Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 10. 14:28

Kompakt androidos kamerát jelentett be a Nikon

Androidot futtató fényképezőgépet jelentett be a Nikon. A Coolpix S810c a mobil operációs rendszer 4.2.2-es verziójával érkezik, Wi-Fi-re is képes kapcsolódni és GPS-t is kapott. A kompakt kamera várhatóan már jövő hónapban a boltokba kerül.

Bemutatta kompakt androidos fényképezőgépének második generációját a Nikon. Az S800c utódja, a Coolpix S810c átesett némi ráncfelvarráson, többek között az operációs rendszer frissült az előző verzióban használt, szinte már archaikus 2.3-as Gingerbreadről 4.2.2-es Jelly Beanre - noha ma már ez is jócskán elmarad a legújabb 4.4.2-es verziótól.

A szoftveren kívül a zoom is változott, 10-ről 12-szeresre nőtt, a 16 megapixeles BSI CMOS szenzor azonban változatlan maradt. Az S810c-re az előd 3,5 hüvelykes paneljénél nagyobb, 3,7 hüvelykes kijelző került, bár ez még mindig eltörpül a legtöbb okostelefon mellett, ezen felül a készülékház is vékonyodott. A panelt az előző változat OLED-jéről LCD TFT-re cserélték. A fényképezőgép szerény 1,4 gigabájtos belső tárhelyet kapott, ami microSD-kártyával bővíthető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kamerával Full HD felbontáson rögzíthetünk videókat 30 fps sebességgel, és még egy fülhallgató-csatlakozó is került rá, ha netán valaki zenehallgatásra is használná az eszközt, vagy a felvételeket akarná visszanézni. A készüléket NIKKOR optikával szerelték fel, 3200-as ISO-tartományától pedig a gyártó gyenge fényviszonyok között is jó minőségű képeket ígér. Az S810c emellett lencseeltoláson alapuló késtabilizátor funkcióval is kiegészült, amely a kevésbé biztos kezű fotósoknak segít az élesebb képek készítésében.

Az androidos fényképezőgéppel természetesen Wi-Fi hálózatokra is kapcsolódhatunk, és a Google Play alkalmazásbolt teljes kínálata is rendelkezésre áll, így a fotók nemcsak egyszerűen megoszthatók Facebookon, Twitteren vagy Instagramon, de akár szerkeszthetők is egy tetszőleges  app segítségével. Az eszköz továbbá GPS-t is kapott, így navigációra is alkalmas lehet, valamint a fényképekhez készítésük földrajzi helye is hozzáadható. A kamerához ezen felül a gyártó saját alkalmazást is kiad, amelynek segítségével az okostelefonnal is párosítható, így Wi-Fi kapcsolat híján is közzétehetők a jobban sikerült fotók. A Nikon Coolpix S8210c idén májusban válik elérhetővé, fekete és fehér színekben, 350 dolláros áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról