Szerző: Koi Tamás

2014. június 2. 14:55

Ennyibe kerül a mobilhasználat július 1-től az EU-ban

Idén nyáron ismét csökkennek a roamingdíjak a külföldi mobilhasználat költségeit mérséklő európai roamingszabályozás értelmében, a legnagyobb mértékben az adatforgalmazás ára csökken az EU-n belül. Jövő decemberre a tervek szerint minden roaming-felár eltűnhet.

2014 július elsején immár sokadik alkalommal mérséklődnek az Európai Unión belüli mobilhasználat költségei az uniós országok állampolgárai számára. A roamingdíjak, vagy barangolási díjak fokozatos, hatósági árszabályozás keretén belül történő csökkentése 2007 óta tart, és eleinte a hívásdíjakra és SMS-ekre terjedt ki, később pedig az adatforgalom ára is bekerült a szabályozási körbe. Idén éppen ez utóbbi tétel költségei mérséklődnek a legnagyobb mértékben, 1 megabájtnyi adat a jelenleginek kevesebb mint a felébe kerül majd az év közepétől.

Leárazott megabájtok

Az Európai Parlament és az Európai Tanács 531/2012/EU rendelete értelmében július 1-től egy percnyi indított hívás után az EU-ban működő mobilszolgáltatók az EU-n belül legfeljebb nettó 0,19 eurót, egy percnyi fogadott hívás után legfeljebb 0,05 eurót, egy SMS után nettó 0,06 eurót, 1 megabájt adat után pedig legfeljebb nettó 0,20 eurót számlázhatnak majd. Az áraknak természetesen azokban az uniós országokban is ezen arányok mentén kell csökkenniük, ahol a nemzeti valuta az eurótól eltér, ezekben az esetekben egy bonyolult, többlépcsős árfolyam-kalkuláció alapján kell kiszámolni a végleges tarifákat, majd a változások életbe lépése előtt közzé kell tenni azokat a szerződési feltételekben.


HWSW-grafika, Forrás: Telekom

A magyarországi operátorok közül ezt elsőként a Magyar Telekom tette meg, mely július 1-től hatályos általános szerződési feltételeiben közli a szabályozott roamingtarifákat. A Telekom díjszabása szerint jövő hónap elejétől egy percnyi hívásindítás a jelenlegi nettó 71,97 (bruttó 91,4) forintról 58,58 (bruttó 74,39) forintra csökken, a hívásfogadásért percenként nettó 20,94 (bruttó 26,59) forint helyett 15,35 (bruttó 19,5) forintot, egy SMS-ért pedig nettó 23,94 (bruttó 30,4) forint után nettó 18,5 (bruttó 23,5) forintot kell majd fizetni. Ez utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az EU-s SMS roamingtarifa ezzel a magyarországi, belföldi SMS-átlagtarifánál is olcsóbb lehet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Júliustól a leglátványosabb mértékben a korábban még horrorisztikus költséget jelentő adatforgalom díja csökken: míg június 30-án még nettó 134,9 (bruttó 171,4) forintba kerül 1 megabájtnyi adat forgalmazása az EU-n belül, addig egy nappal később ugyanezért már csak nettó 61,4 (bruttó 78,2) forintot kell majd fizetni. mindez azt jelentheti, hogy 100 megabájtnyi adat forgalmazása egy átlagos nyaralás időtartama alatt bruttó 8000 forint alatt megúszható lesz külön roamingopció megvásárlása nélkül. Az eddigi gyakorlat alapján a hatósági díjak alighanem mindhárom operátornál megegyeznek majd, így a fenti árak nem csak a Magyar Telekomnál, hanem a Vodafone-nál és a Telenornál is megjelennek majd, jóllehet a roamingopciók terén vélhetően változatos kínálatot fognak nyújtani a szolgáltatók.

Jövőre eltörlik

A szabályozási keret egyébként ezzel nem merült ki, bár egy tavalyelőtt belebegtetett konstrukció, a roaming szétválasztás kapcsán az uniós szakpolitika végül engedékenynek bizonyult. Ezen rendszer értelmében az uniós állampolgár külföldi utazása során maga választhatott volna roamingpartnert, adott esetben kedvezőbb áron, mint amit a honos szolgáltatója kínál neki. A rendszer bevezetése kapcsán felmerülő költségtöbblet ugyanakkor eleve kérdésessé tette ennek az üzleti modellnek a hatékonyságát, melynek az utolsó szöget végül pont az Európai Bizottság új, "Behálózott kontinens" elnevezésű távközlési reformcsomagja verte be a koporsóba.

Az előző Európai Parlament által elsöprő többséggel április elején megszavazott reformcsomag jövő karácsonytól teljesen megszüntetné a roaming intézményét az uniós határokon belül, vagyis a szolgáltatók jövő év végétől nem kérhetnek felárat az EU-n belüli mobilhasználatért (a döntés a percdíjakra és az adatforgalomra egyaránt vonatkozik). Addig is az idén júliustól élő új hatósági tarifák maradnak majd hatályban, vagyis jövő nyáron az eddig megszokottól ellentétben várhatóan nem csökken tovább az EU-n belüli mobilhasználat költsége, csak hogy év végén teljesen megszűnjön.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról