:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 23. 11:16

A Dropcammel bővíti okosotthon-palettáját a Google

Tovább bővíti okosotthon-kiegészítőinek portfólióját a Google. A keresőóriás tulajdonában lévő Nest ugyanis egy Wi-Fi-s biztonsági kamerákkal foglalkozó vállalattal, a Dropcammel írt alá megállapodást, amelyenek értelmében mintegy 555 millió dollárért vásárolja meg a a céget.

Okostermosztátja mellé most plug-and-play biztonsági kamerát vásárol a Nest - pontosabban a Google. A keresőóriás ugyanis januárban akvirálta a tanulásra képes hőfokszabályzót gyártó vállalatot mintegy 3,2 milliárd dollárért, ezzel belépve a szárnyait bontogató okosotthon piacra, amelyben a mostani 555 millió dolláros üzlettel további részt szerzett.

A Dropcam névre hallgató vállalat egyszerűen felszerelhető Wi-Fi-s megfigyelőrendszereket fejleszt, amellyel távolról is élőben követhetők az otthoni események, okostelefonon, tableten vagy webes felületen. A kamerának jelenleg két változata érhető el, a Dropcam és a Dropcam Pro. Előbbi 107, utóbbi pedig 130 fokos látószöggel figyeli a kiválasztott szobát, a rögzített videó pedig mindkét esetben 720p felbontású, másodpercenként 30 képkockás sebességgel. A webkamera méretű kütyükre infravörös LED is került, így éjszaka is használhatók, noha a gyártó szerint a Pro verzió érezhetően jobban teljesít a sötétben, sőt esetében négyszeres helyett már nyolcszoros zoomra is lehetőség van, noha ez lényeges különbséget igazából nem jelent, hiszen a ráközelítés mindkét esetben szoftveresen történik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A készülék tudása ráadásul nem merül ki ennyiben, abban a beépített mikrofon mellett hangszóró is elfért, így távolról kommunikálhatuk is a lakásban tartózkodókkal. Az olyan okosotthon-kütyük körében megszokott funkciók, mint az előre meghatározott időpontokban vagy az okostelefon pozíciója alapján történő ki- és bekapcsolás, illetve automatikus frissítések itt sem maradtak ki, a rögzített felvételekhez pedig a vállalat online tárhelye is igénybe vehető, ahol akár egy hónapnyi videó is tárolható - természetesen titkosított formában. A tárterület ugyanakkor már nem jár díjmentesen a kamerákhoz: hogy a felvételeket egy hétre visszamenőleg megőrizzük, egy évre 99 dollárt kell kicsengetni, 30 nap tárolása pedig évi 299 dollárba kerül. A kamerák használata emellett beltérre korlátozódik - a szélsőségesebb időjárás már kárt tehet bennük.

A vállalat a közelmúltban egy új terméket is bemutatott. A Dropcam Tabs egy vezeték nélküli mozgásérzékelő, amely várhatóan még a nyáron megvásárolható lesz, de egyelőre csak előrendelések adhatók le rá. Az eszközzel folyamatosan követhető, hogy a házban melyik ajtó vagy ablak van nyitva, sőt a készülék a mozgásba lendülő nyílászárókról még értesítést is küld. A Tabs érzékelők 29 dollárért rendelhetők meg, a Dropcam kamera 149, a Dropcam Pro pedig 199 dollárért kapható.

Ezekkel a termékekkel bővül tehát a Google okosotthon-portfóliója az akvizíciót követően. Akik a Nest megvásárlását is aggódva figyelték jelen esetben valószínűleg még inkább kétségbe esnek, hiszen a sokszor egyébként is "mindent látónak" titulált Google már nem csak a ház fűtési rendszerébe kaphat bepillantást, hanem szó szerint a lakók életébe is. Ezzel kapcsolatban Matt Rogers, a Nest egyik alapítója blogposztban igyekezett mindenkit megnyugtatni: a Dropcamre mostantól a Nest adatkezelési irányelvei érvényesek, így a cég semmilyen információt nem oszthat meg harmadik féllel az adatok tulajdonosának beleegyezése nélkül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.