Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 18. 10:13

Asztali PC az LG első Chrome OS-es gépe

Chrome OS-t futtató all-in-one asztali PC-t jelentett be LG. A Chromebase névre hallgató számítógép a gyártó első terméke amin a Google asztali operációs rendszere fut. A vállalat a készüléket egyaránt szánja otthoni és üzleti felhasználásra.

Szinte heti rendszerességgel hallunk új, Chrome OS-t futtató készülékek, túlnyomórészt Chromebookok megjelenéséről, ahogy egyre több gyártó áll be a Google operációs rendszere mögé - elég csak a Dell múlt heti bejelentésére gondolni, amellyel lerántotta a leplet első, a Google rendszerével felszerelt notebookjáról.

Úgy látszik az LG sem akar lemaradni erről a vonatról: a koreai gyártó is Chrome OS-es készülékkel állt elő, meglepő módon azonban nem notebook, hanem all-in-one asztali PC formájában. A Chromebase névre keresztelt eszközzel a gyártó a magán- és vállalati felhasználókat egyaránt célozza, és azt reméli, az az otthonok mellett az irodákban, hotelekben vagy call centerekben is megállja majd a helyét.

A Chromebase 21,5 hüvelykes Full HD IPS kijelzővel érkezik, motorházteteje alatt pedig egy negyedik generációs Intel Celeron processzor dolgozik, ami mellé 2 gigabájt RAM társul. A PC-ben egy 16 gigabájtos SSD-t találunk, előlapján egy 1,3 megapixeles webkamerát, oldalán pedig három USB 2.0 és egy USB 3.0 csatlakozót, egy LAN portot és egy HDMI bemenetet, amelynek segítségével a gép akár monitorként is használható. A gyártók eddig nem nagyon merték ötvözni a Chrome OS-t az asztali megoldásokkal - eddig csak a Samsung állt elő hasonló termékkel, a Chromebox formájában.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy az utóbbi időben számos vállalat készülékpalettájára felkerülő eszközök, különösen a Chromebookok a Microsoft figyelmét is felkeltették, amely aztán lejáratókampányba kezdett ellenük - bár ez utóbbi inkább tükrözi a cég ijedtségét mintsem a készülékek valódi hátrányait. Egyik fő ellenérvük ugyanakkor vitathatatlan: a Chrome OS-nek kevés hasznát vesszük internetkapcsolat nélkül, miután a rendszer a Google online szolgáltatásaira épít, mint a Gmail, a Drive, a Maps vagy a Hangouts.

Ennek fényében egy asztali PC-nek még nagyobb is a létjogosultsága a notebookokénál, mivel számára az internetkapcsolat gyakorlatilag folyamatosan adott. Az LG jövő hónapban, a 2014-es CES kiállításon, Las Vegasban tervezi leleplezni a Chromebase-t, amelynek áráról egyelőre nem árult el részleteket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról