Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 23. 12:24

Tablettel bővül az NVIDIA SHIELD szériája

Megérkezett az NVIDIA SHIELD szériájának legújabb modellje. A vállalat ezúttal szakított a tavaly megismert, kontrollerrel egybeépített dizájnnal és jelenlegi legerősebb mobil processzorát egy nyolchüvelykes táblagépbe építette be.

Az NVIDIA hivatalosan is bejelentette androidos SHIELD kézikonzoljának utódját, amely ezúttal táblagép formájában érkezik. A SHIELD Tablet névre keresztelt készülékkel a vállalat igyekszik nagyobb közönséget elérni mint a kontrollerrel egybeépített tavalyi modellel, azzal ugyanis csak a játékosok szűk körét vehette célba. Az új forma ellenére ez a célcsoport természetesen most is elsődleges maradt, és a kontrollerről sem kell lemondani: abból egy dokkolható változat jelenik meg a tablethez.

Asztali szintű grafika

Az eszköz egyik fénypontja a benne ketyegő, négy darab Cortex-A15 maggal felszerelt 2,2 gigahertzes NVIDIA Tegra K1 processzor, amelynek GPU-ja a gyártó Kepler architektúrájára épül és 192 magnak ad otthont. A vállalat szerint a chip PC-szintű grafikai teljesítményt produkál és ez az első, mobil eszközbe kerülő lapka, amely teljes mértékben támogatja a DirectX 11 és OpenGL 4.4 technológiákat. A 8 hüvelykes, 1920x1200 pixel felbontású IPS kijelzővel ellátott tabletben emellett 2 gigabájt RAM-ot találunk, amelyhez a Wi-Fi-s verzió esetében 16, az LTE-képes modellnél pedig 32 gigabájt belső tárhely párosul - ez microSD-kártyával akár nem kevesebb mint 128 gigabájttal is megtoldható.

A tablet előlapján és hátoldalán egy-egy 5 megapixeles kamerát találunk, a gyártó ezt a részt nem vitte túlzásba - de nem is volt rá szükség, hiszen a játékosok számára valószínűleg a kamera nyomja a legkevesebbet a latban, főleg egy táblagép esetében. A kütyüre emellett NVIDIA Pure Sound technológiájával felturbózott előlapi hangszórók is jutottak, és egy stylus is tartozik hozzá. Utóbbi egyébként nem egy mezei kapacitív ceruza: a vállalat szerint ez az első "GPU-gyorsítással rendelkező digitalizáló toll", amelynek akár a grafikával professzionális szinten foglalkozók is hasznát vehetik. Az eszköz 4.4-es KitKat Androidot futtat, a frissítések pedig egyenesen az NVIDIA-tól érkeznek.

A PC-streaming itt is megmaradt

A kontrollerhez nem fizikai porton, hanem Wi-Fi-n keresztül csatlakoztathatjuk a táblagépet, amely a cég szerint kisebb késleltetést tesz lehetővé mint a Bluetooth-os megoldások, ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy abban nincs plusz akkumulátor, amelyről meghosszabbíthatnánk a kütyü üzemidejét. Az eszköz mindenesetre működik a harmadik féltől származó Bluetooth-kontrollerekkel is, ráadásul egyszerre akár négy vezérlővel is kapcsolódhatunk hozzá többjátékos mód esetén.

01:22
 

NVIDIA GameStream: SHIELD Tablet

Még több videó

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A SHIELD Tablet egyik komoly erőssége, hogy akárcsak az előd esetében, a játékosok nincsenek az Androidra megjelent címekre korlátozva, a készüléken PC-s címek is játszhatók. Ehhez persze egy GeForce GTX videokártyával felszerelt számítógépre is szükség lesz, ahonnan a játékok a tabletre - vagy opcionálisan a táblagépen keresztül tévére - streamelhetők.

Az NVIDIA legújabb gamer táblagépe kétségtelenül a csúcskategória sorait bővíti, a gyártónak mégis sikerült az árakat viszonylag alacsonyan tartani: a 16 gigabájtos Wi-Fi-s verzió 299, a 32 gigabájt tárterülettel felszerelt LTE-képes modell pedig 399 dollárért lesz kapható. A kontrollert külön kell majd megvásárolni, 60 dolláros áron. A készülékhez ezek mellett egy támaszként is használható 40 dolláros védőtok is kapható lesz. Az NVIDIA SHIELD Tablet július 29-től lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról