Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 11. 14:04

Kártevőirtót telepít minden Androidra a Google

Gyakorlatilag kártevőirtó funkciókkal ruházza fel Verify Apps-et a Google, az eddig csak kapuőrként működő rendszer folyamatos ellenőrzésre vált.

Kiterjeszti Verify Apps biztonsági szoftverének ernyőjét a Google - jelentette be blogbejegyzésben a cég. Eszerint a rosszindulatú alkalmazások kiszűrésére készült szoftver nem csak egy alkalmazás telepítéskor fut majd le, hanem a háttérben folyamatosan ellenőrzi a már telepített appokat is, kártékony kód észlelése esetén pedig intézkedik annak eltávolításáról.

Kapuőrből antivírus

Az Android nyílt operációs rendszer abban az értelemben, hogy azon a felhasználó tetszőleges alkalmazásokat futtathat, nem csak azokat, amelyeket a Google-féle Play Store-ból tölt le. A nyíltságnak pedig ára van, a "mellékúton" bekerülhetnek olyan appok is, amelyek felhasználói adatokat lopnak, emelt díjas SMS-eket küldenek vagy egyéb káros tevékenységet folytatnak. A Windows hasonlóan nyílt rendszer, ott régóta bevett megoldás a vírusirtó (vagy annál összetettebb biztonsági szoftver) használata.

De facto vírusirtó lett a Verify Apps.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A problémára a Google első lépése a Verify Apps bevezetése volt, amely a külső forrásból származó telepítőfájlokat szűrte kártékony kód után kutatva, a telepítés pillanatában. Amennyiben ezen a szűrőn az alkalmazás átcsúszott, további ellenőrzésre már nem került sor. Ezen változtat az új Verify Apps, amely már folyamatosan ellenőrzi a telepített és futó alkalmazásokat, és vizsgálja, hogy azok előírásszerűen viselkednek-e, nem változott-e működésük a telepítés óta.

Frissítés - frissítés nélkül

Az új szoftver telepítéséhez a felhasználónak semmit nem kell tennie, azt kérés nélkül leküldi az összes androidos eszközre a Google a Play Services frissítéseként. Ez utóbbi a Google külön bejáratú megoldása az Android képességeinek bővítésére anélkül, hogy a gyártókat és szolgáltatókat kellene győzködni a frissítések kiadásáról. Korábban ezt a megoldást használta a keresőóriás a telefontaláló Android Device Manager bevezetésére is. Ennek megfelelően a kiterjesztett Verify Apps még kifejezetten régi kiadású Android-verziókkal is működik, a Google tájékoztatása szerint a 2.3 (Gingerbread) és későbbi verziók kapják meg automatikusan az új biztonsági megoldást.

Érdemes megjegyezni, hogy ahogyan a Verify Apps előző implementációja, úgy a kiterjesztett működésű verzió működése is a felhasználótól függ. Ugyan a biztonsági szoftver frissítésébe a felhasználónak nincs beleszólása, megvan a lehetőség a figyelmeztetések figyelmen kívül hagyására, illetve a Verify Apps működésének teljes kikapcsolására is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról