Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 31. 15:38

Zöld utat kapott az IP-telefonhálózat tesztje az USA-ban

Megkezdi az első teszteket az analóg telefonhálózat leváltására az Egyesült Államok az ottani hírközlési hatóság döntésének értelmében. Az FCC csütörtökön bólintott rá a leendő IP-alapú telefonhálózatok első próbaüzemeire, a kiépítés leghamarabb májusban kezdődhet.

Az Egyesült Államok hamarosan búcsút inthet a hagyományos rézdrótra épülő analóg telefonhálózatoknak, miután az ország Szövetségi Hírközlési Bizottsága (FCC) csütörtöki szavazásán úgy döntött, hamarosan megkezdhetik az újfajta hálózat kiépítését célzó kísérleteket. Az elképzelés szerint a hagyományos telefonvonalak szerepét az IP-alapú hálózatok vennék át.

Az AT&T és a Verizon már régóta igyekeznek elérni az FCC-nél, hogy indítsa el a próbaüzemet, amelyben vélhetően a két szolgáltató is részt vesz majd. Tom Wheeler a szervezet elnöke, is a fejlesztés mellett foglalt állást, és kiemelte, a tesztekhez nem lesz szükség új technológiára, azokhoz a már jelenleg is használatban lévő hálózatokat használják majd. Wheeler szerint a kommunikáció egyre növekvő része kerül át az IP-hálózatokra, amelyek hatékonyabbak, olcsóbbak és általuk jobb szolgáltatások is biztosíthatók, így mindenképp előnyösek a vásárlók számára - az idő tehát megérett, hogy leváltsák Alexander Graham Bell infrastruktúráját.

Eddig csak tolódtak a javaslatok

Az újítás nem most merült fel először, az FCC-vezér már novemberben hangot adott támogatásának, sőt a bizottság már 2012 óta kacérkodik a hálózat átalakításának ötletével, ám a tényleges tesztek eddig folyamatosan tolódtak, mivel a bizottság nem látta elég megalapozottnak azokat, és időről időre újabb kérdések kerültek elő azokkal kapcsolatban. Mára azonban úgy látszik, az amerikai kormány nyitott a telefonhálózat felújítására, noha az nem lesz rövid folyamat: egyelőre például nem tisztázott, hogy egyes vidéki lakosokhoz hogyan jut majd el a technológia.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az elképzelés mindenesetre már nem mondható futurisztikusnak, hiszen bár a telefonbeszélgetések nagy része a kevésbé hatékony analóg rendszeren keresztül zajlik, sokan már most is használnak különböző VoIP szolgáltatásokat telefonáláshoz - gyakorlatilag ez képezné az egyelőre csak terv szinten létező telefonhálózat alapját is. Az FCC szerint a tesztprogramba önkéntes jelentkezéssel lehet bekerülni, és több eltérő népsűrűségű és időjárású, illetve topológiailag is különböző területet érint majd.

Az új rendszer egyik alapkövetelménye, hogy jövőbeni átállást követően senki nem maradhat kommunikációs szolgáltatás nélkül. A kísérletek pontos kivitelezésére az első javaslatok február 20-ig érkeznek meg, majd a bizottság tervei szerint májusban választják ki, hogy a beérkezett projektek közül melyek kerülnek át a gyakorlatba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról