Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 5. 11:20

Idén is lesz Linux Tábor és Árok Party

Két hagyományos informatikai rendezvénysorozat következő eseményét is megtartják idén nyáron, június végén tizennegyedik alkalommal nyitja meg Linux Tábor, július harmadik hétvégéjén pedig Ajkára várják a 8 bites számítógépek rajongóit.

Linux Tábor

Június 29-én kezdődik a tizennegyedik Linux Tábor, ahová a szabad operációs rendszerrel, illetve a szabad szoftverekkel ismerkedni kívánó felhasználókat várnak. Ahogy korábban már megszokhattuk, az előadások mellett a gyakorlati képzésre is komoly hangsúlyt fektetnek a szervezők, szerintük ugyanis semmilyen útmutató, dokumentáció vagy a neten elérhető videó nem helyettesíti a gyakorlatot, ahol a "diák" maga hajtja végre a feladatot, és ehhez a témában jártas szakemberek nyújtanak segítséget.

Az idei témák között szerepelnek a különféle felhős szolgáltatások, és ezek kihívásai Linux rendszergazdai szemmel, szó lesz a Drupal 8-ról, biztonsági kérdésekről (csomagszűrés, tűzalak konfigurálása), a SAMBA 4-ről, a számos hálózati eszközön futtatható OpenWRT firmware telepítéséről, beállításáról, üzemeltetéséről. Azoknak is érdemes eljönnie a Linux Táborba, akik még csak most ismerkednek vagy ismerkednének a szabad operációs rendszerrel, mivel lesz egy kezdő rendszergazdai képzés, ahol 6x4 órás gyakorlati képzés keretében szerezhetők meg a Linux-rendszerek üzemeltetésével kapcsolatos alapok.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A program gerincét a délelőtti, kiscsoportos (maximum 20 fő) géptermi laborgyakorlatok mellett a délutáni előadások képezik, ezt egészíti ki az esti szakmai beszélgetések, illetve a különféle szabadidős programok, például a foci vagy a borkóstolás. A tábor előadói, illetve a laborgyakorlatok vezetői olyan szakemberek, akik évek óta foglalkoznak szabad szoftverekkel, a hazai szabad szoftveres közösség ismert és elismert tagjai. A tábor szokás szerint Szerencsen lesz és igazodva a szabad szoftverek szellemiségéhez,  non-profit. További részletek a programról a Linux Tábor weboldalán érhetők el, ahol regisztrálni is lehet.

03:14
 

Arok 2014 invitation by Singular Crew

Még több videó

Árok-party

A 8 bites "retro" számítógépek kedvelői évek óta összejárnak Ajkarendeken, az Árok-party fantázianevű eseményen. Július 18-án kezdődik a rendezvény, régi demók vetítésével, majd az Európa 8 bitben című film ősbemutatója zárja az esti programokat. Szombaton egymást követik a szakmai előadások, szó lesz arról, hogyan készíthető házilag processzor, vagy hogy miként lehet az Atari 2600-at programozni, Halmai Csongor pedig Ausztráliából videókapcsolással jelentkezik be a tavalyi, nagy sikerű előadása folytatásával a Commodore 64 grafikai trükkök rejtelmeiről.

Író-olvasó találkozó is színesíti a műsort, Beregi Tamás, a számítógépes játékok történetét bemutató Pixelhősök könyv szerzője lesz a meghívott. Idén egy szöveges kalanddal kombinált élő szerepjáték várja a játékos kedvűeket, amiről további információk érhetők el a találkozó hivatalos weboldalán, de a látogatók újra elidőzhetnek majd a retro játékbarlangban is, ahol Nintendo Entertainment System, Sega Master System és Atari 2600-as és persze Commodore 64 gépek várják a klasszikus játék-fanokat. Az audioélményről a játékzenék feldolgozásában jeleskedő Errorport, illetve az elmaradhatatlan SIDrip Alliance gondoskodik.

Az Árok-partyról bővebb információ az esemény honlapján található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról