Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 21. 14:35

Vállalati tabletet mutatott be a VIA

A céges felhasználókat veszi célba a VIA legújabb, a víznek és a pornak is ellenálló, Viega névre hallgató táblagépével. A gyártó szerint a tablet az építkezéseken és a bemutatótermekben is megállja a helyét és akár külső hardverekkel is bővíthető.

Elsősorban vállalati felhasználásra szánt, strapabíró táblagépet jelentett be a VIA. A Viega névre keresztelt tablettel a gyártó a raktárakat, bemutatótermeket és az építkezéseket veszi célba. A készülék ennek megfelelően IP65 fizikai védettségi besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy a pornak teljes mértékben ellenáll, illetve a kisnyomású vízsugarakkal is megbirkózik minden irányból - úszni tehát nem érdemes elindulni vele, esőben viszont gond nélkül használható és a ráfröccsenő kávé miatt sem kell aggódni.

A táblagép tízhüvelykes, 1280x800 pixeles kijelzőt kapott, LED háttérvilágítással, amely mögött egy 1,2 gigahertzes processzor dolgozik két ARM Cortex-A9 maggal, egy Mali-400 DP GPU társaságában. RAM-ból 1 gigabájt került bele, a belső tárhely mérete pedig igény szerint 8, 16 vagy 32 gigabájt, ami microSD-kártyával tovább bővíthető. A készülék hátoldali kamerája 5 megapixeles, az opcionálisan kérhető előlapi szenzor pedig 2 megapixel felbontású. A tabletre egy Micro SIM-foglalat is került, így a Wi-Fi, és a Bluetooth 4.0 mellett 3G hálózatokra is képes csatlakozni, de GPS-vevőt és NFC-érzékelőt is kapott.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Viega fizikai csatlakozóknak sincs híján, arra microHDMI, fejhallgató-jack és mindjárt két microUSB-csatlakozó is került. Utóbbiak egyike a hagyományos funkciókat látja el, a másik pedig DC12V-in és COM portként működik, a kütyü alján ezen felül egy dokkolóaljzatot is találunk. A táblagép több külső hardverrel, többek között kártyaolvasóval is felszerelhető, a strapabíróságnak és a kiterjedt funkcionalitásnak ugyanakkor megvan az ára: a tablet nagyjából 690 grammot nyom, így nem igazán mondható pehelysúlyúnak.

A Viega a 4.2-es Androidot futtat, amely a gyártó szerint nagy mértékben személyre szabható az egyes cégek igényei szerint és számos extra biztonsági funkcióval is kiegészül, többek között hardveresen támogatott titkosítással, amely az integrált VIA SMART ETK szolgáltatással kezelhető. A kütyü mindezek mellett a szélsőséges hőmérsékletekkel is viszonylag jól megbirkózik, a VIA szerint -10 és 50 Celsius között működőképes marad. A gyártó minden táblagéphez három év terméktámogatást ad, azok ára viszont egyelőre ismeretlen. A VIA Viegából az érdeklődő vállalatok már kipróbálhatnak egy-egy tesztpéldányt, hamarosan pedig azok megvásárlására is lehetőség nyílik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról