretével jóval nagyobb a korábbiaknál. Samsung eszköz lévén a panel Super AMOLED, 360x480 pixeles felbontással, amelyen az üzenetek és értesítések is jóval kényelmesebben olvashatók mint a kisebb eszközök esetében.

A készülék talán legfontosabb megkülönböztető jegye, hogy használatához nem feltétlenül szükséges egy párosított okostelefon vagy táblagép, a Gear S ugyanis saját 3G kapcsolatra is képes. A kütyübe ugyancsak került gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű és barométer, továbbá egy UV-szenzor és a vállalattól már ismert pulzusmérő elfért rajta. A Gear S a gyártó saját fejlesztésű Tizen rendszerét futtatja, amelyen a jól ismert S Health egészség- és fitneszapp, valamint a Nike+ futóalkalmazás is megtalálható, de akár gyalogos navigációra is használhatjuk a Nokia Here térképével. Sajnos ahogy a cég korábbi okosórái esetében, a gumiból készült szíj itt sem cserélhető.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A G Watch R-hez hasonlóan a Samsung okosórája is vízálló, szintén IP67 besorolással, akkumulátora viszont csak 300 mAh kapacitású, ami kétséges hogy elég lesz-e egy egész napra a méretes kijelző és a 3G-kapcsolat mellé. A Gear S már októberben a boltokba kerül, árat azonban még a Samsung sem közölt. Bár a kerek okosórák sokak számára vonzóbbak lehetnek, a Samsungnak komoly előnye, hogy a Gear széria már több mint ezer appot tudhat magáénak, amivel jóval maga mögött hagyja a konkurenciát.

Az Apple szeptemberben villant?

Végül de nem utolsó sorban az Apple háza táján is egyre feszültebb a várakozás, miután a Re/Code értesülései szerint a vállalat  maga is előáll első viselhető eszközével szeptember 9-i eseményén, ahol az új iPhone-t (iPhone-okat?) is leleplezi majd. A portál korábban arról számolt be, hogy a cupertinói vállalat októberben rukkol majd elő hasonló termékkel, most azonban úgy tűnik a kütyü egy hónappal korábban érkezik meg. Az eszköz vélhetően kihasználja majd az Apple frissen bejelentett Healthkit egészségügyi platformját, illetve a többek között okosotthon-kiegészítőkhöz szánt Homekit platformot is.

A korai bejelentések ellenére azért az IFA sem marad majd okosórák nélkül: várhatóan itt mutatkozik majd be az ASUS ZenWatch nevű terméke, amely a gyártó eddig elcsepegtetett információi alapján a Gear S-éhez hasonló ívelt kijelzőt kaphat, illetve egy nemrég közzétett reklámfotó alapján potenciálisan a Sony is előrukkolhat egy új okosórával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.