Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 21. 12:23

HTC One M8, már Windows Phone 8.1-gyel is

Megérkezett a Windows Phone 8.1-gyel felszerelt HTC One M8: a tajvani gyártó windowsos zászlóshajója a szoftvertől eltekintve gyakorlatilag teljesen azonos az anrdoidos verzióval. A jelenleg kapható leggyorsabb Windows Phone, egyelőre csak az amerikai Verizon kínálatában érhető el.

A HTC hivatalosan is bejelentette zászlóshajója, a One M8 Windows Phone operációs rendszerrel felszerelt változatát. A szoftver legújabb, 8.1-es verziójával érkező készülék hardver tekintetében gyakorlatilag teljesen megegyezik az androidos modellel. Az öthüvelykes, Full HD felbontású, azaz körülbelül 441 PPI-s pixelsűrűségű Super LCD3 kijelző mögött ebben az esetben is egy négymagos Snapdragon 801 lapka dolgozik, 2,3 gigahertzen, amivel a HTC okostelefonja a jelenleg elérhető leggyorsabb Windows Phone-t futtató készülék, miután a legújabb, 930-as Lumiában is csak Snapdragon 800 chip található.

Az eszköz 2 gigabájt RAM-ot és 32 gigabájt belső tárhelyet kapott, utóbbi microSD-kártyával tovább bővíthető. Az androidos változatnál 16 gigabájtos verzió is volt, ebben az esetben egyelőre úgy tűnik nem lesz ilyen. A népszerű, lyukacsos Dot View tok támogatása viszont itt sem marad el, noha az egyelőre kérdéses, hogy a telefon androidos fivérével megegyező funkciókat kap-e.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A telefon egyik védjegye, a hátlapon található kettős kamera is maradt, bár ez nem biztos hogy igazán jó hír: a fő szenzor 4 megapixel felbontású és a cég UltraPixel technológiáját használja, az androidos verzióval szerzett tapasztalataink szerint ez a készülék egyik gyenge pontja. A kamera HDR-képes és Full HD videót is rögzíthetünk vele, a fölötte lévő érzékelő pedig különböző effektekhez (például utólagos újrafókuszáláshoz) használható. Az előlapi szenzor egy hagyományos, 5 megapixeles darab.

Androidos megoldások is visszaköszönnek

A windowsos One M8-en, vagy hivatalos nevén HTC One M8 for Windowson az androidos modellről ismert Blinkfeed, azaz a gyártó saját hírolvasó alkalmazása is megtalálható, amelybe a közösségi oldalak legfrissebb eseményei is beágyazhatók. Androidon ez a kezdőképernyő (kikapcsolható) része, a Windows Phone kötöttségei miatt csak egyszerű appként van jelen az új kiadásban. Mindezek mellett természetesen a Microsoft saját megoldásai, mint a Cortana személyi asszisztens vagy a Project My Screen sem hiányozhatnak a készülékről, utóbbival USB kábelen keresztül tükrözhetjük a telefon kijelzőjének a tartalmát windowsos PC-re és kezelhetjük is innen az eszközt.

Az okostelefon bekerül a HTC Advantage program "védernyője alá" azaz a kijelző betörése esetén azt a gyártó az első alkalommal ingyen cseréli ki. A készülék egyelőre exkluzívan a Verizon kínálatában lesz kapható, így kérdéses, hogy hazánkban mikor tűnik fel, vagy hogy megjelenik-e egyáltalán.

Előbb válassz hardvert, aztán operációs rendszert

A HTC One M8 for Windows megjelenése azért is érdekes, mert ez az első készülék, amely kihasználja, hogy a Microsoft a Windows Phone 8.1 megjelenésével jócskán kibővítette a támogatott hardverek körét. A Microsoft kimondott stratégiai célja volt megkönnyíteni a Windows Phone-nal szerelt modellek piacra dobását azáltal, hogy az androidos modellekre egyszerűen ráhúzható a WP is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már nem szükséges egy külön készüléket legyártani és validálni a rendszerhez, az egyazon gyártósoron készülő, az utolsó csavarig megegyező eszközökre egyaránt kerülhet Windows Phone rendszer, vagy Android a gyártás legutolsó lépésében. A gyártó (esetünkben a HTC szempontjából ez nagyon fontos változás, az új modell kifejlesztése így kimerült a szoftverfejlesztésben, a hardverplatform maradhatott azonos. A közös hardver nem csak a gyártást, hanem az ellátási láncot is leegyszerűsíti, ami értelemszerűen a méretgazdaságosságot is javítja.

A gyártókon túl a stratégia a felhasználót is célozza, az androidos csúcsmodellek köré kialakult nimbuszból ugyanis így jut egy kevés a windowsos verziónak is. A HTC-nél ez látványosan észlelhető, a telefon neve ugyanaz, a Windows Phone-os kiadás csupán egy szerény "for Windows" utótaggal bővült. Az új mantra: a felhasználó előbb válasszon neki tetsző hardvert és gyártót, majd döntsön, milyen platformmal szeretné.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról