Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 18. 10:40

Brutálisan lassítja az XP-s gépeket a frissítés

Javítást ígér a Microsoft a Windows XP frissítőjének problémájára, amely bekapcsolás után látványosan lassítja a gépet. Olyan, mintha bekapcsolás után egy órán keresztül filmet renderelnénk a gépen. Ha notebook-ról van szó, akkor nincs az az akkumulátor, ami ezt bírná.

Ha belassult a géped a munkanap folyamán, próbálkozz meg egy újraindítással - tanítja a népi bölcsesség még a Windows 95-ös időkből. A Windows memóriakezelője azóta sokat fejlődött, a háttérben futó alkalmazások pedig már sokkal jobban viselkednek, így az újraindítás ma már jellemzően nem old meg semmit. Sőt: a Windows XP esetében pont ellenkező hatást vált ki az újraindítás, ahogy a rendszer ellenőrzi az elérhető frissítéseket a Windows Update szolgáltatáson keresztül és ezzel akár egy órán keresztül is maximumon hajtja a processzort.

A problémát a Windows Update egyik algoritmusa okozza, amely az évtizedes frissítések igen komplex függőségeit kezeli. A frissítéseket kezelő szoftver a Microsoft szervereiről lekéri az elérhető frissítések listáját, amely tételesen tartalmazza az összes kiadott javítást, azok kompatibilitási információit, a tudásbázisra mutató linkeket és azt, hogy mely korábbi frissítések helyére lép, vált ki teljesen (supersedes) egy újabb javítás.

Nem ritka látvány.

A rosszul megírt algoritmus miatt e lista feldolgozása exponenciálisan skálázódik, vagyis futási idő a lista minden elemével megduplázódik - ez a Windows XP korai szakaszában még nem okozott érzékelhető problémát, mára azonban sok komponenshez több tucat frissítés érhető el, az algoritmus futási ideje pedig ezzel az egekbe szökött. Felhasználói beszámolók szerint nem ritka, hogy bekapcsolás után hosszú ideig teljes terhelésen használja a processzort az svchost.exe, a frissítési szolgáltatás gazdafolyamata. A bosszantó lassulás is probléma, de talán nagyobb gond, hogy a maximumon hajtott processzor fogyasztása megugrik, ami noteszgépek esetében az elérhető akkus üzemidőt látványosan, akár több órával is képes megrövidíteni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A sztorit tovább fűszerezi, hogy a Microsoft a problémát korábban már javítani akarta, a novemberi frissítőkedden számos, mára évek óta meghaladott frissítést törölt a listáról, amitől a feldolgozás látványos felgyorsulását várta. A tesztekben mért gyorsulás azonban valamiért a végfelhasználók oldalán elmaradt, így a cég decemberben még egy törlési kört végzett, szintén kevés sikerrel. A jelenség elsősorban a Windows XP-n Internet Explorer 6 és 7 böngészőt használók számára okoz problémát, néha azonban IE8 mellett is megfigyelhető, a rendszer egyéb komponensei esetében a Microsoft már korábban megkurtította a frissítések listáját, a böngészők esetében azonban biztonsági okokból eddig maradtak a 40-nél is több elemű listák.

Van remény ugyanakkor, hogy lesz még a Windows XP támogatásának lejárta előtt valódi javítás és új, hatékony algoritmust kap a függőségeket vizsgáló szoftver. A Microsoft állítása szerint ez a feladat most legfelsőbb prioritással fut és a legokosabb emberek dolgoznak rajta, az új javítás kiadásához azonban egyelőre nem mondott határidőt a cég. Egy implicit határidő mindenesetre van, az XP támogatása április elején lejár, ezután a végfelhasználók több frissítést nem kapnak, így számukra az egyszerű és végleges megoldás a Windows Update teljes lekapcsolása lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról