Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 3. 11:26

Anonim, titkosított chat jön a Tor projektbe

Azonnali üzenetküldőt fejleszt az anonimitást kínáló online szolgáltató, a Tor, derül ki a Tor 2014 téli fejlesztői találkozóján publikált dokumentumból. Az izlandi Reykjavíkben összeülő önkéntesek specifikálták a március végén elvileg megjelenő chatprogram részleteit.

A Tor Instant Messaging Bundle (TIMB) a már létező InstantBird üzenetküldő nyílt forrású kliensére épül majd, s nem is kell sokáig várni arra, hogy kipróbálhassuk a biztonságos online csevegést. A kísérleti verzió 2014. március 31-én lesz először elérhető, de a cél az, hogy a titkosított, a beszélgetést nem rögzítő csevegő minél hamarabb beépíthető legyen a Tor Launcherbe, akár hónapokon belül.

A Tor egy ingyenesen elérhető szoftver révén online anonimitást nyújt, a felhasználók lenyomozhatatlanná válnak a másik oldalon lévő webes szolgáltatók vagy a külső megfigyelők, a kommunikációt a köztes állomásokon lehallgatók számára. Egy másik előnye a Tornak, hogy a felhasználók hamisíthatják lokációs adataikat is, így az online szolgáltatások földrajzi alapon történő korlátozása ellen is használható, például letiltott oldalak és tartalmak elérésére, illetve kommunikációra is, akkor ha a felek nem szeretnék felfedni kilétüket. A Tor protokollt használja például az Átlátszó.hu is az adatszivárogtató “MagyarLeaks” funkciójához.

Titokszoba

Az azonnali üzenetküldés és chat elvileg eddig is használható volt Toron keresztül, de csak a beszélgető kilétét lehetett vele elfedni, a kommunikáció attól még átment a használt külső chatprogram rendszerén. Voltak különböző külső kezdeményezések is, mint a TorChat vagy a BitMessage, amiknek a célja az volt, hogy a központi szerver nélküli chattel magát a tartalmat is biztonságba helyezzék. Ezeknek a szolgáltatásoknak már most is komoly felhasználói bázisa van, a hivatalos TIMB viszont leválthatja ezeket. Eredetileg az InstantBird helyett a szintén népszerű, bár kissé elavult Pidgin szerepelt volna, de a Tor igyekszik a lehető legmagasabb biztonságot és funkcionalitást felmutatni. Ezt annyira komolyan gondolják a fejlesztők, hogy a tervek szerint független biztonsági szakértők tesztelik és auditálják majd a rendszert, esélye se legyen lehallgatásnak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Tor szoftver fejlődése ezzel egy újabb lépcsőn lesz túl, s egyre inkább úgy látszik, hogy az eredetileg a fájlcsere elrejtésére szolgáltató eszközből egy teljes "árnyékinternet" bújhat elő. A közel tíz éves múltra visszatekintő anonimizáló program eredetileg csak a hozzáértő, informatikában jártas felhasználók számára volt opció, ma viszont már gyakorlatilag bárki, aki tud egy böngészőt használni, képes lehet elrejteni nyomait a weben a Torral.

Ugyan tagadhatatlan, hogy a bűnözők is előszeretettel használják az eszközt, de a romantikus cél alapjában véve a szólásszabadság globális erősítése és a politikai vagy egyéb elnyomás elleni küzdelem. Jelenleg a Tor egy évi 2 millió dollárból gazdálkodó nonprofit projekt, amihez 12 különböző országból 30 független, önkéntes fejlesztő tesz hozzá. A középtávú cél, hogy egyre erősebb legyen a lokalizáció, a hétköznapi netezők számára is könnyen használható és elérhető legyen a hálózat. Korábban a PGP is ígért hasonló biztonságot, de ott a kulcsok megosztásának bonyolultsága miatt a rendszer széles körben fenntarthatatlan volt, ugyanis a felhasználóknak rá kellett volna vennie minden más partnert is arra, hogy használják a kulcsokat, de ez még a paranoiás körökben sem működött.

Titkosított okostelefon OS

Az azonnali üzenetküldő mellett a Tor is kilép a mobilos világba is és saját okostelefonos operációs rendszerrel rukkol majd elő, itt is ugyanolyan hétköznapi módszerekkel használható folyamatokkal, mint amilyen egyszerű a Tor böngésző használata. A tervek szerint a mobilos aktivitások valós és teljes elrejtésére a Tor a legismertebb PC-s anonimizáló operációs rendszert dolgozza át. Az Amnestic Incognito Live System, vagyis TAILS lényege, hogy minden kimenő kapcsolatot lezár és csak saját magán keresztül enged ki, mégpedig a Tor hálózaton keresztül.

Minden olyan kapcsolatot pedig blokkol, amiből kiderülne a felhasználó kiléte. A rendszer egy ingyenes letölthető alapról indul, amiben böngésző és titkosító eszközök is vannak. A TAILS-t elvileg egy pendrive-ra téve lehet használni a mobil USB-csatlakozóján keresztül. Amíg az eszköz csatlakoztatva van, minden aktivitás titkosított, eltávolítás után viszont a rendszer töröl minden nyomot, amit hagyott. A PC-s verzióban eleve nem használja a merevlemezt semmire, a RAM-ot pedig biztonságosan törli eltávolítás után, ezért is hívják “amnestic-nek”. Ugyanezt ígéri az Android és Ubuntu alatt is használható verzió.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról