Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 3. 11:20

Egy felső- és két belépőkategóriás Lumia érkezik

Két belépő szintű és egy csúcskategóriás Lumiát mutatott be a Nokia a Microsoft idei fejlesztői konferenciáján. Az olcsó Lumia 630 és 635, illetve az Icon név alatt az Egyesült Államokban már kapható Lumia 930 is a frissen bejelentett Windwos Phone 8.1 operációs rendszerrel érkezik.

Három új okostelefonról rántotta le a leplet a Nokia a Microsot Build 2014 konferenciáján. A frissen bejelentett modellek között megtaláljuk az Egyesült Államokban már ismert Lumia Icon globális piacra szánt változatát, valamint a belépőkategória két új darabját, a Lumia 630-at és 635-öt is, amelyek árát a gyártónak sikerült 200 dollár alatt tartani.

Már nem csak az USA-ban

A Nokia Lumia 930-ról már korábban is hallhattunk Lumia Icon néven, ám az eddig csak a Verizon kínálatában volt kapható az Egyesült Államokban. Az immár globálisan is elérhető készülék a Microsoft ugyancsak frissen bejelentett, Windows Phone 8.1 operációs rendszerével debütál, a benne található hardver pedig jórészt a méretes Lumia 1520-ból lehet ismerős. A 930 öthüvelykes AMOLED kijelzőjének felbontása 1920x1080 pixel, amely mögött egy 2,2 gigahertzes négymagos Snapdragon 800 processzor ketyeg. A készülék 2 gigabájt RAM-ot és 32 gigabájt belső tárhelyet kapott, ám a phablettel ellentétben itt nincs mód microSD-s bővítésre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hátoldali kamera 20 megapixeles, Carl Zeiss optikával és dual-LED vakuval is felszerelték, az előlapi szenzor pedig 1,2 megapixel felbontású. Az akkumulátorról egyelőre nem tudni biztosat, a Lumia Iconból kiindulva azonban több mint valószínű, hogy a 930-ba is 2420 mAh-s darab kerül. A készüléken megtaláljuk a Nokia Cyan csomagját, ami a Windows Phone 8-hoz tartozó Nokia Black frissített megfelelője.

A gyártó olyan szoftveres funkciókkal egészítette ki az eszközt mint a kameraalkalmazás, amely a a fotó elkészítése előtt és után is rögzít felvételeket, így azokból egyszerűen készíthető rövid mozgókép, vagy az ugyancsak frissült Storyteller amivel zenés vetítések állíthatók össze a megörökített képekből. A Lumia 930 természetesen LTE-képes, és várhatóan júniustól lesz kapható fekete, fehér, narancs, illetve zöld színekben, 600 dollár körüli áron.

Pénztárcabarát Lumia 630 és 635

A finn gyártó ugyanakkor olcsóbb alternatívákkal sem maradt adós, 200 dollár alá célzott okostelefonjaiból mindjárt kettőt, a Lumia 630-at és a Lumia 635-öt is bejelentett. A 630-as belépőkategóriás Lumiát 4,5 hüvelykes IPS kijelzővel szerelték fel, amelynek felbontása 480x800 pixel. A telefont egy négymagos Snapdragon 400 processzor hajtja 1,2 gigahertzen, RAM-ból pedig szerény 512 megabájtot kapott. A belső tárhely mérete 8 gigabájt, amit szerencsére már bővíthetünk microSD-kártya segítségével, akár további 64 gigabájttal is.

Előlapi kamerát ezen a telefonon nem találunk, a hátlapi szenzor 5 megapixeles, az akkumulátor kapacitása pedig 1830 mAh. A készülékkel legfeljebb 3G hálózatokra kapcsolódhatunk, ugyanakkor két SIM-es kivitelben is elérhető. A Lumia 635 esetében már be kell érnünk egyetlen SIM-kártyával, cserébe viszont LTE-képes - ezen kívül gyakorlatilag mindenben megegyezik a 630-cal. A két eszköz, akárcsak a Lumia 930, Windows Phone 8.1-gyel érkezik, az előző generációhoz hasonlóan cserélhető borítással, illetve a Microsoft mobil operációs rendszerét futtató okostelefonok között elsőként kapacitív helyett virtuális funkciógombokkal.

A két telefon említésre méltó kiegészítése továbbá SensorCore, amely a gyártók körében egyre népszerűbb fitnesz és egészség trendet viszi tovább. A funkciót bekapcsolva a készülékek folyamatosan figyelik, hogy tulajdonosuk hány lépést tett meg, mekkora távolságot gyalogolt le, illetve mennyi kalóriát égetett el, az összegyűjtött adatokat pedig a Bing Health and Fitness appba menti, amihez a Nokia később SDK-t is kiad. A Lumia 630 egy SIM-es verziója 159, a kettő befogadására is képes változat 169 dollárért lesz kapható, a Lumia 635 pedig 189 dolláros áron kerül a boltokba. A két belépő szintű Nokiák fekete, fehér, zöld, narancs és sárga színekben lesz elérhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról