Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 8. 13:16

Újabb részletek a Microsoft licencreformjáról

Nem változnak a Microsoft vállalati felhasználók számára kínált mennyiségi licencelési feltételek, de a beszerzés és a licencgazdálkodás átláthatóbbá válik.

Hosszabb ideje indult a Microsoft mennyiségi licenceket kezelő rendszerének alapos reformja, a redmondi szoftvercég most egyre több információt kezdett el csöpögtetni az új, Microsoft Products and Services Agreement (MPSA) konstrukciójáról, a cég oldalára több, a váltást részletező dokumentum és videó is felkerült..

Két elem, alapos reform

Az MPSA két alapvető elemből áll, az egyik az új, egységes beszerzési keretszerződés, amellyel a felhasználó szervezet egyetlen entitásként vásárolhat szoftvereket és szolgáltatásokat a Microsofttól. Ehhez kapcsolóan vadonatúj licenckezelő portált is avat a Microsoft, a VSLC (Volume Licensing Service Center és MOSP (Microsoft Online Services Portal) helyére az MVLC (Microsoft Volume Lincensing Center) kerül, amely egységesen kezelni tudja a teljes szervezet által megvásárolt licenceket és szolgáltatásokat. Az MVLC felületén áttekinthető az összes érvényes szerződés, a rendelési és beszerzési történet, letölthetőek a szoftverek (és a hozzájuk tartozó licenckulcsok), valamint kezelhetőek az online szolgáltatások és a szoftverlicencek.

A jelenleg elérhető Select Plus konstrukcióhoz képest például az MPSA több helyen hoz fontos újítást. A Microsoft által közölt összehasonlítás szerint az egyezmény sokat egyszerűsödik, hossza például 37 oldal helyett csak 8 oldal. Újdonság, hogy egyetlen szervezet egyszerre többféle licenctípust is vásárolhat (kereskedelmi, akadémiai, kormányzati) ugyanazon az MPSA szerződésen keresztül.

Nem változik ugyanakkor a fizetési konstrukció, a licencekért egyenként, előre kell fizetni, az opcionális frissítési garancia pedig rendszeres éves költséget jelent. Változik viszont a termékek árszámítása, a jövőben a nagy tételben vásárlás után járó diszkontokat a Microsoft automatikusan, a teljes MPSA-ra számolja, megkülönböztetést csak az akadémiai és kormányzati licencek kapnak, de az összes kereskedelmi licenc egy kalapba megy, ráadásul kombinálja az on-premise és online szolgáltatások licenceit is. Az eddig sok szerződést használó, fragmentált szervezetek esetén ezért az MPSA némi költségcsökkentést is hozhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az MPSA által bevezetett modellben a felhasználó szervezetet az Agreement Administrator képviseli, aki a beszerzések felelőse. A rendszerben további fiókok hozhatóak létre, amelyek a gazda egyes jogait megkaphatják, így akár egyes részlegek is saját hatáskörben intézhetnek beszerzéseket vagy rendelhetnek online szolgáltatásokat. E fiókok vásárlásai a már említett módon közösen számolódnak a diszkontok felé és együtt élvezik a nagy tételben vásárlás alacsonyabb árait. A fiókok szabadon hozhatóak létre és törölhetőek és tetszőleges szervezeti egységekhez rendelhetőek hozzá. A Microsoft ajánlása szerint úgy érdemes a fiókokat létrehozni, hogy a fiókonkénti kimutatás legyen gazdaságilag értelmezhető és például az egyes divíziók licencköltségei jól láthatóakká váljanak.

Év végére kész lesz

Az MPSA-n keresztül első (az on premise szoftverek mellett) körben Office 365, Intune, Dynamics CRM Online és Yammer előfizetés köthető, a Microsoft többi szolgáltatása később kapcsolódik be az új rendszerbe. Szintén fontos hiányzó a frissítési garancia (Software Assurance), amely szintén egy későbbi időpontban lesz elérhető az MPSA-n keresztül. Az MVLC felületén jelenleg hiányzik a felhasználók kezelése és az egyéni jelentések készítésének lehetősége, ezek a funkciók most készülnek. A Microsoft szerint a teljes rendszer 2014 végére áll majd fel és nyeri el végleges formáját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról