Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 13. 08:50

Mloc.js 2014: hogyan tovább, JavaScript?

Nagyméretű, komplex webes alkalmazások készítése és karbantartása nem egyszerű feladat - néhányan azonban képesek rá. A budapesti mloc.js konferencián a JavaScriptben dolgozó legjobb fejlesztőkkel és a nagy JS-motorok készítőivel találkozhatunk, és remélhetőleg a nyelv jövőjét érintő kérdésekre is kirajzolódnak a válaszok.

Az egymillió soros alkalmazások fejlesztése és karbantartása nehéz feladat, akkor is, ha nyelvnek a JavaScriptet választjuk. Bár minden alkalmazás egyedi, a legtöbb kihívást az ilyen rendszerek komplexitása jelenti. A fejlesztés során azonban néhány helyes döntéssel könnyebbé tehetjük az életünket, az mloc.js konferencián ezek kerülnek a középpontba: azok a lehetőségek, amelyek kisebb, egyszerűbben kezelhető, hatékonyabb kódot eredményeznek. A konferencia előadói a főbb böngészőket fejlesztő műhelyekből és közismert JavaScript-projekteket levezénylő vállalkozásoktól érkeznek, de lesznek compile-to-JS projekteken dolgozó fejlesztők és kutatók is.

Tavaly hatalmas sikernek bizonyult a konferencia, az előadások között még fajsúlyos technológiai premierre is sor került, itt mutatkozott be ugyanis az asm.js. A konferencia szervezői idén is ugyanazt a receptet követik mint tavaly, igyekeznek a legnagyobb javascriptes webes alkalmazások készítőit és a legfontosabb JS-motorok fejlesztőit összehozni, hogy együtt találják ki a nyelv jövőjét.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A konferencián lesz előadó a Mozilla (Eddy Bruel) és a Google (Ben L. Titzer) böngészős fejlesztői csapatából is, ők ketten a megfelelő böngésző JavaScript-motorjainak újdonságairól fognak beszélni, természetesen webfejlesztői szemszögből. A "nagy JavaScript projektek" között a PayPal (Jeff Harrell) és a Facebook (Stoyan Stevanov) fejlesztője ad elő, a szerveroldali JavaScriptről, illetve a saját készítésű fejlesztői eszközökről. A Halfbrick Studios fejlesztője, Miguel Ángel Pastor arról beszél majd, hogy hogyan futtatható C kód böngészőben, de lesz szó akadémiai és ipari kutatási projektekről, valamint a nyelv közelmúltban bemutatott újdonságairól is.

Az mloc.js idén február 13-14-én zajlik, a korlátozott számú, január 15-ig vásárolható kedvezményes jegy 222 dollár, a teljes árú pedig 260 dollárba kerül. A konferencia helyszíne a Prezi saját irodája lesz (Nagymező utca 54-56.), ahol már készül az előadóterem. A részletes program, további részletek és a jegyvásárlás a konferencia honlapján érhetőek el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról