Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 12. 11:33

Leállítás nélkül átkonfigurálható szerver az Oracle-től

Kiadta eddigi legnagyobb teljesítményű Xeon-alapú szerverét az Oracle. Az X4-8 egyedi jellemzője a rugalmas konfigurálhatóság, menet közben, leállítás nélkül.

Frissítette legfelső kategóriás Xeon-alapú szervereit az Oracle, megérkezett a kínálatba a négyfoglalatos X4-4 és a nyolcfoglalatos X4-8. A tavasszal kiadott Xeon E7 v2 generációs processzorokra épülnek az Oracle új szerverei, amelyek közül a kisebbik, négyfoglalatos konfigurációt elsősorban üzleti elemzésekre vagy szerverkonszolidációra ajánlja a cég, a nagyobbat pedig a legnagyobb teljesítményt és/vagy memóriakapacitást igénylő feladatokra, például in-memory feldolgozásra. (Micsoda véletlen: az Oracle 12c adatbázis in-memory opciója mostanában válik általánosan elérhetővé.)

A két rendszer közül az utóbbi az érdekesebb. Az X4-8, ahogy már fentebb is szerepel, nyolc processzorfoglalatot tartalmaz Xeon E7 v2 chipek számára. Egy ilyen processzor legfeljebb 15 magos, vagyis a teljes rendszer 120 magot vonultat fel, ami 240 párhuzamosan végrehajtható szálat jelent. A maximális memóriakapacitás 6 terabájt, ez azért már bőven alkalmas in-memory feladatok futtatására, a beépíthető háttértár diszkeket használva 9,6 terabájt lehet, SSD-kből pedig 3,2 terabájt. A szerverben 16 PCI Express foglalat található, amibe legfeljebb 6,4 terabájtnyi flashmemória építhető Sun F80 kártyákon. Mindezt 5U magas kivitelben tudja a Sun X4-8, amivel a  kereskedelmi szerverek mezőnyében a legnagyobb sűrűséget biztosítja processzormag/rack unit, illetve memóriafoglalat/rack unit mércével mérve.

Rugalmasan konfigurálható CPU

A gép legérdekesebb tulajdonsága azonban nem ez, hanem hogy az Intel Xeon E7-8995 v2 processzorra épül. Az Oracle a terméket bejelentő közleményében és a blogjában azt állítja, ezt a chipet az Intel és az Oracle csapata együtt fejlesztette azzal a céllal, hogy olyan lapka jöjjön létre, amely dinamikusan alakítható a felhasználói igényekhez, a futtatott feladatokhoz. Az Oracle szerint a vállalatoknak jelenleg egy szerver konfigurálásánál jól kell ismerniük a futtatott feladatot, mivel a gép megvásárlása és konfigurálása után már nincs lehetőség a változtatásokra - hiába lenne jó a több mag helyett kevesebb, az alacsony órajel helyett pedig magasabb, a lehetőségek nagyon korlátozottak.

Itt lép a színre az új Xeon processzor. A tavasszal kiadott új Xeon-generáció csúcsmodellje, az E7-8890 v2 egy aktív maggal 3,4 GHz-es órajelet ér el legfeljebb, két maggal 3,3 GHz-en tud működni, ha három vagy több magja aktív, az órajel 3,2 GHz-ig emelkedhet turbó módban, amennyiben a rendelkezésre álló fogyasztási keret ezt lehetővé teszi. Az X4-8- szerverbe épített Xeon E7-8895 v2 ennél egyrészt magasabb órajelen "kezd", egy vagy két aktív maggal 3,6 GHz a maximális frekvenciája, három-hat aktív mag esetén 3,5 GHz-en működik legfeljebb, hét-tíz aktív magnál 3,4 GHz a csúcs, és csak tizenegy vagy ennél több aktív mag esetén lesz 3,2 GHz a plafon.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Oracle emellett azt is mondja, hogy a világon egyedüliként az X4-8 szerverben a processzorban aktív magok számát (és a maximálisan elérhető órajelet) menet közben, leállítás és újraindítás nélkül lehet átállítani, amennyiben a futtatott operációs rendszer Oracle Solaris vagy Oracle Linux. Így egy felhasználó akár napon belül többször is újrakonfigurálhatja a gépét és például a napi tranzakciókezelési feladatok után az éjszakai zárásnak más felállásban láthat neki a gép.

Jó ideig marad ez a formátum

A szerver egyébként moduláris felépítésű, a processzorokat és a hozzájuk tartozó 24 memóriafoglalatot tartalmazó fiókok egy passzív backplane-re csatlakoznak. Az Oracle azt ígéri, a fizikai kialakításhoz három generáción keresztül biztosan nem nyúl, vagyis a megvásárolt szerverek még jó ideig bővíthetők maradnak - ha az Intel új processzort ad ki, az üzemeltetőknek elég a processzort tartalmazó fiókot cserélni.

Az X4-4 és X4-8 szerverek már rendelhetők az Oracle-nél és partnereinél, a weboldalán a cég azonban nem szerepeltet listaárakat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról