Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 18. 09:36

Nyolcmillió dollár tőkét kapott a BalaBit

Nyolcmillió dollárnyi tőkebefektetéssel lépi meg növekedésének következő fázisát a budapesti központú BalaBit. A vezetőség már arról beszél, pár éven belül jöhet a nyilvános részvénykibocsátás.

Sikerrel tette meg a nyilvános részvénykibocsátás felé vezető út egyik fontos állomását a BalaBit: a biztonsági szoftvereket fejlesztő vállalat nyolcmillió dollár tőkebefektetést kapott, amelyből növekedésének következő fázisát finanszírozza.

Kacskaringós út

Györkő Zoltán 2012-ben vette át a BalaBit vezetését a másik alapítótól, Scheidler Balázstól, akit fejlesztési igazgatóvá neveztek ki. Zoltán már akkor is az amerikai piac meghódításáról beszélt, ehhez azonban a cégnek olyan tőkeháttérre van szüksége, amelyet az organikus fejlődéséből nem tud kigazdálkodni. Eljött az ideje egy nagyobb befektetésnek, az üzletet most sikerült nyélbe ütni. A BalaBit vezetője a HWSW-nek egy beszélgetés során elmondta a befektető megtalálásának – valószínűleg más hazai cégek számára is tanulságos – történetét.

Györkő Zoltán

Azt már a kezdetekkor is tudta a BalaBit, hogy nem csupán pénzre van szüksége ahhoz, hogy saját fejlesztésű biztonsági megoldásait sikerre tudja vinni, legalább ennyire fontos a tervek megvalósításához, hogy a tőkebefektető a kapcsolataival is támogatni tudja a nemzetközi terjeszkedést, mesélte Zoltán. A cég 2012-ben két lehetséges partnerrel is tárgyalt, egyik közülük egy IT-biztonsággal foglalkozó vállalatot már sikeresen elvezetett a nyilvános részvénykibocsátásig, majd ezt követően az eladásig, ez alapján ideális partnernek tűnt.

„Fél évet töltöttünk azzal, hogy eljussunk a term sheetig” – mondta a HWSW-nek Györkő Zoltán, utalva arra a dokumentumra, amely lényegében egy szerződéstervezet a megállapodás sarokpontjaival, kiindulópontja a jogászkodásnak. „Végül azonban nem írtuk alá.” Az amerikai partner ajánlata szakmailag rendkívül vonzó volt, a befektetés mellett részt vett volna a cég irányításában is, ahová hozta volna harcedzett amerikai csapatát, az irányítási feltételeket azonban a BalaBit tulajdonosai nem tudták elfogadni. „Nem sikerült ésszerű megállapodást kötni ebben a dologban.”

A következő fázis egy amerikai kockázati tőkebefektető felhajtása volt. Ennek a „turnénak” a tanulsága Györkő Zoltán szerint, hogy Kelet-Európa nem mindig jó ajánlólevél. „Akinek tapasztalata volt abban, hogy kell Európából Amerikába vinni cégeket, sokkal több pénzt akart befektetni annál, mint amire nekünk szükségünk van” – mesélte Zoltán. „Tízmillió dollárnál kisebb első körös befektetésnél nem is áll szóba veled.” Azok a kockázati tőkebefektetők pedig, amelyek számára a BalaBit vonzó volt a méretet és a kért tőkét tekintve, megrettentek attól, hogy kelet-európai cégről van szó, és nem akarták az ezzel járó bürokratikus terheket felvállalni.

Brit partner lett a befutó

Végül egy brit társaság mellett kötött ki a BalaBit: a C5 Capital egy kimondottan információvédelemre és –biztonságra szakosodott tőkebefektető, a vezetője Andre Pienaar, aki a biztonsági és kockázatelemzési tanácsadással foglalkozó Good Governance Groupnak (G3) is alapítója volt, a partnere pedig a Carlyle Groupnál edződött Nazo Moosa. A  C5 tanácsadói testületében pedig a brit és az amerikai hadseregeknél, illetve katonai beszállítóknál edződött szakemberek foglalnak helyet. A BalaBit egyelőre a második cég a hamarosan 125 millió dollár felett diszponáló C5 Capital portfóliójában a mágneses detektorokra szakosodott Metrsasens mellet.

"A C5 Capital tudomásunk szerint az egyetlen európai tőkealap, amely egy szektorra összpontosít. Az infobiztonsági és védelmi területen a szakértelem, a specializáció nagyon fontos" - mondta egy szerdai sajtótájékoztatón Nazo Moosa, a tőkebefektető társaság partnere. "A kockázati tőkealapok jellemzően a nagy számok törvénye alapján játszanak: sok cégük elbukik, a kevés sikeres. Mi ennek pont ez ellenkezőjét csináljuk, kis portfólióra összpontosítunk, nem akarunk húsz céggel foglalkozni, öt-hat az a mennyiség, amire megfelelően koncentrálni tudunk."

