Szerző: Koi Tamás

2014. május 12. 14:05

Hat cég érdeklődött az új mobilos frekvenciák iránt

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság április végén konzultációt tartott a várhatóan május második felében induló új, elsősorban mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására használható frekvenciasávok értékesítését célzó pályázatról. Több nyitott kérdés is maradt, de új piaci szereplő aligha érkezik.

Információink szerint összesen hat, közvetlenül is érintett szervezet volt jelen április 29-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) konzultációján, melyet a jelenleg még nem használt, mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására alkalmas rádióspektrumok használati jogának értékesítését célzó pályázat tervezete kapcsán tartottak. Az NMHH múlt pénteken tette közzé a konzultáció összefoglalóját, melyből egyebek mellett kiderül, hogy a frekvenciasávok használatba vételéhez fűződően továbbra is felmerülnek nyitott kérdések, ezzel együtt valószínűsíthető, hogy a résztvevők számától függetlenül nem bővül új szereplővel a hazai mobilpiac.

Lezáratlan ügyek

Az NMHH az első pályázati dokumentációt tavaly november 29-én készítette el, a pályázati eljárásnak eredetileg már 2013 végén el kellett volna indulnia. Az érdekeltetekkel folytatott későbbi egyeztetések során végül hamar világossá vált, hogy a pályázat az eredeti formában bukásra van ítélve - nem véletlen, hogy a mostani tervezettel leginkább az árakon módosított a hatóság. A frekvenciahasznosítás új ütemében az NMHH Hivatala tehát éppúgy a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt pályázat útján, ahogy azt korábban tervezte.

Az áprilisi konzultáción Vári Péter, a hatóság főigazgató-helyettese mutatta be az értékesítésre kerülő frekvenciablokkokat, egyben felhívva a figyelmet az új sávok használatba vételével kapcsolatos nemzetközi jogszabályi és egyeztetési háttérre. A pályáztatásra kerülő frekvenciablokkok közül itt az A, B, C, valamint a D, E és F jelű csomagok jelenthetik a neuralgikus pontot - az első háromnak része ugyanis a 800 MHz-es digitális hozadéksáv, a másik három pedig az 1800 MHz-es sáv szabadon lévő blokkjait takarja.

A 800 MHz-es digitális hozadéksáv értékesítésének és használatba vételének előfeltétele volt, hogy az analóg földfelszíni tévéadást lekapcsolják az országban, majd ezt követően megtörténjen a sávátrendezés, sávfelszabadítás. Csakhogy a digitális átállást a teljes spektrumcsomag országos használhatóság érdekében a szomszédos országokban is le kell folytatni, ez pedig komplikált nemzetközi koordinációs folyamatokat feltételez, különösen ha nem uniós tagország a partner.


A 800 MHz-es sáv határövezeti használhatósága
Forrás: NMHH

A magyar félnek e tekintetben leginkább a szerb illetékesekkel történő megegyezés jelentheti a legnagyobb kihívást, déli szomszédunknál ugyanis még nem ment végbe a digitális átállás, így a szerb analóg adók jele a 800 MHz-es sávban interferálhat az ugyanebben a frekvenciatartományban üzemelő mobilhálózati rádiós közeggel. Ez a jelenség azt eredményezheti, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyére vonatkozóan a pályázaton nyertes szolgáltatók nem tudják elindítani a mobil szélessávú szolgáltatást a 800 MHz-es tartományban.

1800 MHz-es küzdelem

A frekvenciapályázat D, E és F blokkjaiért várható a legnagyobb küzdelem a résztvevők közt, az itt elosztásra kerülő 3x10 MHz-nyi spektrum megszerzésére ráadásul az inkumbensek közül egyedül a Magyar Telekomnak és a Vodafone-nak van esélye. A Magyar Telekomnak azonban csak akkor, ha pályáztatási eljárás indulásáig a sávátrendezési folyamat megtörténik, mivel a spektrumhasználati jog megszerzésének többek közt az a feltétele, hogy a már birtokolt frekvenciával szomszédos legyen a megszerzett blokk, a Telekom által használt blokkokat azonban jelenleg "közrefogják" a Telenor blokkjai. A sávátrendezést a konzultáción ugyanakkor érdekes módon nem a Magyar Telekom, hanem egy, feltételezhetően a piacelső távközlési szolgáltatóhoz közel álló tanácsadócég, a Spectrum Advise sürgette.


Az 1800 MHz-es sáv jelenlegi frekvenciatérképe
Forrás: NMHH

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A felhasználható 1800 MHz-es spektrum bővítése mind a Vodafone, mind a Telekom számára kulcsfontosságú momentum lehet, előbbi ugyanis az országban egyedüliként a jelenlegi korlátokkal nem képes nyújtani LTE-alapú mobil szélessávú internetszolgáltatást ebben a sávban, utóbbi pedig a kapacitáskorlát miatt a rendelkezésre álló sávszélességet nem tudja növelni. A Telekom az országban elsőként indított LTE-szolgáltatást az 1800 MHz-es tartományban 2012 elején és a cég már teszteli az LTE Advanced technológiát, ugyanakkor szakértői vélemények szerint az 1800 MHz-es sáv használata hosszabb távon nem tekinthető gazdaságosnak LTE-alapú mobilnet biztosítására, így jelenleg egyfajta kényszermegoldásként használja ezt a sávot a Telenor és a Telekom.

A konzultáción a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone mellett képviseltette magát a fentebb említett Spectum Advise, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (a szervezet júniustól az Antenna Hungária tulajdonosa), valamint egy hatodik fél is, melynek kiléte nem derül ki a dokumentációból. Ezzel együtt is valószínűtlen, hogy a pályáztatási eljáráson a három, már meglévő mobilszolgáltató mellett új szereplő is elindulna. Ha ez mégis megtörténik, egy új piaci belépőnek leginkább az 1800 MHz-es blokkokat lehet érdemes "elhappolnia" az inkumbensek orra elől, ez a sáv ugyanis viszonylag rugalmasan használható mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására, a kiépítési kötelezettség itt kevésbé szigorú, ráadásul a három blokkért együtt csupán nyolcmilliárd forintot kell fizetnie a jelentkezőnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról