Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 29. 11:00

Újítások garmadáját kapja a Windows Phone 8.1

Számos új funkciót hoz a Windows Phone 8.1 Update 1. A Microsoft által nyilvánosságra hozott információk szerint a frissítéssel érkező újítások között a főképernyőn elhelyezhető mappák és az okos telefontokok támogatása is helyet kap.

A legtöbb telefonon még szinte ki sem hűlt a frissen telepített Windows Phone 8.1 rendszer, a Microsoft máris elárult néhány részletet gyártópartnereinek a szoftver első frissítéséről. A vállalattól megszokott módon Update 1 névre hallgató ráncfelvarrás nem mondható kis kaliberűnek, abban számos újítás helyet kap.

Mappák és új méretek

Ilyenek többek között a főképernyőn elhelyezhető mappák - ezt a megoldás a Nokia már korábban is próbálta bevezetni, most azonban a Microsoft rendszerszinten beépíti a Windows Phone 8.1-be. Gyakorlatilag olyan mappákról van szó, amelyeket az Android, illetve iOS felhasználók már jól ismernek: elég az egyes alkalmazások ikonjait - csempéit - egymás tetejére húzni, és létrejön a kívánt könyvtár. A Microsoft rendszerével felszerelt telefonok a frissítést követően az "okos", vagyis extra funkciókkal felszerelt tokokhoz is támogatást kapnak: az új API-k akár a külön kijelzővel ellátott telefontokokat is kezelik majd.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A rendszer mindezek mellett a nagyobb kijelzőkhöz is igazodik majd: míg eddig a határt a 6 hüvelykes készülékek jelentették, ez hamarosan 7 hüvelykre tolódik ki, így hamarosan egyes bátrabb gyártók portfóliójában akár Windows Phone-t futtató mini táblagépek is feltűnhetnek - ezzel pedig összeér a telefonos és az asztali operációs rendszer által támogatott tartomány. Az új méretek mellett új kijelzőfelbontások is támogatottá válnak, mint például a 800x1280, illetve a 960x540-es elrendezés. Az iOS-szel és az Androiddal ellentétben azonban a maximális felbontás itt továbbra is megáll majd 1920x1080 pixelnél.

Kisebb helyen is elfér majd a rendszer

Apró módosítás, hogy a rendszerhez tartozó alkalmazásbolt, a Windows Phone Store csempéje közepes méretre állítva "élő csempévé" alakul, azaz nem csak az alkalmazás ikonját, de különböző releváns információkat is megjelenít - nagy méretűre állítani azonban még mindig nem lehet. A VoLTE-képességre (Voice over LTE) sem kell tovább várni, az Update 1 ezt is tartalmazza majd, így lehetőséget biztosítva a HD hanghívásokra, emellett a rendszeróra internetről történő frissítésére is lehetőség lesz NTP-n (Network Time protocol) keresztül.

Az újítások között ugyanakkor kevésbé örömteli is akad, készülékgyártók ugyanis ezentúl elrejthetik a "frissítések automatikus keresése" opciót, illetve az SD-kártyáról történő frissítést is letilthatják - kötelező lesz viszont a közelségérzékelő (proximity sensor) beépítése az új készülékekbe, ennek valószínűleg az okostokokhoz lehet köze. A rendszertömörítés is bekerül az Update 1-gyel érkező újdonságok sorába, ezzel a Microsoft szoftvere az olcsóbb, kisebb belső tárhellyel felszerelt eszközökön is elfér majd. A vállalat szerint a frissítés a teljesítményen is javít majd, azt azonban egyelőre nem tudni pontosan mikor érkezik meg a felhasználókhoz, valószínűleg ősznél előbb nem érdemes rá számítani.

Az Update 1-ről szóló információk mellett a Microsoft végre kiadta április óta ígérgetett Live Lock Screen alkalmazását - igaz csak béta változatban - amellyel a készülékek zárképernyője válik testreszabhatóvá. A funkcióval különböző animált, interaktív témákat hozhatunk létre - a Windows Phone 8.1-gyel érkezett új API-kat kihasználva. Jelenleg ez a béta verziós alkalmazás az egyetlen amely hozzáférhet ezekhez az API-khoz, a vállalat azonban elmondta, hamarosan megnyitja azokat a fejlesztők előtt.

Csökkenő piaci részesedés

A Microsoft a gyors ütemű fejlesztésekkel és a testreszabhatóság kiterjesztésével, mint például a mappák és a módosítható zárképernyő, igyekszik minél inkább felzárkózni a konkurens rendszerekhez. A nagy összegű befektetések ellenére azonban a Microsoft erőfeszítései sok helyen eredménytelennek bizonyultak, az Egyesült Államokban például az 2013 és 2014 májusa közötti időszakban 4,7-ről 3,6 százalékra esett a piaci részesedése. Németországban ez az érték 6,2-ről 5,9 százalékra csökkent, Kínában pedig 3 százalékről egészen 0,6-ig zuhant. A kérdés az, vajon képesek lesznek-e megfordítani ezt a tendenciát a Windows Phone 8.1-gyel (illetve az Update 1-gyel) érkező új készülékek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról