:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 12. 09:38

Élesben is elindult a Google adatbázis-szolgáltatása

Élesedett a Google felhős adatbázisa, a Cloud SQL. A vállalat a Google App Engine vagy Google Compute Engine-en futó alkalmazások számára épített egy MySQL-re épülő adatbázis-szolgáltatást.

A tesztüzem után élesben, kereskedelmi szolgáltatásként is elérhetővé vált a Google Cloud SQL, amely egy MySQL-re épülő adatbázis a vállalat felhőjében. A cég azoknak szánja ezt a szolgáltatást, akik szeretnének egy strukturált adatbázist igénybe venni alkalmazásaikhoz, de nem szeretnének annak telepítésével, üzemeltetésével, karbantartásával (mentés, replikáció, patchelés) foglalkozni, ezeket a feladatokat a Google leveszi az ügyfél válláról. A felhasználó számára releváns feladatok (pl. adatbázis létrehozása, konfigurációja, monitorozás) egy grafikus felületen érhető el.

A Cloud SQL a MySQL-re épül és annak szolgáltatásait nyújtja, a Google ígérete szerint a MySQL-t használó alkalmazások a felhős adatbázissal teljes mértékben kompatibilisek és érdemi módosítás nélkül használhatók. Természetesen nem árt azzal számolni, ha helyi adatbázist használó alkalmazást felhős adatbázis kezelésére "idomítunk", hogy a válaszidők mások ebben az esetben, illetve az I/O műveletek, valamint a párhuzamos kapcsolatok és lekérdezések után is fizetni kell a szolgáltatónak, így egy túlságosan "beszédes" alkalmazás annyira megnövelheti az adatbázissal kapcsolatos költségeket, hogy akár veszteségbe is fordulhat a projekt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google oldalán látható táblázat szerint a Cloud SQL szolgáltatás ára függ az adatbázis által használt memóriamérettől, a tárolt adatok mennyiségétől, az I/O műveletek számától, a párhuzamos kapcsolatok és queryk számától, a kifelé irányuló adatforgalomtól is. Egy adatbázis legfeljebb 500 gigabájtos lehet, és a vállalat külön kiemelte az éles indulást bejelentő blogbejegyzésben, hogy a Cloud SQL-en tárolt minden felhasználói adat automatikusan titkosított, illetve a Google infrastruktúráján utazó adatok is - a cég a külső kapcsolódáshoz is ajánlja az SSL-t.

Európai fejlesztők számára mindenképp érdekes lehet, hogy a cég európai adatközpontjába is kérhetjük az adatokat, ezeket aztán szinkron vagy aszinkron módon lehet tükrözni az amerikai földrészre - például azért, hogy egy természeti katasztrófa esetén se vesszenek fel, vagy például azért, hogy az amerikai felhasználók gyorsabban elérhessék őket. Az adatokat mysqldumppal pedig bármikor ki lehet menteni a felhőből, ha valaki nem elégedett a szolgáltatással és elköltözne. A rendelkezésre állásra egyébként 99,95 százalékos pénzügyi garanciát vállal a Google.

Felhős adatbázis-szolgáltatásból természetesen nem a Cloud SQL az első, a Windows Azure-ön a kezdetektől fogva elérhető volt SQL Server-alapú adatbázis, de az Amazon is kínál többfélét saját infrastruktúráján (MySQL mellett akár SQL Server, PostgreSQL és Oracle is elérhető), valamint az Oracle-nek is van publikus adatbázisfelhője, hogy csak párat említsünk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.