:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 18. 11:51

Itt az új mobil grafikus szabvány

Hatékonyabb, rugalmasabban programozható shaderekkel érkezik az OpenGL ES 3.1, a nyílt grafikai szabvány legújabb, mobilokra szabott kiadása. A várakozások szerint magasabb teljesítményt és jobb képminőség várható az új grafikus API-tól.

Elkészült az OpenGL ES 3.1 végleges specifikációja - jelentette be az Khronos Group iparági konzorcium. A frissítés komoly újdonságokat hoz az okostelefonos és tabletes grafikában, az új funkciók a "nagy testvér" OpenGL 4.3-ból szivárogtak le, a nagyobb teljesítményű GPU-kra készült API-ból azokat választották ki, amelyek az alacsony fogyasztású mobilos grafikus egységekben is hasznosak, szükségesek lehetnek.

Compute shaderek

A legfontosabb újdonság az általános, compute shaderek támogatása, amelyek sokkal rugalmasabban programozhatók mint a hagyományos pixel shaderek. A nagyobb szabadság elsősorban a teljesítményben mutatkozik meg, azonos képminőség mellett számottevő gyorsulás érhető el a compute shaderek használatával ugyanazon a hardveren. Nem mellékes, hogy a compute shaderek használhatóak általános célú, nem grafikai jellegű számításokra is - a mobilos szegmensben például a fotófeldolgozás lehet ilyen feladat. Némi módosítást kapott egyébként a shaderprogramok nyelve is, szabadon keverhetőek a pixel és vertex shader programok, így a korábban megkövetelt szekvenciális végrehajtás immár nem kötelező.

Az új grafikus API elérhetővé teszi közvetett rajzolási parancsok kiadását, amely a CPU-ra nehezedő terhelést csökkenti. Ez azt jelenti, hogy CPU-korlátos környezetben magasabb teljesítmény érhető el, egyébként pedig a rendszerlapka fogyasztása csökkenthető, ami magasabb akkus üzemidőt hozhat. Az API-ba ugyanakkor nem került be a tesszeláció és a mértani shaderek támogatása, a készítők szerint ezek a funkciók egyelőre ebben a szegmensben (a teljesítménykorlátok ismeretében) nem relevánsak.

Újdonságok, címszavakban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Érdemes megjegyezni, hogy az OpenGL ES 3.1 a 3.0-s és 2.0-s verziójú szabvány közvetlen kiterjesztése. Ez azt jelenti, hogy teljes visszafelé kompatibilitást nyújt, a működő 3.0-s vagy 2.0-s alkalmazások inkrementálisan bővíthetőek a most támogatást kapott funkciókkal, anélkül, hogy teljes újraírásra lenne szükség vagy két, különböző kódot kellene megírni a két szabványhoz.

Hamarosan a boltok polcain

Az OpenGL ES 3.1 fejlesztésében fontos szempont volt, hogy az API-t ne csak a néhány év múlva megjelenő grafikus processzorok támogassák. Ennek megfelelően a 2014-es csúcslapkák már hardveres támogatást fognak nyújtani a szabványhoz, a funkcionalitás bekapcsolásához azonban szükség van a megfelelő operációs rendszerre és a megfelelő meghajtóra is. A gyártók közül egyelőre eddig az Imagination Technologies jelentette be, hogy az új szabványt támogatni fogja új generációs, Rogue architektúrát használó GPU-in (PowerVR G6000 és GX6000), valamint az NVIDIA Kepler GPU-ra épülő rendszerlapkák is várhatóan megkapják az OpenGL ES 3.1 minősítést.

A szabványt támogató lapkák bejelentését egyelőre nehezíti, hogy a minősítési tesztcsomag egyelőre nem készült el, ennek hibátlan futtatása a feltétele annak, hogy a gyártók nyilvánosan kijelenthessék, támogatják az OpenGL ES 3.1-t. A Prohardver becslése szerint (a különböző GPU-k műszaki képességeiből kiindulva) az ARM Mali-T600 és T700, valamint a Qualcomm Adreno 400-as sorozat is megfelelhet majd a követelményeknek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.