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tőkebefektető partner a BalaBitet nem csak a nemzetközi terjeszkedéshez szükséges pénzügyi infúzióval támogatja, hanem kapcsolatrendszerén keresztül összeköti a cégeket a legnagyobb, potenciális ügyfelek felsővezetőivel, illetve a lehetséges sales partnerekkel, folytatta Moosa. Emellett a növekedés későbbi szakaszában a C5 Capital segíthet a BalaBitnek akár lehetséges akvizíciós célpontokat is felhajtani és a tranzakciókat finanszírozni.

Cél a tőzsde

A cél az IPO

Millió dolláros üzlet

A C5 Capitaltól kapott tőkebefektetés bejelentését a múlt héten az utolsó pillanatban kellett a mai napra halasztani. Ennek oka, hogy a BalaBit egy akkora, millió dolláros léptékű szerződést kapott egy nagy mobilkommunikációs  berendezésgyártótól, amellyel külön foglalkozott a C5 Capital. A budapesti cég syslog-ng és Shell Control Box termékeit a vevő egy stratégiai beszállítói megállapodás keretén belül saját adatközpontjaiban alkalmazza, tudta meg a HWSW.

A befektetés pontos részletei nem nyilvánosak – annyit árult el a HWSW-nek Györkő Zoltán, hogy a 8 millió dollárnak megfelelő tőkeinjekciót 25 százaléknál kevesebb tulajdonrészért cserébe kapja a BalaBit. Ez szolgál majd a nemzetközi terjeszkedés finanszírozásához: a tervek szerint a BalaBit ebből és 18-24 hónapon belül várható újabb tőkeemelési körből 4-5 éven belül ötszörösére tud növekedni árbevételben, ehhez a jelenlegi, körülbelül 160 fős létszámát hozzávetőleg meg fogja kétszerezni. A bővülés egyik fókusza a nemzetközi értékesítőcsapat, másik pedig a magyarországi kutatás-fejlesztés jelentős megerősítése.

A fő fókusz az amerikai piac meghódítása mellett Nyugat-Európa, Skandinávia, a Közel-Kelet és a volt Szovjetunió országai, majd pár év múlva a Távol-Keleten is elindulhat a terjeszkedés, mondta a HWSW-nek Györkő Zoltán. „A célunk, hogy öt éven belül elérjük a 80-100 millió dolláros, nyilvános részvénykibocsátáshoz szükséges árbevételt.” A most nyélbe ütött tőkebefektetési megállapodás ennek az előszobájaként is felfogható, a vállalat működése is átalakul, a vezetése sokkal formálisabb lesz, az ügyvezetőnek egy „valódi board” felé kell jelentenie. „Eljutottunk arra a szintre, hogy amikor nagy döntéseket kell hozni, abban nem baj, ha mások is benne vannak. De ez nem csak egy felügyeleti szerv, hanem olyan emberek, akik rajta vannak a gyorshívó listámon, hogy tanácsot is kérhessek tőlük.”

A nemzetközi szervezetté alakulás során létrejön egy luxemburgi székhelyű vállalat, amely a BalaBit csoport központja lesz, ez lesz a szellemi tulajdon birtokosa is egyben. Ennek „bérfejlesztője” lesz a magyar operáció nagyobbik része (BalaBit Europe néven), illetve ellátja az EMEA régióban az értékesítéssel járó feladatokat is. A luxemburgi székhelyű cégbe tagozódnak be majd a későbbi regionális leányvállalatok is. Emellett megalakul a BalaBit Magyarország, amely egyfelől a BalaBit helyi képviseleteként működik, másrészt pedig a főleg hazánkban elterjedt Zorp alkalmazásszintű proxy tűzfal fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik majd.

Már megvan a következő lépés

„Az alatt a majdnem két év alatt, amíg befektetőt kerestünk, háromszor gondoltuk újra a céget és a stratégiát. Ez alatt született meg az a terv, hogy lehet egy olyan egységes termékportfóliót létrehozni, amely kinyit előttünk egy még nagyobb piacot és teljesen átpozicionálja a céget. Az új stratégia és termékportfólió nem ahhoz kell, hogy csináljunk egy százmilliós céget, mert azt meg tudtuk volna csinálni a meglevő termékekből is, ha elegendő értékesítőt tudunk felvenni. Elkezdtünk dolgozni egy teljesen új terméken, amivel a reményeink szerint még tovább tudunk növekedni, úgy, hogy közben a régi és az új termékek egy sokkal egységesebb termékportfóliót alkotnak.”

„2012 végén, amikor az első lehetséges befektetőkkel tárgyaltunk Scheidler Balázzsal, már elindultak a beszélgetések, és azóta nagyon sokat változott az, mihez is szeretnénk kezdeni” – mesélte Zoltán. „Eddig is mindig figyeltünk arra, mi történik körülöttünk, és próbáltunk arra ügyesen reagálni. Szerintem ez az erősségünk.”

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról