Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 3. 13:09

Brutális SSD-t mutatott be a SanDisk

Kimondottan PC-s játékosoknak, nagy teljesítményigényű alkalmazások otthoni felhasználóinak szánja a Computexen bemutatott brutális SSD-jét a SanDisk. Az Extreme Pro sorozat új tagja akár 960 gigabájtos kivitelben is kapható.

Hatalmas teljesítményű SSD-t villantott a Computexen a SanDisk. A háttértárakat gyártó cég új Extreme Pro modellje a SanDisk eddigi legnagyobb kapacitású és legnagyobb teljesítményű modellje is egyben. Ehhez mérten az ára sem alacsony, de hogy semmiképp se érezze a vevő kidobott pénznek a csúcsmodellért elkért majdnem 600 dollárt, a SanDisk 10 éves garanciát vállal rá.

Az előző generációs Extreme Pro SSD-kből a legnagyobb modell 480 gigabájtos volt, az új sorozat ezt duplázza, a csúcsmodell 960 gigabájtot képes elnyelni, mégpedig villámgyorsan: az írási sávszélesség 510 megabájt másodpercenként, a véletlen írási műveletek száma egy másodperc alatt pedig 90 ezer lehet legfeljebb. Olvasni még ennél is gyorsabban lehet az eszközről, a csúcssebesség 550 megabájt egy másodperc alatt, illetve 100 ezer IOPS.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az előző generációs SanDisk Extreme II Pro meghajtó még SandForce 2000 kontrollerre épült, hogy milyen típus dolgozik az új modellben, nem tudni. A kérdés azért érdekes, mert a SandForce-ot a napokban vásárolta fel a Seagate, amely ugyan csak a vállalati SSD-k piacán van jelen egyelőre, de a SanDisk versenytársának tekinthető.

Elődjéhez hasonlóan az új Extreme Pro is a SanDisk saját nCache Pro firmware-ével érkezik, ez egy olyan íráscache-elési technológia, amely segít csökkentei a cellák fáradását, és ezzel meghosszabbítani az SSD élettartamát. A korábbi Extreme II Próra a gyártó még csak 5 éves garanciát vállalt. A meghajtókhoz jár a Dashboard Monitor fantázianevű szoftver is, amelyen folyamatosan nyomon követhető a meghajtó állapota, frissíthető a firmware-e, illetve elvégezhetők egyéb karbantartási feladatok.

A most bemutatott SSD-k 6 Gbps SATA interfésszel rendelkeznek és szabványos 2,5 hüvelykes kivitelben kerülnek piacra. Háromféle kapacitásból választhatnak a vásárlók, a 240 gigabájtos modell 189 dolláros listaáron lesz kapható, a 480 gigabájtosért 369 dollárt kérnek, a 960 gigabájtos modell pedg 599 dollárba került. A kiadott árlistán jól látszik egyébként, milyen ütemben csökken az SSD-k ára, az elődmodell esetén a 480 gigabájtos csúcsváltozat még 530 dollárba került.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról