Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 2. 13:51

A Hynix veszi meg a Violin bebukott részlegét

Elhagyja a PCI Express felületű flashmemória-kártyák piacát a Vioin Memory, a vállalat az üzletágat a Hynixnek adja el.

Nem sikerült a belépés a PCI Express felületű flashmemóriás tárolók szegmensébe a Violinnak, a vállalat tavaly mutatta be első ilyen termékét, alig egy évvel később pedig teljes hátraarcot csinált, és kiszállt erről a piacról. A legújabb bejelentés szerint az üzletágat az egyik legnagyobb memóriagyártó, a koreai Hynix veszi meg, 23 millió dollárért.

A Violin Memory az egyik legnagyobb gyártója a flashmemóriás vállalati tárolóknak, a Toshibáva szoros együttműködésben a cég saját architektúrát fejlesztett ki, amelyet az alapoktól fogva úgy alkottak meg, hogy flash memóriachipekkel működjön együtt. A Violin szerint ugyanis a tradicionális diszkes tárolók buszos-kontrolleres felépítése nem alkalmas arra, hogy kiaknázza a flashben rejlő lehetőségeket, egy ilyen tároló SSD-kkel megtömve se fogja hozni az eleve flashre optimalizált egységek teljesítményét.

A tisztán flashes vállalati tárolók szegmensében a Violin az egyik legnagyobb szereplővé nőtte ki magát, a cég a sikereken felbuzdulva aztán úgy döntött, beszáll a PCI Express felületű flashmemóriás bővítőkártyák szegmensébe is, az első ilyen termékeket 2013 tavaszán jelentette be a cég, hatalmas csinnadratta közepette, elképesztő ígéretekkel megspékelve. A Velocity termékcsalád legkisebb tagja 1,6 terabájtos, a legnagyobb pedig 11 terabájtos, a Violin a versenytársaknál nagyobb teljesítményt és alacsonyabb árat is beígért.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ez a piaci szegmens azonban, ellentétben a tisztán flashes vállalati tárolókkal, hemzseg a gyártóktól, itt versenyez a Fusion-io mellett a Virident, a Micron, a Huawei és a mára az OCZ is, amelyek változatos kapacitású, teljesítményű és árú eszközeikkel a legtöbb igényt lefedik. A Violin feltehetően nem nagyon tudta itt kamatoztatni saját kompetenciáját, ezért gyorsan határozott és inkább elhagyta a szegmenst. A helyzetet bonyolította, hogy a csődbe jutott OCZ-re a Toshiba tette rá a kezét, amely a Violin szoros szövetségese.

Egyelőre nem tudni, a Hynix mihez kezd az üzletággal és az átvett violinos mérnökökkel, de nem volna meglepő, ha a világ egyik legnagyobb memóriachip-gyártója belépne a PCI Express felületű, szerverekbe szánt flashmemóriás kártyák piacára, ahol méretéből adódóan lehetne keresnivalója.

Kíváncsi vagy rá, mennyiféleképp használható a flash memória a vállalati adattárolásban? Még tudsz regisztrálni az App!system konferenciára, ahol külön előadás foglalkozik ezzel a témával. Az esemény részletes programja és a regisztráció elérhető itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról