Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 19. 09:11

Végre nőtt az Oracle hardverrészlege

Közzétette a februárban véget ért harmadik pénzügyi negyedév eredményeit az Oracle. A bevétel főleg a kedvezőtlen árfolyamhatás miatt a vártnál kisebb mértékben növekedett, a hardverrészleg viszont végre bővülni tudott.

9,3 milliárd dolláros árbevételt ért el a február 28-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben az Oracle, ami éves szinten alig 4 százalékos bővülést jelent mindössze. A vállalat magyarázata szerint az elemzői várakozásoknál alacsonyabb ütemű növekedés elsődleges oka az árfolyamhatás, ezt kiszűrve a bővülés 6 százalékos lett volna. Üzemi szinten az Oracle profitja 6 százalékkal 3,6 milliárd dollárra nőtt, a nettó eredmény pedig 2,6 milliárd dollárt tett ki, ami 2 százalékos bővülés tavalyhoz képest.

Az új szoftverlicenc-eladásokból és a cloudszolgáltatások értékesítéséből 2,4 milliárd dollár folyt be, ami 4 százalékkal több mint egy éve, de az árfolyamhatást figyelmen kívül hagyva 7 százalék lenne a növekedés. A cloudszolgáltatások forgalma 292 millió dollár volt a negyedévben, ami rekord a vállalat eddigi történetében, és a szegmens igen erőteljes növekedést is produkál. A frissítésből és támogatásból befolyó bevétel 4,6 milliárd dollár volt, 5 százalékkal több mint egy évvel korábban. A szoftverárbevétel összességében 5 százalékkal 6,9 milliárd dollárra emelkedett, de az árfolyamhatás nélkül 6 százalékot bővült volna, mondta el az elemzői konferenciahíváson Safra Catz, az Oracle pénzügyi vezetője.

Bővültek a hardvereladások

A nagy meglepetést a hardverrészleg szolgáltatta, ami hosszú idő után először tudott növekedést felmutatni. Az Oracle lényegében a Sun felvásárlása óta ígéri, hogy bővíteni fogja a hardverértékesítés árbevételét, ennek a stratégiának az alapját pedig az olcsó tömegszerverek és tárolók helyet az integrált rendszerek képezik. A most lezárt negyedévben a hardverrészleg végre nőni tudott, konstans árfolyamon számolva 10 százalékkal. A hardvereladások árbevétele 725 millió dollár volt a most lezárt negyedévben.

Larry Ellison elnök-vezérigazgató a konferenciahíváson elmondta, az integrált rendszerek (pl. Exadata, Exalytics, SPARC SuperCluster) már a hardverforgalom harmadát adják és a növekedési ütem ebben a szegmensben továbbra is igen magas, miközben a versenytársak csúcskategóriás szervereinak eladásai folyamatosan zsugorodnak. "Meggyőződésünk, hogy az Oracle integrált rendszerei jó úton vannak afelé, hogy leváltsák az IBM p-sorozatú rendszereit a csúcskategóriában" - mondta Ellison.

Az első Exadata öt éve került piacra, a cég pedig közel áll a 10 ezredik integrált rendszer leszállításához, mondta el Mark Hurd, a hardverrészleg vezetője, hozzátéve, hogy a most lezárt negyedévben az ilyen rendszerek forgalma 30 százalékkal bővült. Az integrált rendszerek, a ZFS-alapú tárolók és a SPARC processzoros gépek, vagys a saját szellemi tulajdonra épülő rendszerek a teljes hardverforgalomnak már több mint kétharmadát teszik ki. Ellison szerint x86-alapú tömegszervereket önmagában az Oracle már alig-alig ad el.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A hardvereladások nyeresége ugyanakkor némiképp csökkent, mivel az Oracle gépei rendszerint nagy memóriakapacitással kerülnek az ügyfelekhez, a memória ára viszont jelenleg magas, köszönhetően a memóriaipar ciklikusságának. A hardvertámogatás árbevétele szintén erősen növekedett és 600 millió dollárt tett ki.

Nem volt elég

Az Oracle részvényenkénti profitja a most véget ért negyedévben 68 cent volt, ami elmaradt az elemzők 70 centes várakozásaitól. Safra Catz elmondása alapján részvényenként 2 centtel húzta vissza a vállalat profitját a venezuelai divízió hatalmas vesztesége. A vártnál kisebb bevételnövekedés és profit nem tetszett a befektetőknek, a bejelentés után az Oracle-papírok árfolyama 3,5 százalékkal csökkent.

A jelenlegi negyedévre, ami az Oracle negyedik pénzügyi negyedéve, tehát hagyományosan a legerősebb, 0-10 százalék közötti bevételtnövekedést vár Safra Catz pénzügyi vezető az új szoftverlicenc- és cloudszolgáltatás-eladásokból, illetve ugyanekkora növekedést a hardverszegmensben. Ez összességében 3-7 százalékos bevételnövekedést jelent majd a tavalyi negyedik negyedévvel összehasonlítva, mondta el Catz, hozzátéve, hogy az árfolyamhatás ezeken persze módosíthat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról