:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 28. 09:34

Erős PC-kbe szánja új SSD-it az Intel

A legnagyobb háttértár-teljesítményt igénylő kliensalkalmazások számára dobott piacra SSD-t az Intel. A 730-as sorozat 240 és 480 gigabájtos kivitelben kapható.

Piacra dobta 730-as sorozatú SSD-it az Intel. A vállalat a meghajtókat kimondottan olyan feladatokra ajánlja, amelyek nagy diszkteljesítményt várnak el, ilyenek lehetnek a videofeldolgozó szoftverek és más grafikus alkalmazások, valamint a játékok.

A 730-as sorozatú SSD-k gyakorlatilag a DC S3700-as sorozatú vállalati meghajtók otthoni változatának tekinthetők. Azonos a harmadik generációs Intel kontroller és a 20 nanométeres osztályú NAND flash memóriachip, a lényegi különbség a kapacitásban rejlik: míg a szerverekbe szánt meghajtó 100, 200, 400 és 800 gigabájtos kivitelben vásárolható meg, a PC-kbe szánt változat 240 és 480 gigabájtos kapacitású verzióban érkezik. A megcélzott felhasználói réteg számára nyers fém házzal és stilizált koponyával szeretné vonzóbbá tenni a terméket az Intel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 2,5" kivitelű meghajtó 6 Gbps SATA interfésszel rendelkezik. Az Intel által közzétett specifikációk szerint az olvasási csúcssebessége 550 megabájt másodpercenként, írásnál pedig 470 megabájtig tud gyorsulni az SSD. A véletlen olvasási feladatok alatt 4 kilobájtos blokkméretet feltételezve 89 ezer IO művelet a csúcs egy másodperc alatt, és ez írás alatt is csak 74 ezer műveletre esik vissza. A késleltetés random olvasás esetén 50, írás esetén pedig 60 mikroszenkundum. Az SSD-re 5 év garanciát vállal a gyártó és azt állítja, napi 70 gigabájtnyi írást visel el.

A StorageReview szintetikus tesztjei szerint a 730-as sorozatú SSD-k a középmezőnyben végeznek a hasonló kategóriás riválisokkal összehasonlítva (pl. OCZ Vector, Samsung Evo), de a "real life" tesztekben sem villog igazán az Intel új terméke, miközben viszonylag sokat is fogyaszt  - folyamatos írás terhelés alatt 5 wattot is megeszik, de az üresjárati teljesítményfelvétele is igen magas, ami gyakorlatilag alkalmatlanná teszi notebookban való használatra. A lap szerint az SSD 730-on látszik, hogy egy vállalati kategóriás meghajtó leszármazottja, de ezen az áron gyorsabbat is lehet kapni nála.

A 240 gigabájtos modell 249 dollárba kerül, a 480 gigabájtosért pedig 489 dollárt kérnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.