Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 21. 12:06

Perelik a részvényesek az AMD-t

Nagyot buktak azok a befektetők, akik elhitték az AMD-nek, hogy jól fog teljesíteni a Llano. A felperesek szerint az AMD mesterségesen emelte a részvények árfolyamát, a Llano kudarca után pedig látványos veszteséget szenvedtek a papírok - és a befektetők.

Perelik az AMD-t a befektetők, egy részvényeket vásárló csoport azzal vádolja a társaságot, hogy megsértette a tőzsdei cégek kommunikációjára vonatkozó szabályozást. A kereset szerint a gyártó téves, félrevezető tájékoztatást adott a befektetők számára a Llano processzorgeneráció piaci teljesítményéről és ezzel mesterségesen feltornázta a részvényárfolyamát. A csoportos kereset felperesei győzelem esetén kártérítést kaphatnak az AMD-től, de valószínűbb, hogy ha valóban van alapja a keresetnek, akkor peren kívüli megegyezésre kerül sor. A perhez azok a befektetők csatlakozhatnak, akik 2011. október 27. és 2012. október 18. között birtokoltak AMD-részvényeket, a csoportos keresethez még 54 napig lehet csatlakozni.

Mesterségesen magas árfolyam?

A vád szerint az AMD tájékoztatása a processzor potenciális piaci teljesítményéről nem állta meg a helyét. A cég akkori nyilvános álláspontja szerint az AMD asztali üzletága "erős pozícióban van", 2012 folyamán pedig "folytatja feléledését" a piacon. Ezt a tájékoztatást az AMD később is fenntartotta, 2012 áprilisában kiadott közleménye szerint a Llano APU iránti érdeklődés "magasabb volt a vártnál", különösen a "fejlődő piacokon" és az asztali processzorok piacán a vállalat nem tapasztal "jelentős problémákat".

A Llano adta, a Llano elvette.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az AMD álláspontja azonban ezt követően néhány hónap alatt teljesen előjelet váltott, a látványos optimizmust vészjósló kilátások váltották fel. A cég profitja 31 százalékkal esett és 100 millió dolláros értékvesztési leírásra is kényszerült a felhalmozott, eladatlan Llano-készletek kapcsán. A keresetben megjelölt két időpont között a cég papírjai mintegy 42 százalékot veszítettek az értékükből, a március közepén (a vád szerint mesterségesen) elért csúcshoz képest a veszteség a 67 százalékot is elérheti - vagyis a befektetők pénzük kétharmadát is elveszíthették.

A gyártó elismerte, hogy tud a per indításáról és közleményt bocsátott ki, eszerint a "meggyőződése, hogy a vállalat tettei és nyilatkozatai teljes mértékben megfelelnek a vonatkozó szabályozásnak".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról