Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 5. 14:12

Megjelent a Linux kernel 3.16

Linus Torvalds vasárnap este kiadta a Linux kernel 3.16-os verzióját. Az igazán érdekes újdonságok listája most elég rövid, de szokás szerint szemlézzük.

Vasárnap este megjelent a www.kernel.org oldalon és a hivatalos tükörszervereken is a Linux rendszermag 3.16-os verziója. A fejlemény némileg váratlan, még Linus Torvalds is leírja a levelében, hogy néhány hete úgy tűnt, további release candidate verziókra lehet szükség a végleges változat kiadása előtt, azonban ezek az akadályok szerencsére elhárultak és kevesebb mint két hónappal a 3.15 után elérhetővé vált a 3.16-os kernel.

ARM

A legfontosabb újítások és fejlesztések most a hardvertámogatások köré csoportosulnak. A kernel fejlődését szorosan követő Phoronix szerint a leginkább figyelemre méltó új képességek jó része az ARM ISA támogatása köré csoportosul, az egyik ilyen a Samsung Exynos rendszerchipek "multiplaformos" támogatása, amely azt jelenti, hogy egy kernel image többféle processzoron is működőképes, nem szükséges minden Exynos-verzióhoz önállót fordítani. Az ARM-világ egyik legnagyobb problémája és a szoftveres ökoszisztéma fejlődésének talán legnagyobb gátja, hogy az eltérő rendszerchipekhez eltérő kerneleket kell használni, hiába épülnek ugyanarra az utasításkészlet-architektúrára.

Mára a mainline kernel számos ARM SoC-t támogat alapból (pl. Samsung Exynos, TI OMAP, NVIDIA Tegra). A 3.16-os rendszermag emellett számos Samsung-specifikus fejlesztéssel is kiegészült, hogy jobban teljesítsen Exynos 3250, 5410, 5420 és 5800 sorozatú chipeken. Szintén a mostani verzióba került bele az NVIDIA Tegra K1-re épülő NVIDIA fejlesztői board, a Jetson K1 támogatása, - ebben a kaliforniai chiptervező cég következő generációs ARM rendszerchipje teljesít szolgálatot, amelynek érkezését az év második felére ígérik. A Qualcomm APQ8064 és APQ8084 processzorait is támogatja az új kernel.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ha már szóba került az NVIDIA, érdemes megemlíteni, hogy a nyílt forrású Nouveau driver támogatja a K1-ben található GPU-t is, illetve megoldható segítségével az NV40, NVAA és NVE0 családba tartozó GPU-kon (tehát GeForce 6-os és 7-es sorozaton, GeForce 8100/8200/8300 mobil GPU-kon, és a Kepler-alapú GeForce 600/700 széria tagjain) a "kézi" frekvenciaállítás. Érdemes tudni, hogy a lehetőség ugyan adott, de a stabil működés nem garantált, ez gyártótól és kártyától függ. A "kézi" frekvenciaállítást pedig szó szerint kell érteni, az órajelet a /sys/class/drm/card0/device/pstate határozza meg, állítólag az automatikus állítás bevezetésére várni kell, mire a kézi megoldás megbízhatóan működik.

Látható gyorsulás Radeon 7000-es GPU-kon

Van jó hír az AMD GPU-k tulajdonosai számára is, néhány modellen érezhetően gyorsabb az új kernel drivere, a Phoronix mérései szerint néhol 30 százalék feletti gyorsulás is tapasztalható azonos hardveren a 3.15-ös kernelhez képest - főleg a 7000-es sorozatú Radeonok felhasználóinak lehet érdemes frissíteni. A magasabb fps értékek mellett pedig olyan újdonságok is kerültek a kernel driverbe mint a fejlettebb HDMI-támogatás. Intel-oldalon a Cherrytrail kódnevű következő generációs, őszre várható Atomjának a támogatása az új fejlesztés a kernelben, valamint a Broadwellben található energiatakatékos üzemmódokat is ki tudja használni a friss rendszermag.

Az újdonságok listáján emellett olyan tételek szerepelnek mint egy friss driver a Synaptics tapipadjaihoz (sok notebookban megtalálhatók), illetve a Dell gépeibe szerelt, szabadesést érzékelő szenzor kezelése. A 3.16-os magban található fejlesztésekről bővebben az LWN.net cikkeit (1, 2, 3) és a Phoronix anyagait érdemes elolvasni, a kernelnewsbies.org általában alapos áttekintése cikkünk születésekor még szinte nem is létezik. A kernel elérhető szokás szerint a www.kernel.org oldalon, illetve a tükörszervereken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról