Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 21. 11:37

Itthon is kapható a strapabíró CAT okostelefon

Hazánkba is megérkeztek az extrém körülmények közötti munkára szánt CAT telefonok. A leginkább munkagépekről ismerős felirat két hagyományos mobil mellett egy androidos okostelefonon is feltűnik, a masszív borítás alatti hardver azonban jóindulattal is csak belépő kategóriás

Már hivatalosan is kaphatók Magyarországon a munkagépeiről ismert CAT nevével fémjelzett strapabíró telefonok, amelyek között már egy androidos modell, a CAT B15 is helyet kapott. Az okostelefonról külsőre is jól látszik, hogy nem viseli meg különösebben ha néha leesik az asztalról, netán a markoló vezetőüléséből.

Nagyon masszív, de nem túl okos

A négyhüvelykes kijelzővel felszerelt készülék, akárcsak a többi CAT telefon, vastag gumi- és alumíniumborítást kapott, vízálló záródással a fülhallgató- és az USB-csatlakozóknál, így már kézbe fogva is érződik, ez nem az a kütyü amit félteni kell munka közben. Az eszköz emellett IP67-es behatolás elleni védettséggel rendelkezik, azaz a por meg sem kottyan neki, vízbe ejtve pedig egy méter mélyen akár fél órát is kibír - illetve vizes ujjal is vezérelhető. Az okostelefon emellett ütésálló is, 1,8 méterről leejtve sem esik baja, sőt, extrém hőmérsékleti viszonyok között is megállja a helyét, a gyártó szerint akár -22 vagy +55 Celsiuson is üzemképes marad.

A készülék ugyanakkor motorháztető alatt már nem ilyen erős, azt egy kétmagos, 1 GHz-es Mediatek MT6577 processzor hajtja, ami mellé 512 megabájt RAM került - ez ma már a belépő kategória alján is alig fér el. A belső tárhely mérete 4 gigabájt, de ezt microSD-kártya segítségével akár 32 gigabájttal is bővíthetjük. A TFT-kijelző felbontása 480x800 pixel, ám a HWSW tapasztalatai szerint erős napfényben nem teljesít igazán jól, noha némi hunyorgással azért olvasható marad, ettől függetlenül ennél többet várnánk egy elsősorban kültéri használatra szánt telefontól.

CAT B15

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A B15 hátoldalára egy 5 megapixeles kamera került, ami 720p videó rögzítésére képes, a vaku viszont lemaradt mellőle, az előlapon pedig egy VGA felbontású szenzort találunk. Az akkumulátor 2000 mAh-s, ami bár elsőre kevésnek tűnhet, de a négyhüvelykes panelhez elegendő lehet: a gyártó szerint 16,3 óra beszélgetési időt biztosít. A készülék legfeljebb 3G kapcsolatra képes, továbbá 4.1-es Jelly Bean Androiddal érkezik, ami jócskán elmarad a legfrissebb, 4.4-es verziótól.

A magas ár sokakat visszatarthat a vásárlástól

A CAT B100 és B25 már hagyományos, vagy “buta” telefonok, amelyek a B15-höz hasonlóan masszív borítást, illetve IP67-es védettségi besorolást kaptak, ugyancsak kibírják az extrém hőmérsékletet, vagy a vízbe merítést is. A B25 képességei strapabíróságán kívül igen szerények: csak a 2G hálózatokat tudja használni, 2 megapixeles hátlapi kamerát kapott, ami vakuval is kiegészül, valamint egy microSD-kártyahelyet, ami maximum 8 gigabájtos bővítésre ad lehetőséget, továbbá Bluetooth-on is kapcsolódhatunk hozzá.

CAT B25 (jobbra) és a CAT 100

A B100 már valamivel okosabb, a 3G hálózatokra is csatlakozhatunk vele, Bluetooth-t itt is találunk, a kamera már 3 megapixeles és a microSD-kártya legnagyobb mérete is 32 gigabjátra nőtt. Mindezek mellett aránylag nagyméretű billentyűzete kesztyűben is kényelmesen kezelhető. Az valószínűleg senkit nem ér hideg zuhanyként, hogy a CAT a telefonokat elsősorban az építőiparban dolgozóknak, netán extrém sportolóknak szánja, ahol jól jöhet egy olyan készülék ami a sárba ejtés után, nem csak működőképes marad, de egyszerűen lemosható a csap alatt.

Az elektronika ilyen mértékű védelme azonban nem olcsó, az androidos CAT B15 ára hazánkban 90-100 ezer forint között mozog, ami még a strapabíróságot tekintve is túlzónak tűnik egy hasonló képességű eszközhöz. A B100 nagyjából 50 ezer forintért vásárolható meg, a B25 pedig 25-30 ezer forint körüli áron kapható, egyelőre csak a kiskereskedőknél, noha a gyártó szerint a szolgáltatók kínálatába is tervezik eljuttatni a termékeket.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.