Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 6. 12:03

Hatékonyabb képtömörítéssel gyorsítaná a webet a Mozilla

Új tömörítési eljárást dolgozott ki a Mozilla a böngészés gyorsítása érdekében. A mozjpeg névre hallgató projekt a fejlesztők szerint csaknem 10 százalékkal képes csökkenteni a legnépszerűbb veszteséges képformátum méretét.

A JPEG fájlok méretének csökkentésével igyekszik gyorsabbá tenni a böngészést a Mozilla. A vállalat bejelentette, új tömörítési eljárásával mintegy 10 százalékot képes lefaragni a kilencvenes évek eleje óta használt, máig a legnépszerűbbnek számító formátum méretéből. A Firefox böngésző fejlesztői szerint a mozjpeg nevű kezdeményezés okosabban oldja meg a fájltípus tömörítését, a kisebb méret pedig a weboldalak gyorsabb betöltését jelenti, ezáltal pedig kényelmesebb böngészést eredményez.

A projekt a már létező, nyílt forráskódú libjpeg-turbot JPEG-kódoló eszközt fejleszti tovább, amelyet egy jpgcrush nevű szoftverrel egészít ki. Ez utóbbi feladata a lehetséges tömörítési opciók közül kiválasztani a leghatékonyabbat, anélkül hogy a folyamat a képminőség rovására menne. A cég 1500 képpel próbálta ki a rendszert, amelyek átlagosan 10 százalékkal lettek kisebbek az eljárásnak köszönhetően. A módszer egyébként a PNG fájlok tömörítésére is használható, noha azok méretében csak 2-6 százalékos csökkenést eredményez. A mozjpeg jelenleg az 1.0-ás verziónál jár, de a szoftver hamarosan további optimalizációnak néz elébe, de a Mozilla a jelenleg használt tömörítőmegoldásokkal is fenn akarja tartani a kompatibilitást.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A területen már többek között a Google is tapogatózott: a “web felgyorsítására” behozta saját fejlesztésű WebP formátumát, amellyel a Facebook tetszését is elnyerte, a Mozillát azonban még nem sikerült meggyőznie annak előnyeiről. A cég 2013-ban készített elemzést a Google formátumáról, annak alapján pedig - ahogy a vállalat szóvivője Justin O’Kelly fogalmazott - nincs meggyőződve róla, hogy a WebP valóban 40 százalékkal jobb, mint a JPEG, ugyanakkor nem zárkózott el esetleges későbbi alkalmazásától sem.

Akárhogy is, az biztosra vehető, hogy a jelenleg legelterjedtebb veszteséges képformátumot még sokáig használni fogják, így érdemes vele foglalkozni, a kódolóeljárások pedig a Mozilla szerint a tömörítés hatékonyságát tekintve nem sokat fejlődtek az utóbbi időben. Emellett az, ha egy egészen új formátumra váltanának valószínűleg egy több éves, kompatibilitási problémákkal terhelt átállási periódust eredményezne - noha kérdés, hogy ez hosszútávon elkerülhető lesz-e egyáltalán, a JPEG felturbózása ellenére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról