Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 8. 09:23

A Tegrának köszönhetően nagyot nőtt az NVIDIA

Látványosan emelkedett a mobil grafikus chipek forgalma az NVIDIA-nél a most lezárt negyedévben, a Tegrákat nem csak telefonokba és tabletekbe, hanem autós fedélzeti rendszerekbe is egyre nagyobb számban vásárolják.

Látványosan magára talált a júliusban véget ért második pénzügyi negyedévében az NVIDIA. A vállalat bevétele egészséges mértékben növekedett, miközben profitja óriásit ugrott. Beindulni látszik a Tegra-biznisz, de a GeForce-ok és a professzionális GPU-k iránti kereslet is egészséges.

A most lezárt második negyedévben 1,1 milliárd dolláros árbevételt ért el az NVIDIA, ez éves szinten 13 százalékos növekedést jelent. A bruttó eredményhányad 56,1 százalék volt, ami rekordmagas a vállalat eddigi történetében. Az üzemi eredmény 163 millió dollár volt a negyedév végén, ami 55 százalékos éves bővülést jelent, a nettó profit pedig 128 millió dollárt tett ki, ami 33 százalékkal magasabb mint egy évvel ezelőtt. A mutatók meghaladták a cég korábbi előrejelzését.

A PC-s grafikus chipek forgalma 10 százalékot növekedett éves összehasonlításban, hangzott el az elemzők részére rendezett konferenciahíváson csütörtökön - az NVIDIA szerint a GTX 750 és GTX 750 Ti lapkákra épülő kártyákat kedvezően fogadták. Ráadásul a PC-s játékos piac egyre növekedik, amire jó példa a közelmúltban rendezett DOTA2 "világbajnokság", amelyet a legnagyobb amerikai sportadó, az ESPN is közvetített, a pénzdíjak összértéke pedig elérte a 10 millió dollárt, ami például a Brit Nyílt Golfbajnokság díjainál is nagyobb.

A BMW i8-at is Tegra hajtja

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Rekordbevételt hoztak a professzionális GPU-k, elsősorban a Tesla vonalnak köszönhetően, amelyet a mérnöki-tudományos rendszerek üzemeltetői mellett a cloudszolgáltatók is egyre nagyobb számban vásárolnak például VDI infrastruktúrák kiszolgálására. Több gyártó is közölte, hogy olyan Tesla-alapú rendszereket dob majd piacra, amelyekben ARM processzorok működnek majd, ezzel a HPC piacon új megoldások válnak elérhetővé. A GPU-k forgalma összességében 2 százalékot emelkedett éves szinten.

A legnagyobb bevételnövekedést ebben a negyedévben a Tegra vonal produkálta, mintegy 200 százalékost. Ez egyfelől a mobil eszközökbe történő eladásokat jelenti (a közelmúltban kiadott SHIELD tablet Tegra K1-gyel minden bizonnyal csak az első a sorban), az NVIDIA sikerrel vitte be processzorait az autóiparba is, ahol egyre több gyártó szavaz neki bizalmat és építi erre fedélzeti infotainment rendszerét - a Volkswagen és az Audi mellett már a BMW is kínál Tegra-alapú autót. A Tegra autóipari forgalma 74 százalékkal nőtt a tegnap elhangzottak szerint. A cég egyébként a jövő heti Hot Chips konferencián részletezi majd a K1-et és a saját fejlesztésű, ARM-alapú Denver processzort.

A jelenlegi negyedévre 1,2 milliárd dollár körüli bevételt vár az NVIDIA vezetése, amennyiben ez sikerül, az tavalyhoz képest 14 százalékos növekedést jelentene. Ezt elsősorban a konzumer GPU-k, valamint a Tegrák hordják majd össze a várakozások alapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról