Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 5. 12:22

Letölthető az OpenDaylight

Az előzetesen ígért decemberi határidőt nem tudta tartani az OpenDaylight, de február elejére elérhetővé vált a közös összefogással készülő, szabad SDN-keretrendszer. A szoftver önmagában csak az alapszintű tudást nyújtja, az éles használathoz valószínűleg érdemes lesz megvárni a gyártók saját, OpenDaylight-alapú szoftvereinek érkezését. Az IBM-é lehet a legelső.

Elkészült az OpenDaylight SDN keretrendszer első hivatalos kiadása - jelentette be a projekt vezetése. Az iparági összefogásban készülő SDN (software-defined networking, szoftveresen meghatározott hálózat) és hálózatvirtualizációs keretrendszer első verziója immár letölthető a projekt weboldaláról.

A Software Defined Networking filozófia központjában az az elgondolás áll, hogy a a hálózati eszközök csak az adatcsomagok fogadását és küldését végezzék, az útválasztással kapcsolatos feladatok pedig felköltöznek a központi vezérlőbe, ami a teljes hálózati architektúrát látja, így hatékonyabban képes a csomagokat irányítani. A megközelítés másik előnye, hogy a hálózati eszköz "butulhat", egyszerűbbé válhat, ami költségcsökkentést és sokkal könnyebb üzemeltetést jelent. A hálózat struktúráját érintő változásokat ugyanis ebben a rendszerben elegendő a központi vezérlővel tudatni, nem kell az összes érintett eszközt átkonfigurálni. Mivel a központi vezérlő folyamatosan követi az eszközök statisztikáit, azonnal képes reagálni a rendellenes működésre.

A széles körű iparági összefogás keretében életre hívott OpenDaylight projekt célja létrehozni egy nyílt forráskódú vezérlőrendszert, amely a "buta" hálózati eszközöket egységesen képes irányítani. Az OpenDaylight nem csak a "buta" eszköz és a vezérlő közötti ("southbound") kommunikációra kínál szabványos protokollt, hanem felfelé ("northbound"), a hálózati szolgáltatások és alkalmazások, menedzsmentszoftver felé is nyit API-kat, amelyekkel az infrastruktúra kiépítése (orchestration) és vezérlése magasabb szinten is megvalósulhat.

Íme, az első kiadás!

A Hydrogen néven futó első kiadás három verzióban érhető el, Base Edition, Virtualization Edition és Service Provider Edition. Az első a keretrendszerrel való ismerkedéshez, tesztrendszerek építéséhez és kutatási projektekhez ajánlott, része egy moduláris, skálázható, OSGi-alapú SDN-kontroller, az OpenFlow modul és protokollkönyvtár, Open vSwitch kompatibilitás és a NETCONF/YANG eszköztár.

A Virtualization Edition adatközponti környezetbe illeszkedik, a fentieken kívül tartlamaz egy Affinity Metadata Service (AMS) nevű API-t, amellyel szolgáltatási szintek és különböző terhelésekhez szabott konfigurációk programozhatóak. A Defense4All egy DDoS támadásokat érzékelő és elhárító eszköz, az Open DOVE a többérlős környezetekben használható hálózatvirtualizációs készlet, külön kontrollerrel és adatsíkkal. Ennek alternatívája a Virtual Tenant Network, amellyel OpenFlow alapokon hozhatóak létre ilyen virtuális hálózatok, szintén többérlős környezetben.

Az OpenDaylight Hydrogen sémája. [+]

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A telekommunikációs szolgáltatók igényeit igyekszik kielégíteni a Service Provider Edition, amely a Base kiadáshoz képest szintén tartalmazza az AMS API-t és a Defense4All-t, ezt azonban egy LISP hálózati folyamkezelővel, és BGP-PCEP protokollokat támogató forgalomszabályozással egészíti ki, ez utóbbiak a nagy hálózatok üzemeltetői számára értékesek.

A bejelentéssel egyidőben az IBM bejelentette saját SDN-kontrollerét, amely a nyílt forráskódú OpenDaylight Controllerre épül. Az IBM Software Defined Network for Virtual Environments (SDN VE) keretrendszer támogatja az OpenFlow protokollt, valamint a VMware és KVM hypervisorokat. Az SDN VE a kontroller mellett virtuális switcheket és a nem-SDN hálózathoz kapcsolódáshoz gateway-eket is tartalmaz. Az IBM SDN VE az első negyedév során lesz általánosan elérhető. A hálózatvirtualizációs eszköztár egyébként annak a részlegnek a terméke, amelyet a pletykák szerint az IBM értékesíteni szeretne a közeljövőben.

Visszavenni az irányítást a hálózat fölött

"Az OpenDaylight azzal a céllal született, hogy megoldja az IT egyik legnehezebb feladatát, a hálózatkezelést" - mondta David Meyer, az OpenDaylight műszaki bizottságának elnöke. "Az első kiadás egy hatalmas lépés előre, amelyet a projekt körül kialakult közösség már nagyon várt. A következő kiadások is erre az első verzióra épülnek majd, a második kiadásba kerülő funkciókról és képességekről a héten zajló OpenDaylight Summiton döntenek a résztvevők."

Az OpenDaylight tagjai között megtalálhatóak a hálózati eszközök legnagyobb gyártói, így a Cisco, a Brocade, a Juniper, HP, Dell, Huawei, Arista, ZTE és olyan szoftverszállítók, mint a Microsoft, Red Hat, VMware, Citrix - vagyis gyakorlatilag teljes körűnek mondható a kezdeményezés mögött felsorakozott cégek névsora.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról