Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 21. 10:28

HP: nagyot mentek a PC-k

Nagyon lassan halad a HP irányváltása, de úgy tűnik, a nehezén túl van a vállalat. A PC-s részleg váratlanul, a nyomtatós már hagyományosan jól teljesített, az üzleti kritikus gépek vásárlói viszont gyakorlatilag menekülőre fogták. A szolgáltatásokkal továbbra is szenved a vállalat, de hamarosan ez is változhat.

Látványosan megugrott PC-s eladásokról számolt be a HP negyedéves jelentésében, ami a borús kilátások ellenére is pályán tartotta a vállalatot. A júliussal végződő három hónapban a bevétel egy százalékkal, 27,2 milliárdról 27,6 milliárd dollárra nőtt, a profit azonban a kedvezőtlen folyamatok hatására 1,4 milliárdról 1 milliárdra zsugorodott.

Nem halott a PC!

Meglepően jól teljesített a PC-s divízió. A Personal Systems üzletág bevétele a tavalyi év hasonló időszakához képest 12 százalékkal emelkedett, ezen belül az üzleti gépek 14, a konzumer gépek pedig 8 százalékkal tudtak nőni bevételben. Az értékesített darabszám is nagyon hasonló ütemben, 13 százalékkal nőtt, ezen belül az asztali gépek 9, a notebookok látványos, 18 százalékos bővülést produkáltak. Az értékesítések dolgában ráadásul a különböző földrajzi régiók nagyon hasonlóan teljesítettek, negatív kivételt csak Oroszország és Kína jelentett.

A nyomtatási ágazat lassú olvadása tovább folytatódott, a nyomtatókból és fogyóanyagokból befolyó bevétel most 4 százalékkal maradt el a tavalyitól. A növekedéssel hosszabb távon sem kecsegtető üzletág azonban továbbra is masszívan nyereséges, 5,6 milliárdos bevétel mellé 1 milliárdos üzemi nyereség társult - ez a cég profitjának most 18,4 százalékát tette ki, ez az arány ráadásul évek óta növekszik is.

Szerverek és szolgáltatások

A szerverekkel, tárolókkal és hálózati eszközökkel és kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó Enterprise Group bevétele igen szerény mértékben, 2 százalékkal nőtt, ezen belül az x86-os gépek azonban igen egészséges, 9 százalékos bevételbővülést értek el. Valaminek tehát csökkennie kellett - a tárolók 4 százalékkal estek vissza, az üzleti kritikus rendszerek pedig aggasztó mértékű, 18 zsugorodást tapasztaltak. A hálózati eszközök és a műszaki szolgáltatások 4 illetve 3 százalékkal nőttek.

Minden szám egyben: nyomtatók és nagyvállalati gépek szállítják a profitot (OP - üzemi nyereség).

Nem nyomtatja a pénzt a vállalati szolgáltatások üzletága. Az Enterprise Services bevétele 6 százalékkal zsugorodott, eredményhányada pedig egészen parányi, 4,1 százalékos. A szoftvereladások ezzel szemben egészséges, 21 százalékos profitkulccsal rendelkeznek, bár az értékesítés itt is visszaesett, 5 százalékkal.

Idén nincs fekete augusztus

A befektetők nem voltak különösebben elragadtatva az eredményektől, a cég papírjai egy százalékot estek a bejelentést követően a tőzsdén. Ez a szokásosnál sokkal jobb teljesítmény, a cég papírjai augusztusban átlagban 15 százalékot veszítettek az értékükből az elmúlt években, egyelőre úgy tűnik, ezt az átkot sikerült megtörni, a második negyedéves jelentésre most nem omlott össze az árfolyam. Ebben egyébként szerepe volt a megemelt egész éves előrejelzésnek is, a cég vezetése most egész évre 3.7-3,74 dolláros részvényenkénti profitot vár, az előző iránymutatás teteje volt 3,72 dollár.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Meg Whitman, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cég továbbra is sínen van az átalakulás és a pozitív kilátások felé. A 2010 óta stagnáló-csökkenő bevétel lassan újra növekedő pályára áll, a profit pedig a várakozások szerint újra növekedni kezd a következő negyedévekben. Whitman szerint az irányváltás részben a cég hatalmas méretéből következően is nagyon lassú, de ugyanilyen szerepe van az elképesztően hosszú, 18 hónapos értékesítési folyamatnak is. "Most írnak alá ügyfelek, akiket ezelőtt másfél évvel kerestünk meg" - mondja Whitman a ReCode-nak, ami jól magyarázza a szolgáltatási üzletág rendkívül gyenge profittermelő képességét is.

A szerveres üzletág teljesítménye az új igazgatónak tudható be, mondja Whitman. A divízió élén egy éve váltotta Bill Veghte az áthelyezett Dave Donatellit, az új vezetés pedig nagyon bevált. A részlegtől egyébként a következő negyedévekben sokat vár a cég, részben az új termékeknek, részben az IBM kivonulásának köszönhetően. "Ez egy kedvező lehetőséget kínált számunkra. Az ilyen tranzíció bizonytalanságot kelt, amelyből tőkét tudunk kovácsolni. Az IBM-től rengeteg ügyfelet sikerült elnyernünk és ezt a jövőben is folytatni kívánjuk" - mondta Whitman.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról